Tushek Renovatio T500: Prvi slovenački superautomobil

Kompanija tvrdi da T500 iz mjesta do 100 km/ h stiže za 3, 7 sekundi. Motor razvija 450 KS i obrtni moment od 430 Nm, dok je maksimalna brzina ovog sportiste 309 km/ h
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 23:08h

Mala kompanija iz Slovenije pod imenom Tushek je objavila da će svoj super automobil otkriti na Top Marques Monaco Salonu koji svoja vrata otvara u aprilu. Automobil se zove Renovatio T500, a kreacija je Aljoše Tušeka, osnivača ovog brenda.

Auto je dizajniran, kaže Tušek, sa opsesivnim fokusom na malu težinu i trkačke komponente u cilju kreiranja oštrog i preciznog vozačkog iskustva. Renovatio će se sklapati u formi kabrioleta sa dva sjedišta i pokretnim krovom.

Šasija je napravljena od hrom- molbiden legure (ovu leguru koristi još samo Ducati) sa implementiranim rol- barom. Karoserija je izvajana od karbon fibera, što doprinosi relativno maloj težini automobila od 1. 133 kilograma.

Kada se gleda iz određenih uglova Renovatio T500 pomalo podsjeća na Lotus, međutim vrata koja se otvaraju, u stilu Lamborghinija, na gore definitivno vuku na italijanski stil. Na zadnjem kraju automobila je postavljen veliki spojler koji se može podešavati jednim klikom na taster.

Impresivne performanse

Enterijer je maksimalno pojednostavljen i inspirisan trkama. Vlasnici ovog automobila će sjedeti u kadicama, dok će na instrument tabli imati opciju da mjere vrijeme za koje su prešli određenu razdaljinu, odnosno krug na stazi. Tri mjerača postavljene sa lijeve strane prikazuju pritisak ulja u motoru, temperaturu ulja i temperaturu rashladne tečnosti u sistemu.

Slovenački superauto pokreće Audijev 4, 2- litarski 32- ventilski motor koji je uparen sa 6- stepenim manuelnim mjenjačem. Kompanija tvrdi da T500 iz mjesta do 100 km/ h stiže za 3, 7 sekundi. Motor razvija 450 KS i obrtni moment od 430 Nm, dok je maksimalna brzina ovog sportiste 309 km/ h.

O tome koliko će koštati Renovatio i kada će početi isporuka prvim klijentima nije bilo riječi. Više informacija će biti dostupno u Monaku.

Bonus video: