Svečano otvorena Fabrika automobila u Kragujevcu

Fabrika Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu otvorena je danas u prisustvu najviših državnih zvaničnika i čelnika grupacije Fijat-Krajsler.
200 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 17:08h

Generalni direktor Grupacija Fijat-Krajser Serđo Markijone je kazao da su ulaganja u fabriku "teška" oko milijardu eura, da je to vrijedna investicija za proizvodnju 200.000 automobila godišnje.

On je dodao da će do kraja godine biti uposleno 2.400 ljudi u FAS-u i oko 1.000 kod dobavljača.

Markijone je rekao da je ovo važan dan za fabriku, koji znači da su uspješno završene pripreme koje su trajale više od tri godine i znači novi početak za zajedničko ulaganje Vlade Srbije i Fijata.

On je podsjetio da je redizajniran industrijski pogon u Kragujevcu, uvedena je najbolja tehnologija po najboljim standardima u procesu eliminisanja otpada i proizvodnja proizvoda najboljeg kvaliteta.

"To je više od modernizacije fabrike jer je taj dio grada postao perspetktivna industrijska zona. Formiran je industrijski park za smještaj dobavljača", kazao je Markijone.

Model automobila Fiat 500L je, kako je dodao, ključan za fabriku u Kragujevcu i biće lansiran na jesen na komercijalno tržište, na tržište Evrope i preko okeana. Markijone je taj model nazvao "vodećim globalnim modelom za izvoz".

"Ta investicija je priznanje sposobnosti Srbije" kazao je Markijone poslije svečanog predstavljanja modela 500 l i posebno se ovom prilikom zahvalio doskorašnjem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću zato što je uspješno realizovana investicija u FAS.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, potpredsjednica Vlade Srbije Verica Kalanović, ministar ekonomije Nebojša Ćirić, predstavnici lokalne vlasti, preduzeća koja sarađuju sa FAS-om, Srpske pravoslavne crkve i diplomatskog kora.

Fijat u kragujevačkoj fabrici automobila ima 67 odsto kapitala, a Vlada Srbije 33 odsto.

Predstavnici Vlade Srbije i Fijata potpisali su 23. decembra 2009. godine u Beogradu aneks ugovora o ulaganju u zajedničko preduzeće čime je kragujevačka Zastava postala dio te italijanske kompanije.

Ugovorom je Fijat obavezan da investira oko 700 miliona eura u modernizaciju kragujevačke fabrike u kojoj će se proizvoditi oko 200.000 automobila godišnje.

FAS je Zastavinu fabriku automobila, njenu imovinu i oko 1.000 radnika preuzeo početkom 2010. godine.

Fabrika FAS je projektovana za proizvodnju do 300 hiljada automobila godišnje, a za sada je opremljena za produkciju od 200.000 automobila.

U krugu fabrike kao i na lokaciji industrijske zone Grošnica pogone grade Fijatovi kooperatni "Manjeti Mareli", "Džonson controls", "Sidzit", HTL.

Generalni direktor FAS Antonio Ćezare (Chezare) Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "Fiat 500 L", koji je premijerno predstavljen sredinom marta na Sajmu automobila u Ženevi, početi u pogonima fabrike u Kragujevcu maja ove godine.

Bonus video: