Volvo: Najbolji karavani na svijetu

Do danas ovaj švedski proizvođač je proizveo preko 3, 6 miliona karavana, a aktuelna dva karavana u ponudi, modeli V50 i V70 čine više od 50 % ukupne proizvodnje
373 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 21:56h

Pedesetih godina prošloga vijeka u Volvou su primjetili potrebu kupaca za automobilom koji bi osim za prevoz od tačke A do tačke B, poslužio i kao poslovni, dostavni i praktični auto. Riječ o prvim karavanima koji su svoju eru započeli baš u Švedskoj.

1953. godine stvoren je prvi Volvov karavan, model PV445. U početku je ovaj auto više ličio na dostavni kamiončić, da bi tek treća verzija predstavljena 1955. godine svojom preklopivom klupom i zastakljenim bočnim stranicama postao prvi pravi karavan kakve poznajemo i danas.

Taj model još je bio poznat pod nazivom Duett, čime je opisana filozofija automobila u kojem su sjedinjena dva vozila. Jedno za posao, a drugo za slobodno vrijeme. Posebno dobro se prodavao na američkom tržištu, gdje ga je pogonio motor snage 70 konja. Na ostalim tržištima dolazio je sa motorom od 60 KS. Bez obzira što je 1962. godine predstavljen Volvo P220, karavanska verzija poznate limuzine Amazon, Duett je bio toliko popularan da se paralelno sa P220 proizvodio sve do 1969. godine.

Početak ere karakterističnog kockastog dizajna

Karavanska verzija Amazona je pokazala svijetu da luksuz i ljepota idu i uz karavane. Volvo je tako do sredine 60- tih već širom svijeta bio poznat po kvalitetnim i sigurnim karavanima.

Godine 1968. dolazi treća generacija Volvo- karavana, model 145. To je i početak novog načina označavanja Volvovih modela. Prvi broj je označavao seriju, drugi broj cilindara, a treći broj vrata. Njime suštinski počinje i još jedna era u Volvu, era kockastog dizajna, koja je pratila te automobile sve do nedavno.

Prostor koji je nudio ovaj karavan mnoge je fascinirao, pa je potražnja bila i iznad očekivanja. Ovim modelom u Volvou su shvatili da su karavani jednostavno njihov trade- mark i počeli su ih smatrati primarnim proizvodima. Čelične konstrukcije, zone gužvanja, sigurnosni pojasevi, disk- kočnice i ostale sigurnosne novotarije toga doba, postale su nezaobilazni u Volvo automobilima, pa ne čudi što se i danas smatra da ovaj Švedski proizvođač pravi najsigurnije automobile.

Karavani sa akcentom na bezbjednost

Godine 1974. stigao je nasljednik. Model 245 (limuzina 240), jedan je od najbezbjednijih automobila u istoriji. Taj Volvo godinama je bio proglašavan najsigurnijim u klasi, a dodatnu nadmoć u bezbjednosti dokazuje i njegovo korištenje u američkom Institute for Highway Safety (Institut za bezbjednost na autoputevima) kao parametra bezbjednosti i to sve do 1991 godine.

Šipka volana nikako nije mogla ući u putnički prostor (to jest, u pluća ili glavu vozača), a rezervoar je bio smješten ispred zadnje osovine. U toj seriji se po prvi put u Volvu pojavio V6 i dizel motor, a briga za okolinom predstavljena je ugradnjom katalizatora (prvi u svijetu). Od 70- tih i serije 200 Volvo automobili su pokupili gomilu nagrada, a većina ih je bila za dostignuća na polju sigurnosti putnika.

Omiljeni u Americi

Glavno tržište Volvoa bila je Amerika pa je njihov sljedeći karavan bio razvijan po mjerilima tamošnjih kupaca i u stilu, što veće to bolje. Tako je model 745/ 765 prve godine bio dostupan samo u Americi. Bezbjednistni nivo i opremljenost ne treba posebno naglašavati. Prtljažnik je imao i za današnju konkurenciju nedostižnih 992 litra prostora, koji je obaranjem zadnje klupe rastao na 2.123 litra. Poređenja radi, današnji Mercedesov karavan E- klase ima 690/ 1950 litara.

Posebno popularan je bio i tadašnji najbrži karavan na svijetu, 745 turbo koji je sa 200 KS do stotke stizao za tek 8, 5 sekundi. Serija 945/ 965 predstavljena je 1990. godine i bila je u suštini samo modernizovana verzija serije 700. Veliki Volvo 1991. godine dobija i manjeg brata, model 850, koji je postao prvi Volvo sa prednjim pogonom i prvi koji je dobio oznake T i R, koje i danas označuju najjače verzije Volvo automobila.

Tradicija koja traje do današnjih dana

Godine 1995. počinje još jedna nova era kod Volva. Odustaje se od dizajna kockastih automobila i počinju se primjenjivati nove oznake. Limuzina srednje klase S40 i njegov karavan V40 zamjenjuju seriju 400 i to su prvi Volvoi zaobljenog dizajna. Serija 900 dobija nasljednika u modelu S80, ali po prvi put u istoriji Volvoa najveći model ne dobija i svoju karavansku varijantu. Ta uloga je bila namjenjena za V70, karavansku verziju modela S70 i kasnije modela S60 koji predstavlja srednju premium klasu.

Posebna verzija je V70XC (Cross Country) koja povišenom šasijom predstavlja terensku varijantu. Godine 2007. Volvo nastavlja pomalo zbunjivati svojim oznakama. Predstavljen je novi V70, ali on se sad ne bazira na modelu S60, već na drugoj generaciji veće limuzine, S80.

Na najvećem tržištu Volva, Americi, njihovi automobili konstantno osvajaju nagrade najboljih uvoznih automobila, a zanimljivo je da su čak i veliki majstori dizajna, Italijani, 1993. godine proglasili Volvo 850 najljepšim karavanom. Taj model je u prve tri godine proizvodnje osvojio više od 50 priznanja.

Do danas Volvo je ukupno proizveo preko 3, 6 miliona karavana, a današnja dva karavana u ponudi, modeli V50 i V70 čine više od 50 % ukupne proizvodnje. Obzirom na ovu statistiku jasno je zašto mnogim ljudima širom svijeta kada se spomene Volvo, na pamet prvo padne karavan.

Bonus video: