Najinteresantniji volani na svijetu

Upravljači u savremenim automobila vrlo često svojim dizajnom dominiraju enterijerom i prestavljaju vrlo važan faktor ukupne ergonomije vozila
68 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 23:23h

Volan je odavno prevazišao svoju osnovnu namjenu u vožnji, koja se odnosi na upravljanje vozilom, i danas je volan važan element opremljenosti kod svakog savremenog automobila.

Evo nekih koji se ističu svojim atraktivnim dizajnom i multifunkcionalnošću.

1. Ferrari 458 Italia

Vozač Ferrarija 458 Italia ne mora da skida ruke sa volana. Interesantno je da se žmigavci, svijetla i brisači, aktiviraju se komadama koje se nalaze na samom volanu. U donjem dijelu volana, nalaze se komande za startovanje motora i podešavanje tvrdoće amortizera.

Sa desne strane, nalazi se dugme Manettino, kojim se aktiviraju različiti režimi vožnje automobila.

2. Citroën C5

Spisak najzanimljivijih volana definitivno nebi bio potpun bez Citroenovog izuma, volana sa fiksnim centralnim dijelom. U posljednje vrijeme, na najnovijim modelima možemo vidjeti da se Citroën polako odriče ovog rješenja, ali još uvek se nalazi u modelu Citroën C5.

3. Pagani Huayra

Prvi utisak o volanu iz modela Huayra je da se radi o nekakvom konceptu koji predstavlja dizajnersku viziju budućnosti, ali to je realnost.

Kombinacija ekstravagancije, precizne izrade i najkvalitetnijih materijala, već na fotografijama izgleda pomalo čudno i futuristički.

4. Fisker Karma

Plastični obruču volana, nisu ni blizu tako atraktivni kao oni izrađeni od kože. Pored toga, za kožni volan se bolje "lijepe" ruke, a bolji je komfor i osećaj kvaliteta na dodir. Na primjer, Fisker Karma je karakteristična po volanu koji ima mnogo kože, mnogo više nego bilo koji obični volan.

5. BMW Performance

U ponudi sekcije BMW Performance nalazi se i sportski volan presvučen Alcantarom, koji pomoću LED displeja informiše vozača o svim najznačajnim parametrima vožnje, uključujući i broj obrtaja motora.

Bonus video: