Sessa Key Largo 30 - pravo mjesto pod suncem

Italijanski kruzer dug devet metara se odlikuje praktičnim osobinama i velikom bezbjednošću i pri brzini od 40 čvorova
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2012. 19:21h
PROBA NA MORU: Sessa Key Largo 30
N Mjesto pod suncem
PN
Italijanski kruzer dug devet metara se odlikuje praktičnim osobinama i velikom bezbjednošću i pri brzini od 40 čvorova.
Pripadnice ljepšeg pola na raspolaganju imaju prednju palubu za sunčanje, a veliki ležaj u kabini se može transformisati u divan sa stolom u sredini
Italijansko brodogradilište Sessa Marine je još 1990. godine predstavilo prvi model serije Key Largo. Bio je to motorni čamac dužine 18 stopa, koji je postao vrlo popularan i prodat u preko 1.000 primjeraka. Sessa je tako uvela revoluciju u svijet motornih brodova sa vanbrodskim motorima, zahvaljujući otvorenom trupu sa centralnom konzolom i palubom za sunčanje.
Danas ovu seriju sačinjava čak šest modela dužine od 18 do 36 stopa. Zahvaljujući firmi “Saniteko Boats”, bili smo u prilici da iskusimo plovidbu u jednom od najreprezentativnijih plovila ove serije, modelu Key Largo 30, ili skraćeno KL30.
Tehničke inovacije i novi dizajn su glavne odlike ovog motornjaka. Oni koji ne poznaju dobro mogućnosti modernih motornjaka sa vanbrodskim motorima, lako bi mogli da dođu u zabludu kad su u pitanju plovne sposobnosti ovog modela. KL30 ukotvljen u budvanskoj marini, gdje mogu da ga razgledaju posjetioci sajma nautike i potencijalni kupci, odaje utisak prefinjenosti i reklo bi se da je stvoren samo za mirno krstarenje i uživanje u sunčanju. Greška!
Ubrzo nakon što smo njime lagano isplovili iz marine, brundanje dva moćna Jamahina V6 motora nagovijestilo je da će naš motornjak uskoro uzburkati izuzetno mirnu plavu površinu Jadrana.
Povlačenjem ručice nakon izlaska iz zone ograničenja brzine, KL30 je dobio vjetar u leđa. Brodić se propeo prednjim dijelom u vazduh, a činilo nam se da su u moru ostali samo propeleri moćnih agregata koji u sebi imaju čitavih 500 konja. U jednom trenutku se na digitalnom pokazivaču pojavila brojka od 5.600 obrtaja u minuti, kada je brod dostigao brzinu od oko 40 čvorova. Međutim, i u takvoj situaciji osim blagog poskakivanja nijesmo osjetili bilo kakvu nesigurnost. Pri brzini krstarenja, KL30 ima odličnu hidrodinamiku i vrlo glatko klizi morskom površinom. Maksimalna brzina koju može da dostigne KL30 je oko 43 čvora, kada potrošnja iznosi preko 150 litara benzina na sat, po motoru. Inače, potrošnja pri brzini od 15 čvorova je oko 50 litara na sat, po motoru.
Nakon doze adrenalina, posvetili smo se sadržajima koji postoje na brodiću. Prije svega, treba istaći potpuno novi unikatni kokpit. Upravljačko mjesto je vrlo udobno, natkriveno je mekim krovom koji je doplatna opcija. Pored sjedišta upravitelja postoji još jedno, a oba su vrlo ergonomična i obložena finom kožom. Što je još važnije, sjedišta su amortizovana po principu silent bloka, što skoro potpuno neutrališe vibracije i udare pri bržem krstarenju otvorenim morem.
Iza upravljačke pozicije je kožni divan sa stolom od tikovine, kojom je obložen veći dio površina broda i spolja i unutra. Sa strana mjesta za upravljanje postoje prolazi prema gornjoj palubi koja je ograđena hromiranom ogradom, obložena kožnim ležajem, i nudi vrlo široku površinu za sunčanje.
Ispod ove palube je smještena kabina u koju se ulazi kroz otvor u blizini upravljačkog mjesta. Prostor u njoj je vrlo efikasno iskorišćen. Veći ležaj za dvoje u V obliku se može transformisati u divan sa centralnim stočićem za kojim mogu da sjednu nekoliko ljudi. Desno od ulaza u kabinu je toalet sa WC školjkom i umivaonikom. Ako želite da pripremite ili zagrijete neko jelo ili napitak, na raspolaganju vam je kuhinja smještena u odjeljku iza sjedišta upravitelja.
Bazna varijanta ovog svestranog motornog brodića je 134.500 eura, ali je naš KL30 opremlljen brojnim luksuznim dodacima, pa uz transport kupac može da ga dobije za 177.000 eura. Key Largo 30 je priteklih dana bio izložen na izložbi u Budvi, a od danas se može pogledati na sajmu nautike u Porto Montenegro, na izložbenom prostoru firme “Saniteko Boats”.
BOX
Kar: 746
N TEHNIČKI PODACI
TRUP
Dužina: 9,01 m; širina 2,99 m, kabina: 1, rezervoar goriva 700 l, rezerva vode: 80 l; Težina sa motorima: 5.400 kg; težina bez motora: 3.000 kg; Smještajni kapacitet: 10 osoba; Visina kabine: 186-189 cm, glavni ležaj: 210x170 cm; pomoćni ležaj: 200x90 cm
MOTORI
Dva Jamahina vanbrodska F250; četvorotaktni benzinac; 6 cilindara V60; Zapremina: 3,352 l; Snaga: 250 KS pri 5.500 o/min; elektronske komande
DODATNA OPREMA
Šporet na gas, baterija 220 V, toalet tuš sa pumpom za pražnjenje, grijač za vodu, pomoćni hidraulički upravljački sistem, kokpit od tikovine, konzola torba, pasarela, LCD sa podacima motora, pramčano veslo, SIMRAD navigacija, radar 3G, muzički buster, gasna sirena, TV LCD 22”, CD Fusion
CIJENA testnog modela: 177.241 euro.

Italijansko brodogradilište Sessa Marine je još 1990. godine predstavilo prvi model serije Key Largo. Bio je to motorni čamac dužine 18 stopa, koji je postao vrlo popularan i prodat u preko 1.000 primjeraka. Sessa je tako uvela revoluciju u svijet motornih brodova sa vanbrodskim motorima, zahvaljujući otvorenom trupu sa centralnom konzolom i palubom za sunčanje.

Danas ovu seriju sačinjava čak šest modela dužine od 18 do 36 stopa. Zahvaljujući firmi “Saniteko Boats”, bili smo u prilici da iskusimo plovidbu u jednom od najreprezentativnijih plovila ove serije, modelu Key Largo 30, ili skraćeno KL30.

Tehničke inovacije i novi dizajn su glavne odlike ovog motornjaka. Oni koji ne poznaju dobro mogućnosti modernih motornjaka sa vanbrodskim motorima, lako bi mogli da dođu u zabludu kad su u pitanju plovne sposobnosti ovog modela.

KL30 ukotvljen u marini Porto Montenegro, gdje do nedjelje mogu da ga razgledaju posjetioci sajma nautike i potencijalni kupci, odaje utisak prefinjenosti i reklo bi se da je stvoren samo za mirno krstarenje i uživanje u sunčanju. Greška!

Ubrzo nakon što smo njime lagano isplovili iz marine, brundanje dva moćna Jamahina V6 motora nagovijestilo je da će naš motornjak uskoro uzburkati izuzetno mirnu plavu površinu Jadrana.

Povlačenjem ručice nakon izlaska iz zone ograničenja brzine, KL30 je dobio vjetar u leđa. Brodić se propeo prednjim dijelom u vazduh, a činilo nam se da su u moru ostali samo propeleri moćnih agregata koji u sebi imaju čitavih 500 konja. U jednom trenutku se na digitalnom pokazivaču pojavila brojka od 5.600 obrtaja u minuti, kada je brod dostigao brzinu od oko 40 čvorova.

Međutim, i u takvoj situaciji osim blagog poskakivanja nijesmo osjetili bilo kakvu nesigurnost. Pri brzini krstarenja, KL30 ima odličnu hidrodinamiku i vrlo glatko klizi morskom površinom.

Maksimalna brzina koju može da dostigne KL30 je oko 43 čvora, kada potrošnja iznosi preko 150 litara benzina na sat, po motoru. Inače, potrošnja pri brzini od 15 čvorova je oko 50 litara na sat, po motoru.

Nakon doze adrenalina, posvetili smo se sadržajima koji postoje na brodiću. Prije svega, treba istaći potpuno novi unikatni kokpit. Upravljačko mjesto je vrlo udobno, natkriveno je mekim krovom koji je doplatna opcija. Pored sjedišta upravitelja postoji još jedno, a oba su vrlo ergonomična i obložena finom kožom.

Što je još važnije, sjedišta su amortizovana po principu silent bloka, što skoro potpuno neutrališe vibracije i udare pri bržem krstarenju otvorenim morem.Iza upravljačke pozicije je kožni divan sa stolom od tikovine, kojom je obložen veći dio površina broda i spolja i unutra.

Sa strana mjesta za upravljanje postoje prolazi prema gornjoj palubi koja je ograđena hromiranom ogradom, obložena kožnim ležajem, i nudi vrlo široku površinu za sunčanje. Ispod ove palube je smještena kabina u koju se ulazi kroz otvor u blizini upravljačkog mjesta.

Prostor u njoj je vrlo efikasno iskorišćen. Veći ležaj za dvoje u V obliku se može transformisati u divan sa centralnim stočićem za kojim mogu da sjednu nekoliko ljudi.

Desno od ulaza u kabinu je toalet sa WC školjkom i umivaonikom.

Ako želite da pripremite ili zagrijete neko jelo ili napitak, na raspolaganju vam je kuhinja smještena u odjeljku iza sjedišta vodiitelja.

Bazna varijanta ovog svestranog motornog brodića je 134.500 eura, ali je probni KL30 opremlljen brojnim luksuznim dodacima, pa uz transport kupac može da ga dobije za 177.000 eura.

Key Largo 30 se može pogledati na sajmu nautike u marini Porto Montenegro, na izložbenom prostoru firme “Saniteko Boats”. TEHNIČKA KNJIŽICA

TRUPDužina: 9,01 m; širina 2,99 m, kabina: 1, rezervoar goriva 700 l, rezerva vode: 80 l; Težina sa motorima: 5.400 kg; težina bez motora: 3.000 kg; Smještajni kapacitet: 10 osoba; Visina kabine: 186-189 cm, glavni ležaj: 210x170 cm; pomoćni ležaj: 200x90 cmMOTORIDva Jamahina vanbrodska F250; četvorotaktni benzinac; 6 cilindara V60; Zapremina: 3,352 l; Snaga: 250 KS pri 5.500 o/min; elektronske komande DODATNA OPREMAŠporet na gas, baterija 220 V, toalet tuš sa pumpom za pražnjenje, grijač za vodu, pomoćni hidraulički upravljački sistem, kokpit od tikovine, konzola torba, pasarela, LCD sa podacima motora, pramčano veslo, SIMRAD navigacija, radar 3G, muzički buster, gasna sirena, TV LCD 22”, CD FusionCIJENA testnog modela: 177.241 euro.

Bonus video: