Šta treba da znate prilikom iznajmljivanja auta u rentakar agenciji

Ako nikada nijeste iznajmljivali vozilo, ovdje ćemo objasniti koji je najbolji način da to uradite i na šta treba da obratite pažnju da vam vožnja na kraju ne bi prisjela
1605 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 09:38h

Putovanje do određene turističke destinacije automobilom zna da bude zanimljivo iskustvo, ali kada nemate vremena za to ili ako je destinacija previše daleko, dobra opcija je avionski prevoz.

Međutim, ako na samom odredištu želite da budete aktivni, a posebno ako ste navikli da budete nezavisni, neće vam biti dovoljan lokalni prevoz. Tada je najbolja opcija iznajmljivanje automobila, a tim poslom se bave takozvane rent-a-car agencije.

I

U slučaju da se odlučite za rezervaciju vozila kod velikih globalnih rentakar operatera kao što su Avis ili Europcar, to ćete morati da uradite platnom karticom

Ako nikada nijeste iznajmljivali vozilo, ovdje ćemo objasniti koji je najbolji način da to uradite i na šta treba da obratite pažnju da vam vožnja na kraju ne bi prisjela.

Osnovni princip koji važi kako u velikim tako i u malim rentakar agencijama je naplata prema tipu vozila. Cijene zavise od dužine perioda na koji se vozilo iznajmljuje, a najam ne može biti kraći od 24 sata. Rentakar agencije, kako strane tako i domaće, imaju univerzalne opšte uslove prilikom iznajmljivanja vozila.

Mlađi od 22 godine u većini slučajeva ne mogu da iznajme automobil. Takođe, svi zakupci moraju da imaju minimum dvije godine vozačkog staža. Najam vozila se plaća kreditnom karticom, uplatom na račun ili gotovinom, a svaki vozač je obavezan da ostavi depozit. Međutim, ono što je najvažnije pri iznajmljivanju jesu uslovi navedeni u ugovoru o najmu.

“U slučaju da planirate da u nekoj stranoj zemlji iznajmite vozilo, najbolje rješenje je da ga rezerviše te sedmicu ili dvije prije putovanja putem interneta”, savjetuje Zarija Raičević, potpredsjednik Udruženja rentakar agencija u Crnoj Gori.

Prilikom preuzimanja vozila, treba obratiti pažnju na njegovo stanje

U slučaju da se odlučite za rezervaciju vozila kod velikih globalnih rentakar operatera kao što su Avis ili Europcar, to ćete morati da uradite platnom karticom.

“Kada dođete da pruzmete vozilo, nemojte da se začudite što će vam rentakar agencija na kartici blokirati određeni depozit, koji kod manjih vozila iznosi oko 500 eura i ide do oko 1.000 eura kod većih automobila.”

Treba se čuvati od sitnih prevara

Međutim, Raičević kaže da dobra ponuda može da se nađe i u manjim agencijama, koje često mogu da imaju i manje cijene, ali prije toga se treba dobro informisati o vozilima koje nude, u kakvom su stanju, koja je godina proizvodnje, kolika je kilometraža i šta sve ima od opreme i kolika je krajnja cijena.

Prilikom fotografisanja, bilo bi dobro da vi ili neko od vaših saputnika stoji pored vozila, da se ne bi postavljalo pitanje kada su fotografije snimljene

Najvažniji faktor o kome treba posebno voditi računa je ugovor o najmu. Ma koliko da vam se žuri, odvojite par minuta vremena da ga detaljno pročitate, jer od onoga što piše u njemu zavisi koliko ćete biti zaštićeni od bilo kakve štete. Obavezno obratite pažnju na to da li je ugovorom obuhvaćeno potpuno kasko osiguranje vozila.

“Moguće je da iznajmljivač usmeno kaže klijentu da je vozilo pokriveno kasko osiguranjem, a da ne otkrije da u slučaju nezgode klijent treba da plati 20, 30 ili 50 odsto šte te ”, kaže Zarija.

Prilikom preuzimanja vozila, treba obratiti pažnju na njegovo stanje. Da biste se zaštitili od kasnijih nesporazuma ili mahinacija, obavezno digitalnim aparatom ili telefonom fotografišite vozilo sa svih strana. Današnji aparati imaju dosta visoku rezoluciju, pa rentakar agencija neće moći da vam pripiše oštećenje koje je ranije postojalo na vozilu.

Kasko osiguranje ne pokriva štete nastale u unutrašnjosti vozila, oštećenje guma i točkova, slomljen ili izgubljen ključ, šte te nastale sipanjem pogrešne vrste goriva i štete nanijete svjesno ili nepažnjom

“U slučaju nezgode, udesa ili bilo kakvog oštećenja vozila, obavezno treba pozvati saobraćajnu policiju, čiji je broj telefona obično istaknut na ugovoru. Nijedna rentakar kuća vam neće priznati oštećenje ako nemate policijski zapisnik”, savjetuje Raičević.

Sve ove preporuke važe i za ljude koji dolaze u Crnu Goru i ovdje žele da iznajme vozilo, a dodatni savjet je da to rade u agencijama koje su provjerene. Kod nas postoji još jedan dodatni faktor rizika, a to je da neke rentakar kuće nude vozila koja nemaju crnogorske tablice, što je nelegalno, pa klijent može da doživi neprijatnosti, jer vozilo može da bude oduzeto od strane nadležne inspekcije.

Ima i dosta ljudi koji iznajmljuju vozila koja su registrovana na privatno lice, što je takođe nelegalno i klijent je tada potpuno nezaštićen.

Kasko ne pokriva sva oštećenja

Kasko osiguranje ne pokriva štete nastale u unutrašnjosti vozila, oštećenje guma i točkova, slomljen ili izgubljen ključ, šte te nastale sipanjem pogrešne vrste goriva i štete nanijete svjesno ili nepažnjom.

U nekim slučajevima ovim osiguranjem nije pokriven ni lom stakla, kao ni oštećenja donjeg dijela vozila.

“Savjetovao bih sve one koji iznajmljuju vozilo da ne prave svjesno štetu na vozilu, jer sve kuće imaju tarife za takva oštećenja, koje su mnogo veće od realnih”, objašnjava Raičević.

Tražite pun rezervoar

“Cijene zavise od klase vozila i od dužine najma. Najskuplje je rentiranje vozila na jedan dan, pa automobil najniže klase tada može da košta i do 50 eura”, kazao nam je Raičević.

“U slučaju da ga iznajmite na mjesec, cijena može da bude čak upola manja.”

Raičević je direktor rentakar kuće “Ideal”, u kojoj manje vozilo kao što je tojota jaris ili folksvagen polo, dnevno košta 39 eura ako se uzme na period od 1 do 3 dana, dok za duži period cijena iznosi 29 eura. Vozila iz takozvane golf klase dnevno koštaju 60 eura na period između 7 i 14 dana.

“Kada vidite cijenu vozila na internetu, treba da obratite pažnju da li je to krajnja cijena, da li treba da se doplati za dječje sjedište, navigaciju, koliko je ograničenje kilometraže, da se ne bi pojavili skriveni troškovi i uvijek insistirajte da vozilo preuzmete sa punim rezervoarom, jer postoje i kuće koje daju vozilo sa rezervoarom na rezervi, znajući da će klijent uvijek vratiti deset litara više.

Inače, rentakar kuće ponekad imaju dvije tarife koje zavise od kilometraže. Na primjer, jedna tarifa važi kada je dnevna kilometraža ograničena na 150 ili 200 km, a druga kada klijent želi neograničenu kilomtražu.

Čuvajte se izmišljenih kvarova

Ako iznajmljujete automobil u nekim malim rentakar agencijama u inostranstvu, možete da budete prevareni tako da nećete moći da dokažete da ste ispravni.

Trik je jednostavan. Vraćate automobil, službenik ga pregleda i pokušava da startuje motor da provjeri da li je sve u redu.

Automobil neće da upali i oni pozivaju svog “majstora” da pregleda auto. Nakon nekog vremena, majstor utvrđuje da postoji neki kvar koji ste vi izazvali i službenik u agenciji vam kaže da morate da platite opravku.

Za popravku će vam uzeti par stotina eura, ili onoliko koliko oni procijene da mogu. Ako ne želite da platite, postaju grubi i zaplijene vam dokumenta ili kofere sve dok ne platite.

Amerikanci tvrde da se ovaj trik koristi u zemljama Istočne Evrope, ali može da vam se desi bilo gdje.

Bonus video: