Hjundai ix35 1.7 CRDi Gold+: Borba za svaki decilitar

Hjundai ix35 cilja na porodice sa djecom i aktivne ljude, koji žele da sa više pozicije posmatraju okolni saobraćaj
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 15:18h

Radikalnim zaokretom u oblasti dizajna Hjundai je prije par godina zamijenio kvalitetni, ali ružnjikavi tuson (Tucson) mnogo atraktivnijim i modernijim SUV modelom ix35.

Skraćenica SUV koja se sve češće upotrebljava, ovdje znači auto koji oblikom i visinom liči na terensko vozilo, ali je zapravo uglavnom stvoren za upotrebu na asfaltu, i poneki izlet u prirodu.

Hjundai ix35 cilja na porodice sa djecom i aktivne ljude, koji žele da sa više pozicije posmatraju okolni saobraćaj, da imaju dovoljno prostora za putnike i prtljag, a da istovremeno sve to rade sa dosta stila. U prevodu, ovo je automobil kojim ćete ići na posao, voditi djecu u školu i vrtić ili svratiti do tržnog centra.

Međutim, u ovim finansijski problematičnim vremenima, kroz sve ovo se provlači još jedna želja: da auto troši što je manje moguće goriva.

Korejci su to pokušali da riješe jednostavnim potezom. Pod haubu svog kompaktnog SUV-a su ubacili turbodizel motor zapremine 1,7 litara čija je maksimalna snaga 115 konja. Kakav je rezultat, imali smo priliku da provjerimo tako što smo par dana proveli za volanom ovako motorizovanog hjundaija ix35.

Potrošnja koju su postigli je zaista izvanredna ako uzmemo u obzir da se radi o vozilu dugom skoro četiri i po metra i teškom preko tonu i po. Hjundai navodi podatak da ix35 1.7 CRDi u kombinovanom ciklusu troši 5,3 litra na 100 kilometara. Iako ovako nisku potrošnju nećete postići čak iako se potrudite, mi smo normalnom upotrebom vozila došli do brojke od oko šest litara u prosjeku.

Na otvorenim putevima u našim geografskim uslovima, pod uključenom klimom, sa dva putnika i prtljagom, ix35 nam je trošio 5,3 l/100 km. Zasluge za ovo idu i na račun preciznog, dobro odmjerenog šestostepenog mjenjača.

Međutim, vjerovatno se pitate šta morate da žrtvujete da bi vozili ovako štedljivi SUV. Na prvom mjestu liste sumnji će vam svakako biti mogućnosti ovog pogonskog sklopa u realnim uslovima. Evo zaključaka do kojih smo mi došli. Snaga od 115 konja nije zanemarljiva čak ni u ovoj klasi automobila.

Međutim, moramo imati u vidu da komon-rejl dizelaš zapremine 1.685 cm3 ovaj nivo snage razvija tek pri 4.000 obrtaja, što je područje u kome gotovo nikad nećete voziti ovaj auto. Relevantno područje rada je opseg između 2.000 i 3.000 obrtaja, kada je dostupna najveća količina obrtnog momenta koji inače iznosi solidnih 260 Nm.

Tada na raspolaganju imate između 75 i 100 KS, koji treba da vuku i po ravnom terenu i po uzbrdicama, a i da posluže za po neko preticanje.

Moramo priznati da u toku opuštene vožnje ovaj auto nema nikavih problema da drži ritam saobraćaja, pa čak i da lagano napreduje. Vožnjom na oko 2.000 obrtaja, vučna sila je dovoljno velika da obezbijedi prijatnu vožnju bez mnogo napora motora, koji je dovoljno elastičan da ne morate često da šaltujete.

Ipak, u situacijama kada je potrebno naglo ubrzati ili izvršiti neko zahtjevnije preticanje, zaželjećete potentniji agregat. Ix35 se pomalo muči u ovakvim okolnostima, posebno ako je uključen klima uređaj u kabini. Unutrašnjost je rađena po novoj filozofiji Hjundaija. Materijali su dobro odabrani da ne budu preskupi, a da ipak pružaju dovoljno osjećaja kvaliteta, a nekada dosadan raspored i dizajn u kabini je zamijenio moderan stil.

Ono što je najvažnije je da su sve glavne kontrole pod rukom. Vozač može da se smjesti izuzetno komforno, u čemu mu pomaže volan podesiv po visini i dubini. Količina prostora je više nego zadovoljavajuća. Čak i pozadi mogu da sjede tri odrasle osobe, a prtljažnik zapremine 465 litara može da zadovolji gotovo sve potrebe.

Mada na prvi pogled sve izgleda savršeno, vožnja u ix35 ima i nekih skrivenih mana

Bazni paket opreme koji se nudi na našem tržištu, Gold+, pored ovoga sadrži i gomilu dodatnih funkcija komfora, od kojih izdvajamo automatski dvozonski klima uređaj, kožni volan i ručicu mjenjača, Bluetooth handsfree sa prepoznavanjem glasa, tempomat, električne podizače svih prozora i retrovizora, radio CD MP3, USB i AUX konektore i komande muzike i tempomata na volanu.

Ova najekonomičnija varijantu hjundaija ix35 na našem tržištu košta 20.290 eura.

Dječji želudac na iskušenju

Mada na prvi pogled sve izgleda savršeno, vožnja u ix35 ima i nekih skrivenih mana. To što upravljivost nije na nivou kompaktnih hečbek vozila je normalno - u bržim krivinama se osjeća proklizavanje prednjih točkova koje vozač uspješno može da koriguje, a naginjanje karoserije je na uobičajeno izraženom nivou za ovako visoka vozila.

Međutim, ono što nam je zapalo za oko je vezano za sferu udobnosti. U želji da sistem oslanjanja obezbijedi dovoljno mek prelazak preko neravnina, Hjundai je morao da žrtvuje – želudac putnika.

To znači da se na iole neravnom putu ili u uzastopnim krivinama u automobilu osjeća prekomjerno ljuljanje koje će vrlo brzo stvoriti mučninu kod djece na zadnjim sjedištima, a i kod odraslih koji nijesu dovoljno imuni na bolest putovanja.

Galerija

Bonus video: