Kako tropske vrućine utiču na vozilo

Motorno ulje treba da bude na maksimumu jer i ono ima svoju ulogu u hlađenju motora
133 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2012. 09:52h

Osim što je ljudski organizam izložen velikim iskušenjima tokom velikih vrućina, i sam automobil je pod povećanim opterećenjem. Posebno su ugroženi motor, gume, kočnice i karoserija. Zato se tokom ovih vrelih dana znatno povećava opasnosti od oštećenja ovih elemenata. Visoke temperature smanjuju otpornost materijala i povećavaju rizike.

Zbog toga je nužno da je motor potpuno ispravan i čist. Ispravan sistem regulacije hlađenja pravovremeno otvara termostat i uključuje ventilator, a čist motor bolje oslobađa toplotu i samim tim se bolje hladi. Naravno, treba ga dobro snabdjeti tečnostima koje mu život znače, prvenstveno motornim uljem i rashladnom tečnošću. Motorno ulje treba da bude na maksimumu jer i ono ima svoju ulogu u hlađenju motora.

Sa druge strane, ne treba pretjerivati sa rashladnom tečnošću. Provjerite da li je njen nivo na propisanoj oznaci. Ne zaboravite da i akumulator traži njegu, bez obzira što na njemu piše da održavanje nije potrebno (maintenance free).

Zbog toga je preporučljivo da kod električara prije odlaska na put provjerite njegove parametre. Ono što sami možete da uradite je da iskontrolišete nivo elektrolita u ćelijama, jer je voda u njemu na visokim temperaturama sklona prelasku u gasovito agregatno stanje, pa u obliku pare napušta ćelije i ostavlja ih suvim.

Velike vrućine nepovoljno djeluju na sve djelove automobila, posebno na crne ili tamne površine u unutrašnjosti. Ipak, kod novijih vozila, materijali od kojih je napravljena komandna tabla i obloge vrata imaju aditive za visoku temperaturu, što ih štiti od pucanja.

Visoke temperature nepovoljno djeluju i na sve elektronske uređaje u automobilu, od radio/CD i MP3 uređaja, do mobilnih telefona ostavljenih u užarenim kasetama.

O svim ovim detaljima treba voditi računa tokom tropskih ljetnjih dana. Automobilu, a i sebi ćete mnogo pomoći izborom parkinga, ako uspijete da ga ako ne potpuno, onda bar djelimično ostavite u hladu. Automobil koji je užaren dugotrajnim stajanjem na suncu je teško ohladiti i klima uređajem, a zagrijavanja koje potom stvara motor dodatno pogoršavaju stanje i povećavaju toplotno opterećenje vitalnih dijelova.

Pritisak u gumama je važan i ljeti kao i zimi. Ne treba podrazumijevati da ljeti pritisak u pneumaticima raste i da ga treba sniziti. Ako ovo uradite bez provjere, doprinijećete većem uvijanju i bržem zagrijavanju guma.

Budući da se na put po pravilu kreće pod punim opterećenjem, gume napumpajte na odgovarajući pritisak za takve uslove koji ćete naći na naljepnici na okviru vrata ili na poklopcu rezervoara. Iako su moderne gume oplemenjene UV-stabilizatorima, što znači da su zaštićene od ultraljubičastog zračenja, velike vrućine pogoduju oštećenjima.

Pažljivo pregledajte površinu gume, posebno bokove, i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. Ako primijetite pukotine ili veće oštećenje, zamijenite pneumatik. Kako bi se nakon ljeta vratila elastičnost, gume je preporučljivo namazati specijalnim zaštitnim sredstvom.

Po tropskim vrelinama, ispravnost klima uređaja bitno utiče na to da li će boravak u kabini biti ugodno ili zastrašujuće iskustvo. Ispravna klima znači i manju potrošnju goriva, a i manje je zagrijavanje motora i ima manje mehaničkog i toplotnog opterećenja.

Efikasnost klima uređaja povećaće zamijenjen filter polena, kao i očišćen isparivač i kondenzator. Preporučuje se da temperatura unutrašnjosti bude najviše 10 stepeni manja nego vanjska temperatura, što je u uslovima kada je napolju 40 stepeni gotovo potpuno neizvodljivo. Zato tokom putovanja možete da idete i na nižu temperaturu, ali prije dolaska na destinaciju povećavajte temperaturu, da ne bi doživjeli šok prilikom izlaska iz vozila.

Gorivo punite skoro do čepa

Mnogi zaziru od punjenja goriva do vrha rezervoara, jer misle da povećavaju rizik od eksplozije. Iako minimalne, šanse da dođe do ovakvog ishoda su zapravo veće ako je rezervoar poluprazan ili prazan.

Naime, gorivo se sa povećanjem temperature samo neznatno širi, ali zato intenzivno isparava. Zbog toga je važna ispravnost oduška za gorivo. Pri svakom punjenju, punite rezervoar do vrha, ali samo do prvog oglašavanja pištolja za punjenje.

Tako se smanjuje učestalost odlaska na benzinske pumpe, čime se štedi vrijeme, a i gorivo, a smanjuju se i gužve na pumpama.

Turbomotor ne gasite odmah

Turbopunjač je sklop koji je takođe dosta osjetljiv na visoke temperature. On se zagrijava i više od 850 stepeni Celzijusa, a kod benzinskih motora i iznad 950 stepeni.

Sa povećanjem spoljašnje temperature povećava se i zagrijavanje turbopunjača, posebno kod motora koji su “čipovani".

Zbog toga je važno koristiti potpuno sintetičko ulje, koje je otpornije na visoke temperature, a nakon velikog opterećenja motor se ne smije naglo gasiti.

Tada trenutno prestaje cirkulacija ulja, koje hladi turbopunjač. Tada može da dođe do toplotnog šoka koji može uništiti dihtunge i iskriviti vratilo.

Bonus video: