Duh Francuske na sjeveru: "Oldtajmeri" oduševili Kolašince

Francuzi iz kluba ljubitelja automobila koji je simbol njihove države, namjeravali su da dio odmora provedu u Eko katunu
81 pregleda 2 komentar(a)
spaček, Foto: Dragana Šćepanović
spaček, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.05.2012. 11:11h

Ljubitelji „oldtajmera“ iz evropskih zemalja sve češće su gosti Kolašina.

Prije desetak dana pažnju Kolašinaca privukla je kolona od nekoliko desetina starih automobila različitih marki, a a minulog dana u Kolašinu je na kratko boravila grupa Francuza koji su iz te zemlje u Crnu Goru došli "spačecima".

Francuzi iz kluba ljubitelja automobila koji je simbol njihove države, namjeravali su da dio odmora provedu u Eko katunu, ali ih je u tome spriječilo hladnoća i snijeg na Bjelasici, pa su bili smješteni u privatnom pansionu u gradu.

"Ljubitelji starih automobila i ranije su bili naši gosti. U svijetu je uobičajeno da se članovi nekih fan klubova druže i tokom godišnjih odmora, pa je tako i sa obožavateljima starih kola. Ovog puta Francuzi su na proputovanju kroz Crnu Goru, u Kolašin su došli u organizaciji budvanske organizacije „Luminalis“ i namjeravali su da borave na Bjelasici. Nažalost, loše vrijeme ih je spriječilo u tome, ali su bili oduševljeni Kolašinom, Biogradskim jezerom i svime što su vidjeli u ovom dijelu Crne Gore. Facinirani su i ostatkom naše države", kazao je Miki Bulatović iz DOO „Vila Jelka“, čiji su gosti bili Francuzi.

„Spačeci“ proizvedenim 60-ih godina minulog vijeka oduševili su Kolašince, pa je parking ispred pansiona Ljubiše Rakočevića bio mjesto gdje se od onih koji bolje poznaju automobilizam bio i prilika da se nešto nauči o jednom od napopularnijih i najsipatičnijih modela proizvedenih u Francuskoj.

Naime, priča o tom legendarnom automobilu počinje tridesetih godina XX vijeka, kada je uprava Citroena poverila Pierre Michelinu, sinu osnivača fabrike poznatih guma i njegovom bliskom kolegi i imenjaku Pierre Boulangeru, razvoj projekta malog, popularnog, jednostavnog i ekonomičnog automobila.

Cilj je bio da se stvori automobil udobnosti američke limuzine, sa dobrim kočenjem i ponašanjem na putu.

Legenda kaže da je od kontruktora traženo da naprave “korpu za jaja” koja će moći da se koristi i na najgorem terenu a da se ni jedno jaje nerazbije. Oni su to bukvalno shvatili pa je budući Citroen ostao bez krova, kao i korpa.

Bonus video: