Pula dobija gradske bicikle

Prvi bicikli koji će se u Puli moći iznajmiti početkom ljeta biće mehanički, a u pripremi je i uvoz električnih. Električni bicikli puniće se energijom dobijenom iz fotonaponskih solarnih panela postavljenih uz parking automat za bicikle
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 18:13h

Po uzoru na mnoge svjetske gradove, poput Ljubljane, Londona i Barselone, koji odavno sprovode politiku ekološkog prevoza promovišući alternativna prevozna sredstva kao što su bicikli i električni automobili, i Pula uskoro dobija svoja javna zelena vozila.

Riječ je o biciklima posebne izrade namijenjenim javnom korištenju, koje Pulaparking u saradnji sa kompanijom UTE d.o.o. iz Pule želi da ponudi Puljanima i njihovim gostima.

Osnovni cilj ovog sistema iznajmljivanja omogućiće zainteresiranima korištenje bicikala za kratke razdaljine i putovanja u urbanom području, kao alternativu korištenju automobila ili motorizovanog javnog prevoza. Time se smanjuju gužve u saobraćaju, buka i zagađenje vazduha.

Prvi bicikli koji će se u Puli moći iznajmiti početkom ljeta biće mehanički, a u pripremi je i uvoz električnih. Električni bicikli puniće se energijom dobijenom iz fotonaponskih solarnih panela postavljenih uz parking automat za bicikle.

Obzirom na to da za sada u Puli nema parkirnih automata (parkomata) ni izrađenih aplikacija za iznajmljivanje, u početku će bicikle zainteresovanima iznajmljivati zaposleni Pulaparkinga. Za početak će bicikli biti smješteni oko čuvene Arene, a kasnije i u okolini pijace. Cijena iznajmljivanja se, kako kažu, još formira.

Bicikli su specifični. Dizajnirao ih je nagrađivani španski dizajner Eduard Sentis, a njihove napredne karakteristike ogledaju se kroz dizajn i unikatnu izradu. Radi se o biciklima koji su napravljeni od robusnih, tzv. antivandal materijala, otporni su na habanje, a djelove nema smisla krasti jer nisu kompatibilni s klasičnim biciklima za ličnu upotrebu.

Bonus video: