Formula 1 nadohvat ruke

Vrhunska demonstracija auto-moto sporta je pretvorila centar Dablina u spektakularnu trkačku stazu pružajući njegovim stanovnicima pet sati neprekidne zabave.
63 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 08:19h

Dablin, Irska – Zaboravite Monako, Moncu ili Silverstoun! Ako želite da priđete bolidu Formule 1 toliko da skoro možete da ga dotaknete, i da vam od raskošnog zvuka motora zatitraju bubne opne, trebalo bi da nekad posjetite manifestaciju koju od 2006. svake godine organizuje holandski proizvođač piva Bavarija.

Mi smo ove godine, na poziv firme K&M sistem, ovlašćenog zastupnika Bavarije za Crnu Goru, imali priliku da pođemo na Bavaria City Racing, vrhunsku demonstraciju auto-moto sporta, koja je prije desetak dana održana na ulicama Dablina, a ranije je organizovan u Roterdamu i Moskvi.

Koliko je ovaj događaj ozbiljan, govori podatak da su na prethodnim izdanjima učestvovali takvi vozači kao što su Fernando Alonso, Dejvid Kultard, Heiki Kovalainen, Nelson Pike junior, Adrijan Sutil i Vitalij Petrov. Ove godine stanovnici Dablina i njihovi gosti, uživali su u bolidu Meklaren F1 tima, kojim je uskim ulicama u srcu grada upravljao Dženson Baton, a od F1 timova tu je bio i Kateram. Ovaj događaj je pretvorio centar Dablina u spektakularnu trkačku stazu pružajući njegovim stanovnicima pet sati neprekidne zabave.

Već pri samom dolasku na aerodrom u Dablinu, shvatili smo koliko je interesovanje za ovaj događaj, jer je vrlo prijateljski raspoloženi i nasmijani granični policajac prilikom provjere pasoša sam konstatovao da vjerovatno dolazimo da vidimo Džensona Batona. Naravno, odgovor je bio potvrdan, iako su osim Batona, za „trku“ bili predviđeni i vozači GP2 i Formula 3000 bolida, Spajkerovog trkačkog modela sa Le Mana, Mini WRC automobila, raznih Ferarijevih i Lamborginijevih modela, šampioni u motociklizmu, drifteri i kaskaderi.

Sumnja u potpuni uspjeh događaja nadvila se u subotu veče, dan pred samu trku, jer je počela jaka i hladna kiša, koja se nastavila i ujutru do pred sam start. Zato je za nas bilo veliko izneneđenje kada smo prilazeći padoku sa automobilima, vidjeli da su gledaoci ispunili tribine pokriveni ciradama i kišobranima, što je potvrdilo da su Irci veliki entuzijasti za auto-moto sport. Inače, velika vrijednost Bavaria City Racing-a je to što za samo 10 odsto mjesta oko staze treba kupiti kartu, dok je ostatak besplatan.

Automobili su startovali ispod VIP zone Bavarie, sa koje smo mi posmatrali dio trke, dok smo dio vremena proveli tik uz samu stazu.

Pravo uzbuđenje se, uz potmuo huk, osjetilo već kada su na stazu počeli da izlaze prvi automobili specijalizovani za driftovanje (proklizavanje zadnjim točkovima uz okretanje vozila u mjestu uz paljenje guma). Kada je nakon toga oficijelni spiker najavio da na stazu izlazio Dženson Baton u Meklarenovom putničkom modelu MP4-12C, nastalo je prvo veliko oduševljenje, ali i prvi zanimljiv momenat. Naime, pošto je vjerovatno loše procijenio oštru krivinu, takozvanu ukosnicu, Baton nije mogao da je „uhvati“ iz prve, već je morao da se vrati rikvercom i tek onda nastavi. To je izazvalo i malo smijeha kod publike, koji se ubrzo pretvorio u klicanje, kada je F1 šampion iz 2009. nastavio vožnju.

Nakon Batona su uslijedila različita vozila, a najveće uzbuđenje je uslijedilo kada su mehaničari Meklarena upalili motor F1 bolida. Zvuk koji je došao nakon toga, izvukao je napolje gotovo sve one koji su događaje na stazi posmatrali u zatvorenom dijelu VIP zona.

Baton je startovao prvi krug na stazi dugoj 2,56 km, koja je prolazila samim centrom grada, pored najvažnijih istorijskih mjesta, i završavala pored pored čuvenog Triniti koledža. Prvi put u svojoj istoriji, Dablin je osjetio prestiž, zvuk i miris Formule 1.

Britanac ovoga puta nije promašio ulazak u onu najužu krivinu, proklizavši zadnjim točkovima u njoj taman onoliko koliko je trebalo da otvori sebi izlaznu putanju. Brzina kojom je išao nije prelazila 160 km/h, ali je to na uskim ulicama uz koje su neposredno stajali euforični ljubitelji ovog sporta, izgledalo furiozno.

Nakon okretanja kod Trinitija, slijedio je povratak istim putem prema padoku, ispred koga je Baton nekoliko puta okrenuo bolid uz oduševljenje nas koji smo na par metara od njega sa obje ruke držali fotoaparate i telefonske kamere, iako nam je sluh bio u ozbiljnoj opasnosti. Ko nije čuo zvuk motora Formule 1 iz takve blizine, teško da može to da sazna gledanjem trke na televiziji.

Baton je onda izašao iz bolida, i u stilu pobjednika na Gran priju, popeo se na njega i otpozdravio oduševljenoj publici.

Osim njega, na ovoj manifestaciji je učestvovalo još 70 vozila iz različitih kategorija auto-moto sporta. Učesnici Bavaria City Racing demonstracije bili su i Giedo van der Garde, test vozač Kateram F1 tima, Eugen Laverti (Aprilia), Adam Kerol (Le Mans Spyker), Aron Smit (Motorbase Performance), Eugen Doneli (Mini WRC), Teri Grant (Monster Street Mania) i ostali...

Na kraju, poslije pet sati uživanja , oko 110.000 gledalaca su otišli kućama prepuni utisaka, a mnogi su se uputili prema čuvenim pabovima, gdje će se još dugo prepričavati bravure majstora volana, dok će se na ulicama Dablina vjerovatno još dugo osjećati miris guma i benzina.

Baton: Gledaoci su „poludjeli“Dženson Baton nakon svoje dvije vožnje nije krio lično oduševljenje ovim događajem. “Glavni cilj nam je bio da napravimo šou, pa vrijeme nije moglo da nam pokvari zabavu. Bilo je sjajno vidjeti toliku masu ljudi koja je došla uprkos kiši. Ovaj događaj je fantastičan za ljubitelje autosporta u Irskoj, koji su potpuno ‘poludjeli’ kada su vidjeli i čuli F1 bolid”, rekao je Baton.

Pir Svinkels, član odbora direktora kompanije Bavarija N.V. kazao je da su oni izuzetno ponosni na to što su u Dablin doveli sam vrh autosporta. „Nakon Roterdama i Moskve, centar Dablina i njegove prepoznatljive lokacije su ponudile fenomenalan novi dekor koji je donio fanovima pravi Formula 1 spektakl. Kao nezavisna pivara u porodičnom vlasništvu, Bavarija je u mogućnosti da prati sopstveni kurs i da investira u važna tržišta širom svijeta, među kojima je i Dablin, čak i u ovim teškim ekonomskim vremenima.”, kazao je Svinkels.Bavarija – pivo po unikatnom receptuPivara Bavarija je druga najstarija kompanija u porodičnom vlasništvu u Holandiji. Zapošljava oko 1.000 radnika, u zemlji i van nje.

Kompanijom upravlja porodica Svinkels, čija već sedma generacija proizvodi pivo po unikatnom receptu još od 1719. godine, što im je omogućilo da očuvaju vrhunski kvalitet.

Osnova kvaliteta su čisti sastojci, i zato Bavarija pravi pivo od prirodne čiste mineralne vode, a kompanija posjeduje i svoje sopstvene zasade ječma.

Bavarija je druga po veličini pivara u Holandiji, ali i drugi najveći izvoznik piva u Holandiji. Od ukupno proizvedenih 6 miliona hektolitara godipnje, izvozi se 65 odsto, i to u 120 zemalja širom svijeta, među kojima je i Crna Gora.

Inače, u Dablinu su bili i predstavnici firme K&M Sistem, zastupnici proizvoda kompanije Bavarija za našu zemlju, koji su bili ponosni na način na koji je Bavarija još jednom istakla svoj prestižni karakter, kvalitet i posvećenost kupcima. Driftovanje sa šampionomAutor ovog teksta je i sam imao priliku da iz prve ruke osjeti uzbuđenje koje je vladalo na stazi i van nje, i to kao suvozač u trkačkoj mazdi RX7, kojom je upravljao šampion evropskog drift prvenstva istog imena kao slavni glumac Džejms Din.

Sa kompletnom trkačkom opremom, prešli smo stazu vozeći više poprečke i okrećući se nego vozeći pravo, a na pojedinim mjestima, Din i njegovih dvojica kolega su simultanim okretanjem u neposrednoj blizini jedan od drugog palili i gume i vatru u srcima gledaoca oko staze.

Na kraju, na asfaltu je ostalo više gume nego na zadnjim točkovima mazde, a u kabini auta i oko njega je vladao oblak dima.

Bonus video: