Subaru XV 1.6i - gradski krosover sa terenskim genima

Bez obzira na to što se radi o vozilu koje će možda najveći dio svog radnog vijeka odraditi na urbanim putevima, Japanci su ga opremili oružjem koje će vlasniku uliti veliko samopouzdanje i kada treba da zagazi u divljinu.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 09:37h

Podstaknut velikim uspjehom krosovera, automobila za upotrebu na asfaltu sa izgledom i visinom terenaca, Subaru je nedavno riješio da u trku ubaci i svog predstavnika. Tako je rođen XV (iks-ve). Ali, kao što se to i očekivalo od japanskog proizvođača u čijoj srži preovladavaju terenski geni, Subaru je to uradio na svoj specifičan način.

Bez obzira na to što se radi o vozilu koje će možda najveći dio svog radnog vijeka odraditi na urbanim putevima, Japanci su ga opremili oružjem koje će vlasniku uliti veliko samopouzdanje i kada treba da zagazi u divljinu – simetrični pogon na sve točkove po kome su Subaruovi modeli poznati širom svijeta kao izuzetno bezbjedna vozila, ali i beskompromisni off-road automobili.

Mi smo imali ekskluzivnu priliku da prošle nedjelje isprobamo subaru XV, a vozilo nam je u tu svrhu ustupio zastupnik Subarua za područje Crne Gore, firma “Virage”.Subaru XV je zapravo određena vrsta porodičnog hečbeka za pet osoba, koju karakteriše visoka pozicija u vožnji, veće odstojanje od tla i serijski pogon na sve točkove, uključujući centralni viskozni diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. On je direktni konkurent vozilima kao što je nisan kaškai, s tim što je Subaru sa modelom XV unio dodatnu dozu sportskog duha u klasu gdje su praktičnost, udobnost i kvalitet kabine kombinacija koja važi za pobjedničku formulu.To je primjetno već pri prvom susretu sa XV. Ubjedljivi prednji dio vozila sa farovima koji se uzdižu prema haubi, prelazi u snažne bokove, čijoj dinamici posebno doprinose donja ivica prozora koja se kreće uzlaznom putanjom, istaknuti blatobrani koji simuliraju mišićavost, i posebno atraktivan dizajn aluminijumskih točkova. Po našem mišljenju, najbolji utisak ovaj automobil pruža upravo kada ga gledate s boka. Zadnji dio je takođe vrlo dobro usklađen sa ostatkom vozila, svjetlosne grupe su izvanredno uklopljene sa strana petih vrata, a duboki branik i plastične zaštite donjeg dijela u obliku difuzora daju pravi sportski štih. Još kada bi sa obje strane virile izduvne cijevi...

Unutrašnjost je takođe u pravom Subaru stilu, ali je dizajn i kvalitet materijala dosta unaprijeđen u odnosu na prošlu generaciju vozila ovog japanskog proizvođača. Ipak, pošto je konkurencija daleko odmakla povodom toga, XV se ne može pohvaliti nekom posebnom prednošću na ovom polju. Kabina odiše jednostavnošću koja je toliko poželjna za svakodnevnu upotrebu, ali istovremeno u njoj ne nedastaje nijedan bitniji element opreme.Većina prekidača i kontrola su smješteni u gornjem dijelu komandne table u blizini vozača (dosta njih i na samom volanu), dok je ostatak prostora u donjem dijelu centralne konzole i između sjedišta posvećen smještaju različitih sitnica.Pozicija vozača je izvanredna, a vidljivost je dodatno poboljšana zbog vrlo tankih prednjih nosača krova, što je rijetkost u današnjoj autoindustriji. Međutim, i pored toga, XV je ostvario maksimalne ocjene na testovima bezbjednosti.Komfor vozača i suvozača je impozantan za auto dugačak manje od 4,5 metara. Upravljač je podesiv po visini i dubini, a sjedišta su presvučena kvalitetnim platnom i dosta udobna, ali im za jedan sportski orijentisan auto nedostaju odgovarajući bočni oslonci koji će davati podršku vozaču u brzim krivinama.

Najprijatnije iznenađenje nas je dočekalo na zadnjim sjedištima. i pored dinamičnih linija spoljašnjosti, pozadi se udobno mogu smjestiti dvije odrasle osobe, a i treća će se solidno smjestiti na kraćim dionicama. Prostor za noge je začuđujuće veliki, a posebno onaj u predjelu glave gdje bi se zbog opadajuće linije krova očekivalo da više osobe neće moći da se propisno usprave. Naprotiv, u XV-u i osoba visine dva metra, kao što je autor ovog teksta, može solidno da se smjesti, i odmori vrat oslanjajući glavu na upotrebljivi naslon.Jedini dio koji je donekle pogođen malim dimenzijama vozila je prtljažnik koji prima 380 litara, i uz to ima dosta visoku donju ivicu. S obzirom na to da je XV auto namijenjen, između ostalih, mladim porodicama sa malom djecom, malo teže će biti u njega smjestiti kolica za bebe uz svu ostalu opremu i igračke. Ipak, oblik gepeka je vrlo pravilan, što će olakšati efikasnije pakovanje. Osim toga, nasloni zadnjih sjedišta su djeljivi i mogu se oboriti u gotovo ravan pod, čime se oslobađa 1.270 litara prostora, a tu je i lažni pod ispod koga se može naći dodatni prostor, u dijelu gdje inače stoji rezervni točak.Kao što i očekujete od jednog auta sa 4x4 pogonom, posebno od jednog subarua, prijanjanje i stabilnost na putu su fenomenalni. Sa XV se izuzetno precizno može upravljati, a on pedantno ispunjava naloge vozača, iako ovaj ne dobija previše informacija o putu preko volana. Posebno impresivan je način na koji 4x4 pogon neutrališe proklizavanje prednjih točkova, takozvano podupravljanje. Naš zaključak je da ova šasija može da ponese mnogo više snage nego što pruža 1.6 benzinski bokser od 114 konja, koji se nalazi pod haubom testnog modela.

Vozne osobine su više usmjerene na sportski ugođaj, sa više prijanjanja i stabilnosti u krivinama, nego na udobnost, što će zadovoljiti određen krug vozača. Sa MacPherson ogibljenjem naprijed i dvostrukim ramenima pozadi, uz nisko težište, naginjanje u krivinama skoro i da ne postoji. Sa druge strane, nekima će zasmetati cimanje pri niskim brzinama i poskakivanje preko grubljih neravnina.U suštini, ako vaše prohtjeve zadovoljava porodični auto izuzetno kvalitetne izrade koji daje prioritet sportskoj šasiji u odnosu na udobnost i visoki luksuz u enterijeru, ili ako često skrećete sa asfaltiranih puteva gdje je 4x4 pogon od velike važnosti, subaru XV je pravi izbor.

Van asfalta kao riba u vodiU dijelu između sjedišta primjećujemo jedan element koji nećete vidjeti u većini konkurentskih modela, a to je reduktor prenosa. Povlačenjem velike ručice uz pritisak kvačila, prenosni odnos mjenjača se smanjuje, što je od izuzetne pomoći pri savlađivanju zahtjevnijih terenskih prepreka ili pri izvlačenju iz blata.

Inače, tokom kratkog izleta sa asfalta, utvrdili smo da je XV izuzetno sposoban po terenskim uslovima, čak i bez korišćenja reduktora, što se ne bi moglo reći za većinu njegovih rivala. On ima veće odstojanje od tla nego rođak forester, a prednosti u veranju po stijenama i prelasku preko prepreka su i veliki napadni i silazni ugao karoserije.

Aluminijumski točkovi u osnovnoj opremi

Čak i osnovni paket opreme u subaruu XV, kojim je uostalom opremljen i testni primjerak, izuzetno je bogat. Na primjer, na spisku se nalaze i automatska klima, grijači prednjih sjedišta, brisač sa antiled funkcijom, automatsko paljenje farova, zadnje i prednje maglenke,17-inčne aluminijumske felge, elektropodizači svih prozora, komplet za popravku guma, CD radio sa 4 zvučnika, ekran sa informacijama o potrošnji goriva, spoljašnjoj temperaturi...Od elektronskih sistema pomoći tu su sistem kontrole dinamike vozila (VDC), pomoć pri kretanju uzbrdo i automatsko podešavanje nivoa vozila.

Bezbjednost je takođe na visokom nivou, jer osnovni XV ima sedam vazdušnih jastuka, među kojima i jedan za koljena vozača, ABS sa četiri senzora i kanala sa raspodjelom kočione sile, sistem pomoći pri kočenju i automatski start-stop sistem.Ovako opremljen XV sa 1.6i motorom kod firme Virage staje 23.490 eura.

Ravničarski tip motoraOd trenutka kada prvi put okrenete ključ u bravi za paljenje, jasno vam je da XV ima pravi Subaruov DNA. Do vašeg čula sluha doprijeće zvuk koji jedino možete da čujete od “bokser” motora sa horizontalno suprotstavljena dva para cilindara. Bokser zapremine 1,6 litara u testnom primjerku razvija 114 KS i 150 Nm pri visokih 4.000 obrtaja. Ovaj motor je idealan izbor za one koji preferiraju gradsku vožnju, jer u ravnici izvanredno prima gas i dosta je agilan.Međutim, za zahtjevnija preticanja uzbrdo i vožnju na otvorenom putu je svakako bolji izbor snažniji 2.0 benzinac, ili još bolje novi dvolitarski bokser dizel koji je takođe već u ponudi. Iz mjesta do 100 km/h naš XV ubrzava za 13,1 sekundu, a maksimalna brzina je 179 km/h. Kombinovana potrošnja na našem testu je iznosila oko 8 litara, mada Subaru deklariše prosjek od 6,5 litara.

Bonus video: