Kako da zaštitite automobil od krađe i prepoznate ukradeno vozilo

Najbolja zaštita od krađe je kombinacija alarma i elektronskih i mehaničkih zaštitnih uređaja
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 10:31h

U Crnoj Gori je krađa automobila dosta rijetka pojava, ali u okruženju sigurno nećete mirno spavati ako nijeste svog ljubimca osigurali na odgovarajući način.

Najbolja zaštita od krađe je kombinacija alarma i elektronskih i mehaničkih zaštitnih uređaja, a rizik možete smanjiti i nizom promišljenih mjera, koje će obeshrabriti lopove.

Krađe automobila sve su unosniji biznis evropskog i svjetskog podzemlja i svako ko posjeduje skupocjeni auto je potencijalna žrtva. Najviše se kradu novi i atraktivni automobili, a naročito oni kojih ima najviše na tržištu. Tradicionalno se kradu Folksvagenovi, Audijevi, BMW-ovi, Mercedesovi modeli, ali nijesu sigurni ni vlasnici jeftinijih automobila.

Bitno je znati da postoje dvije grupe provalnika. Prvi su takozvani amateri koji automobile kradu samostalno i neorganizovano, često i bez stvarne potrebe. Njima je relativno lako doskočiti i zaštititi se. Druga je grupa mnogo opasnija.

To su pravi profesionalci, koji rade organizovano i imaju “alat i zanat” za takve poslove. Od njih je teško, gotovo nemoguće potpuno zaštititi auto, jer ni jedna zaštita nije potpuno sigurna. Čak ni najsavremeniji alarmni sistemi, elektronske i mehaničke blokade nijesu bauk za profesionalce u čijim redovima su često vrhunski elektroničari, informatičari i mehaničari.

Borba između kradljivaca i proizvoađača je kao igra mačke i miša. Automobilska industrija napravi iskorak, a podzemlje za nekoliko nedjelja “provali” šifru. Skriveni prekidači su davno prevaziđeni, jer se takav auto jednostavno može upaliti prespajanjem žica. Uz malo pažnje i lukavstva možete znatno da smanjite rizik. Evo nekih savjeta:

- Nikada ne ostavljajte dokumente u automobilu, jer ćete tako lopovima otežati legalizovanje automobila.

- Ako nemate garažu automobil parkirajte na osvijetljeno i prometno mjesto. Bolje je parkirati u drugoj ulicu na svjetlu, nego pod svojim prozorom u mraku.

- Ne ostavljajte bilo kakve predmete u automobilu, jer je to dodatni mamac za lopove

- Kad izvučete kontaktni ključ, okrenite upravljač dok se ne zaključa, da lopov ne bi imao zamah pri lomljenju brave

- Skriveni prekidač električnog kontakta jednostavan je i jeftin, a u većini slučajeva i dovoljna prepreka za amatere

- Najbolja mehanička zaštita je blokada mjenjača

- Ako ugrađujete alarm, birajte provjerene firme i po mogućnosti sa ultrazvučnim mehanizmom za registrovanje pokreta u unutrašnjosti

- Najbolju zaštitu pruža kombinacija alarma, elektronske i mehaničke zaštite

- Ako automobil ostavljate na duže vrijeme, skinite dio sa električne instalacije koji je bitan za paljenje. Takav zahvat radite po uputstvu autoelektričara

- Nikada ne ostavljajte ključ nepoznatom majstoru ili radniku u perionici. Otisak ključa može se napraviti za nekoliko sekundi

- Ako vam ukradu čep od rezervoara ili bravu od vrata, a otvara ih kontaktni ključ, odmah zamijenite kontaktnu bravu. U slučaju da imate kodirani ključ, promijenite kod u servisu. Tada će lopov moći da uđe u auto, ali ne i da startuje motor

- Ako imate skup auto koji spada u grupu najugroženijih (folksvagen, audi, mercedes, BMW), najbolja zaštita je - kasko osiguranje.

Kakp da prepoznate ukradeni automobil?

Papiri se vrlo lako falsifikuju, pa ih ne treba uzeti kao neoboriv dokaz o porijeklu vozila. Kod ukradenog auta se često mijenjaju brojevi šasije. Svaki automobil ima na tri mjesta utisnut broj.

Mercedesova, BMW-ova i Audijeva vozila imaju broj šasije utisnut i na skrivenom mjestu, što se mijenja za svaku seriju, a lokacija broja daje se samo na zahtjev policije.

Brojevi se mogu mijenjati tako da se prekucavaju ili se mijenja dio s brojem. Prije kupovine obavezno se raspitajte na kojim je sve mjestima ukucan broj šasije, a iskusno oko će lakše utvrditi je li nešto mijenjano. Ukradeni automobil ponekad se može prepoznati i po oštećenjima oko kontaktne brave ili na upravljaču, ili po neispravnosti brave za zaključavanje.

Bonus video: