Šta kad motor prokuva

Kako da spriječite posljedice koje mogu da nastanu zbog previsoke temperature rashladne tečnosti
1194 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 12:31h

Većina modernih automobila je tako prefinjena da ponekad jedva možete da čujete rad njihovih motora, ali nemojte da vas to uljuljka. Pod haubom se i dalje odvija proces eksplozija i sagorijevanja, a ako samo jedan element u lancu koji služi za rashlađivanje motora otkaže, uslijediće pregrijavanje i prokuvavanje koje može da se završi vrlo teškim finansijskim posljedicama, da ne pominjemo koliko nervoze može da donese ako vam se desi na odlasku ili pri povratku sa odmora.

To je razlog zbog kojeg treba da s vremena na vrijeme bacite pogled na kazaljku temperature, posebno u ljetnjim uslovima kada se vozi uzbrdo ili u koloni. Svaki mjerač temperature ima oznaku radne temperature motora i tačku preko koje temperatura vode ne bi smjela da ide.

Radna temperatura je obično postavljena u sredini skale. Ako kazaljka nekada pređe ovu normalu, ne mora da znači da će odmah doći do najgoreg scenarija, ali ako odmah ne preduzmete određene mjere, prijeti vam vrlo neprijatan razvoj događaja.

Evo stvari na koje treba da obratite pažnju:

1. Isključite klimu, uključite grijanje

Kad kazaljka pređe normalu, morate da budete u pripravnosti. Kod starijih motora minimalno prekoračenje radne temperature ne znači da je neki od djelova rashladnog sistema u kvaru. Ovo se događa tokom vrelih ljetnjih dana, a naročito kada je klima uređaj uključen.

Ipak, to ne znači da ne treba ništa da preduzmete. Ako ne vidite nikakvu paru da kulja ispod haube, isključite klima uređaj ako ga imate, i provjerite da li će to da normalizuje temperaturu.

Ako je kazaljka i dalje iznad propisane tačke, uključite grijanje, a ventilator podesite na maksimum. Na taj način ćete motor osloboditi od dijela toplote. Nažalost, tako će se u kabini stvoriti prava sauna, ali je u takvim trenucima motor ispred ličnog komfora.

Da bi se koliko toliko rashladili, otvorite prozore. U slučaju da ove mjere uskoro ne donesu poboljšanje, tada ćete znati da definitivno postoji problem, pa morate da se zaustavite i otkrijete o čemu se radi.

2. Zaustavite se i isključite motor

Kada pronađete bezbjedno mjesto, zaustavite vozilo i odmah ugasite motor. Ni u kom slučaju nemojte da ostavite motor da radi u leru dok se presabirate. Kada auto stoji u mjestu, i kad motor radi, mnogo ga je teže hladiti nego kada se kreće, a posljednja stvar koju biste željeli je da dodatno zagrijete već pregrijanu mašinu.

Ako nemate iskustva u radu sa automobilom, i ako vjerujete da je kvar ozbiljniji od pukog kratkoročnog pregrijavanja, najbolje je da pozovete šlep službu koja će vozilo odnijeti u servis. Naredni koraci će od vas zahtijevati da malo isprljate ruke.

3. Otvorite haubu

PAŽNJA: Tamo je mnogo toplije nego obično. To ćete osjetiti čim povučete polugu za oslobađanje haube i priđete da je otvorite.

Ako je količina toplote prevelika, što je čest slučaj, sačekajte neko vrijeme da se motor malo ohladi prije nego što nastavite. Otvorite haubu u potpunosti tek kada ste sigurni da je to bezbjedno.

4. Provjerite nivo vode

Nađite posudu za sipanje rashladne tečnosti. Ona je obično napravljena od poluprovidne plastike, i može da bude opasno vrela. Pogledajte da li je količina rashladne tečnosti na propisnom nivou.

Ako u boci ponovo fali tečnosti, tada je potreban pregled mehaničara, koji će provjeriti crijeva i stege, da bi pronašao mjesto curenja

Ako je nivo tečnosti nizak ili je uopšte nema, tada ona vjerovatno negdje curi. Prvo pokušajte da dolijete vodu u bocu, ali tek nakon što se motor malo ohladi, jer vrela para može da stvori veliki pritisak i tada prijeti opasnost od opekotina.

Sipajte vodu do propisanog nivoa, a zatim ponovo upalite motor i krenite. Pratite kazaljku za temperaturu. Ako ona brzo ne dođe u normalu ponovo se zaustavite i otvorite haubu.

Ako u boci ponovo fali tečnosti, tada je potreban pregled mehaničara, koji će provjeriti crijeva i stege, da bi pronašao mjesto curenja.

5. U urgentnim situacijama

U urgentnim situacijama, kada morate da nastavite vožnju, moraćete često da se zaustavljate i da ponavljate proces dolivanja tečnosti u posudu. Da bi smanjili period čekanja, možete da otvorite čep na boci rukom umotanom u peškir ili deblju krpu. Ovako ćete moći da pređete određeno rastojanje, ali zapamtite da tečnost negdje curi i što prije riješite problem u servisu.

Stvari mogu da se otmu kontroli ako ne znate šta da uradite kada temperatura motora skoči iznad normalnih vrijednosti

Curenje vode ne mora da bude jedini kvar

Naravno, nedostatak rashladne tečnosti uzrokovan curenjem sistema nije jedini razlog koji dovodi do pregrijavanja motora.

Uzrok previsokih temperatura rashladne tečnosti može da bude kvar na ventilatoru, neispravan termostat, kvar pumpe za vodu ili neispravan senzor temperature rashladne tečnosti. U svim ovim slučajevima, teško ćete sami otkloniti neispravnost, osim ako već nemate određenog iskustva.

Bonus video: