BMW serija 3 predstavljen u Crnoj Gori

Najprodavanija kompaktna premijum limuzina na svijetu u šestoj generaciji donosi tehnologije iz viših klasa, a cijena baznog modela na našem tržištu je 29.500 eura.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 19:30h
BMW serija 3 je najpopularnija mala luksuzna sportska limuzina na svijetu, a njena najnovija verzija je, nakon evropske premijere na Salonu automobila u Ženevi, juče svečano predstavljena i na našem tržištu.
Serija 3 nosi oko 30 odsto ukupne prodaje BMW-a, a da bi održala lidersku poziciju treba da nadmaši konkurenciju iz Njemačke - audi A4 i mercedes C-klasu.
BMW je u tom naumu potpuno uspio, ubijeđen je Nenad Lekić, izvršni direktor firme Voli Motors, ovlašćenog prodavca i servisera BMW vozila za područje Crne Gore.
“Nova serija 3 odlikuje sa mnogo tehnoloških rješenja koja joj garantuju poziciju lidera u klasi”, istakao je Lekić na jučerašnjoj prezentaciji novog modela.
“Kroz svih šest generacija serije 3 provlači se karakterna crta dinamičnosti i agilnosti. Najnoviji model je specifičan po prednjem dijelu koji liči na ajkulin nos, što doprinosi agresivnoj pojavi”, kazao je on.
I zaista, auto koji je bio izložen na ulazu u Voli logističko-distributivni kompleks, i kad stoji izgleda kao da je u pokretu, čemu u prilog idu i nabori na haubi i dvije falte po bokovima.
Zadnji dio je sličan većoj seriji 5, sa istaknutim zadnjim blatobranima i zadnjim svjetlosnim grupama u L obliku, uz vodoravnu liniju koja stvara vizuelni utisak da je auto širi nego što zapravo jeste.
Unutrašnjost definiše tradicionalna BMW-ova instrument tabla i centralna konzola usmjerena ka vozaču.
Vozilo je poraslo u odnosu na prošli model. To se ne odnosi toliko na spoljašnje dimenzije (auto je duži samo centimetar od prošle generacije), koliko na unutrašnji prostor. Posebno su profitirali putnici na zadnjim sjedištima, koji su u prostoru koljena dobili skoro 2 cm, a u predjelu glave skoro centimetar, što možda ne zvuči previše, ali je itekako osjetno u praksi.
Možda najznačajniji iskorak su novi motori. Naravno, dizelaši su tradicionalno dobro zastupljeni, a izdvaja se dvolitarski turbodizel u modelu 320d, koji proizvodi 163 KS, do 100 km/h ubrzava za osam sekundi, a troši samo 4,1 litar na 100 kilometara. Ipak, pravi hit će biti novi benzinac zapremine dva litra u modelu 328i, koji proizvodi 245 KS i 350 Nm, do stotke ubrzava za 5,9 sekundi, a prosječno troši samo 6,4 litra.
“Ovaj motor će posebno obradovati sve ljubitelje benzinskih motora, koji su u zadnje vrijeme bili pomalo zapostavljeni, ne samo zbog izvanrednih performansi, nego i zbog cijene, koja je samo oko 1.500 eura veća od 320d. ”, ističe Lekić.
Jedna od važnijih karakteristika nove serije 3 je i to što će se ona raditi u tri različite linije - Modern, Sport i Luxury – koje će različitim detaljima i bojama na spoljašnjosti i u unutrašnjosti zadovoljiti širok spektar ukusa potencijalnih kupaca. Na primjer, verzija Modern će imati svijetli enterijer, a Sport crne presvlake sa kontrastnim prošivima.
“Osmostepeni automatski mjenjač je takođe značajan novitet, ima izvanredne karakteristike i nudi puno komfora u vožnji i izvanredno malu potrošnju. Start-stop funkcija se serijski ugrađuje, a tu je i regeneracija kočione energije, čime se značajno smanjuje potrošnja”, objašnjava Lekić. “Vozač može da bira stil vožnje putem prekidača , a na raspolaganju su Eco Pro, Comfiort, Sport i Sport+ mod.”
Izvještaji specijalizovanih izdanja u Evropi ukazuju na to da je BMW uspio da seriju 3 održi ispred konkurencije kad je riječ o voznoj dinamici.
Kako se ovaj automobil ponaša na našim putevima, imaćete priliku da na stranicama “Auta” saznate uskoro, jer ćemo narednih dana imati priliku da ga isprobamo.
Saša MARKOVIĆ
Sve više ulazaka u servis, sve više pomaka, usvajanje standarda. Za
BOX 1
kar: 412
N KONKURENTNE cijene
“BMW serija 3 će imati konkurentne cijene, kada se uporedi sa direktnim rivalima koji posjeduju motore slične snage i analogne tehnologije”, tvrdi Nenad Lekić.
Cijena nove “trojke” u baznoj varijanti 320i, sa dvolitarskim benzincem od 184 KS, kod Voli Motorsa iznosi 29.500 eura. BMW 320d Efficient Dynamics (163 KS) košta 31.400 eura. Za poređenje, mercedes 220 CDI sa 170 KS na našem tržištu košta 33.269 eura.

BMW serija 3 je najpopularnija mala luksuzna sportska limuzina na svijetu, a njena najnovija verzija je, nakon evropske premijere na Salonu automobila u Ženevi, juče svečano predstavljena i na našem tržištu.

Serija 3 nosi oko 30 odsto ukupne prodaje BMW-a, a da bi održala lidersku poziciju treba da nadmaši konkurenciju iz Njemačke - audi A4 i mercedes C-klasu. BMW je u tom naumu potpuno uspio, ubijeđen je Nenad Lekić, izvršni direktor firme Voli Motors, ovlašćenog prodavca i servisera BMW vozila za područje Crne Gore.

“Nova serija 3 odlikuje sa mnogo tehnoloških rješenja koja joj garantuju poziciju lidera u klasi”, istakao je Lekić na jučerašnjoj prezentaciji novog modela.“Kroz svih šest generacija serije 3 provlači se karakterna crta dinamičnosti i agilnosti. Najnoviji model je specifičan po prednjem dijelu koji liči na ajkulin nos, što doprinosi agresivnoj pojavi”, kazao je on.

I zaista, auto koji je bio izložen na ulazu u Voli logističko-distributivni kompleks, i kad stoji izgleda kao da je u pokretu, čemu u prilog idu i nabori na haubi i dvije falte po bokovima.

Zadnji dio je sličan većoj seriji 5, sa istaknutim zadnjim blatobranima i zadnjim svjetlosnim grupama u L obliku, uz vodoravnu liniju koja stvara vizuelni utisak da je auto širi nego što zapravo jeste.

Unutrašnjost definiše tradicionalna BMW-ova instrument tabla i centralna konzola usmjerena ka vozaču.

Vozilo je poraslo u odnosu na prošli model. To se ne odnosi toliko na spoljašnje dimenzije (auto je duži samo centimetar od prošle generacije), koliko na unutrašnji prostor.

Posebno su profitirali putnici na zadnjim sjedištima, koji su u prostoru koljena dobili skoro 2 cm, a u predjelu glave skoro centimetar, što možda ne zvuči previše, ali je itekako osjetno u praksi.

Možda najznačajniji iskorak su novi motori. Naravno, dizelaši su tradicionalno dobro zastupljeni, a izdvaja se dvolitarski turbodizel u modelu 320d, koji proizvodi 163 KS, do 100 km/h ubrzava za osam sekundi, a troši samo 4,1 litar na 100 kilometara.

Ipak, pravi hit će biti novi benzinac zapremine dva litra u modelu 328i, koji proizvodi 245 KS i 350 Nm, do stotke ubrzava za 5,9 sekundi, a prosječno troši samo 6,4 litra. “Ovaj motor će posebno obradovati sve ljubitelje benzinskih motora, koji su u zadnje vrijeme bili pomalo zapostavljeni, ne samo zbog izvanrednih performansi, nego i zbog cijene, koja je samo oko 1.500 eura veća od 320d. ”, ističe Lekić.

Jedna od važnijih karakteristika nove serije 3 je i to što će se ona raditi u tri različite linije - Modern, Sport i Luxury – koje će različitim detaljima i bojama na spoljašnjosti i u unutrašnjosti zadovoljiti širok spektar ukusa potencijalnih kupaca. Na primjer, verzija Modern će imati svijetli enterijer, a Sport crne presvlake sa kontrastnim prošivima.“

Osmostepeni automatski mjenjač je takođe značajan novitet, ima izvanredne karakteristike i nudi puno komfora u vožnji i izvanredno malu potrošnju. Start-stop funkcija se serijski ugrađuje, a tu je i regeneracija kočione energije, čime se značajno smanjuje potrošnja”, objašnjava Lekić. “Vozač može da bira stil vožnje putem prekidača , a na raspolaganju su Eco Pro, Comfiort, Sport i Sport+ mod.”

Izvještaji specijalizovanih izdanja u Evropi ukazuju na to da je BMW uspio da seriju 3 održi ispred konkurencije kad je riječ o voznoj dinamici. Kako se ovaj automobil ponaša na našim putevima, imaćete priliku da saznate uskoro, jer ćemo krajem mjeseca imati priliku da ga isprobamo.

Konkurentne cijene“BMW serija 3 će imati konkurentne cijene, kada se uporedi sa direktnim rivalima koji posjeduju motore slične snage i analogne tehnologije”, tvrdi Nenad Lekić.Cijena nove “trojke” u baznoj varijanti 320i, sa dvolitarskim benzincem od 184 KS, kod Voli Motorsa iznosi 29.500 eura.

BMW 320d Efficient Dynamics (163 KS) košta 31.400 eura. Za poređenje, mercedes 220 CDI sa 170 KS na našem tržištu košta 33.269 eura.

Salon otvaraju pred ljeto

Voli Motors gradi novi prodajno-servisni kompleks za vozila iz BMW grupacije, na bulevaru Josipa Broza u podgoričkom naselju Stari aerodrom, a marketing menadžer kompanije “Voli”, Olivera Šuškavčević kaže da će radovi uskoro biti završeni.

“Otvaranje salona planiramo pred ljeto, krajem maja ili početkom juna. Ukupna površina kompleksa je 5.000 m2, od čega će izložbeni salon za automobile zauzimati 1.600 m2”, kazala je Šuškavčević i dodala da je ukupna vrijednost investicije 2.200.000 eura.

Bonus video: