Fisker Atlantic: Najštedljiviji sportski kupe na svijetu

Elegantan, brz a zahvaljujući plug-in pogonu i ekstremno štedljiv, Fiskerov novi adut Atlantic mogao bi se jako dobro snaći u klasi sportskih kupea
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 18:13h

Fisker, kalifornijski proizvođač ultimativnih automobila iz Los Anđelesa ne postoji dugo, svega pet godina, ali se i za to kratko vrijeme uspio nametnuti čitavim nizom zanimljivih karakteristika.

Prvi model ovog proizvođača, Fisker Karma, predstavljen 2008. godine bio je jedan od pionira plug-in hibrida koji su kasnije, a posebno prošle i ove godine, zapljusnuli proizvodne pogone svih jačih automobilskih proizvođača.

Danas Fisker predstavlja Atlantic, takođe hibridni, plug-in automobil izuzetno elegantne, naglašeno sportske karoserije, što je karakteristika i prethodne Karme.

Atlantic pokreće motor koji se pojavljuje i u prototipu BMW i8. i ima ukupnu snagu od 400-tinjak KS.

Zapravo, Atlantic pokreće benzinski motor (zapremine 2000 ccm i snage 260 KS) kombinovan sa dva elektromotora. Zanimljivo, ukupni okretni momenat je impresivnih 1300 Nm čemu pomažu karakteristike elektromotora – za razliku od termičkih, električni svu maksimalnu snagu mogu da isporuče odmah.

Poput još nekih automobila sličnih karakteristika, Atlantic svoje elektromotore »hrani« energijom iz baterija koje se mogu puniti na nekoliko načina - pomoću generatora koji višak energije nastale prilikom kočenja šalje u baterije ali i direktno iz elektro-mreže.

Na taj način baterije znatno duže mogu pokretati automobil. Na primjer, kod Atlantica je uz maksimalnu brzinu od 150 km/h moguće preći do 80 kilometara bez paljenja benzinskog motora. Da bi se dodatno ekonomisala vožnja automobil posjeduje prekidač kojim se određuje režim rada.

Ako želite da izvučete maksimum, Atlantic ubrzava do 200 km/h a ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je ispod 6 sekundi. Iako podataka nema, zahvaljujući sposobnosti da veliku »kilomeražu« prevaljuje samo s elektromotorom, prosječna potrošnja na 100 kilometara morala bi da se kreće u zoni između 2 i 3 litra. S obzirom da je još uvijek riječ o prototipu, više pojedinosti o Atlanticu je nemoguće pronaći.

Kad sljedeće godine krene u službenu prodaju pretpostavlja se da će mu cijena biti oko 70.000 eura. Svakako ne mnogo s obzirom da se po svim karakteristikama nameće kao jedan od najzanimljivijih luksuznih kupea i da automobili konkurencije u takvim slučajevima koštaju najmanje pedeset posto više.

Galerija

Bonus video: