Jaguar XJ: Velika mačka koja je osvojila svijet

"Lice" ovog automobila je i do danas ostalo možda i najjači trade- mark Jaguarovih limuzina, a kroz prošlost su ga kopirali mnogi, od Volva i Mercedesa, pa sve do Kije
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 23:50h

Prava je rijetkost naići na automobil koji u svojim originalnim linijama odolijeva zubu vremena već decenijama. Najpoznatiji takav primjer je Porsche 911, koji i danas, u svojoj ko zna kojoj generaciji, čuva linije originala iz 1963. godine. Samo mali broj dizajnera u automobilskoj industriji je uspio stvoriti neki takav, neprolazni i bezvremeni automobil.

Osnivač i tada predsjedavajući u Jaguaru, Sir William Lyons, bio je i glavni kreator prekrasnih automobila (XK, Mark I, II, X). Ipak, kolko god da su to bili zaista prekrasni automobili, jedini bezvremeni Jaguar stigao je krajem 60- tih. Dizajn modela XJ bio je toliko savršen da se uz blagu evoluciju održao sve do današnje generacije. Kao i u slučaju 911- tice, riječ je o savršenstvu.

Sredinom prošlog vijeka Jaguar se nalazio u ligi najboljih. Sportski E- type, limuzina Mark II i super- luksuzni Mark X, bili su neki od najboljih automobila u svojim klasama. Po pitanju motora, voznih svojstva i dizajna o Jaguarovim modelima se uglavnom pričalo u superlativima, i to sa razlogom.

Automobil koji je stvorio prepoznatljivi Jaguarov dizajn

Krajem 1963. godine krenulo se u projekt kodnog naziva, XJ4. Radilo se o razvoju nove limuzine koja bi zbog uvijek potrebnih smanjenja troškova, zamjenila dva modela, Mark II i Mark X. Po pitanju izgleda nova limuzina je bila gotova već početkom 1965. godine. Lyons je odlučio da prednji dio sa dva para okruglih svjetala i velikom kvadratnom maskom, predstavljenom na velikom Marku X iz 1961. godine, preseli na novi model. Takav, markantan prednji dio, niska, široka i dugačka silueta, kao i padajući zadnji kraj bilii su vizualno savršena cjelina. Ovo "lice" postalo je i do danas ostalo, možda i najjači trade- mark Jaguarovih limuzina, a kroz prošlost su ga kopirali mnogi, od Volva i Mercedesa, pa sve do Kije.

Kako je novi Jaguar u svakom pogledu morao biti ono najbolje što su Lyons i njegovi inžinjeri mogli stvoriti, troškovi razvoja su bili ogromni. Zbog toga se Lyons 1966. godine odlučio na udruživanje sa najvećim britanskim automobilističkim koncernom, BMC- om i kompanijom "Pressed Steel", koja će pružiti sigurnu i kontinuiranu isporuku karoserijskih dijelova. Iako se uskoro uvjerio da BMC uopšte nije toliko moćan kako je on mislio, Lyons je tada bio zadovoljan, jer je tako dobio dovoljno novca za završetak i proizvodnju svoje nove limuzine.

Najbolja limuzina svoga vremena

Konačno pod imenom XJ6, u jesen 1968. godine predstavljen je novi Jaguar i izazvao ogroman interes jer, osim što je osvajao izgledom i obećavao tehnikom, bio je to prvi novi Jaguar nakon 1961. godine. Novinari su nakon testiranja bili puni hvalospjeva. Jaguar XJ6 je po mnogima bila najbolja velika limuzina koju su do tada vozili. Graciozna, velika, kvalitetno izrađena, luksuzna i sportskih voznih obilježja, nova Jaguarova limuzina je bila kao stvorena za aristokrate malo življeg duha, ali i obične ljude malo dubljeg džepa.

Kao glavnog konkurenta na matičnom tržištu imao je elegantanog, ali svakako manje dinamičanog Rovera P5, dok ga je na kontinentu čekala borba sa njemačkim rivalima, Mercedesom 280SE i BMW- om 2800. Osim što se u mnogim segmentima Jaguar pokazao boljim automobilom, osvajao je i bitno povoljnijom cijenom. Kao što je otkrivao i broj u oznaci, ispod dugačkog prednjeg poklopca nalazio se redni šestocilindraš zapremine 2, 8 i 4, 2 litra, snage 140 odnosno 173 konja (185 / 200 km/ h).

XJ12, Daimler Sovereign i Daimler Double- Six, modeli namjenjeni aristokratiji

1972. godine je, kao jedina četvorovratna limuzina sa dvanaestocilindričnim motorom, predstavljen Jaguar XJ12. Veći i snažniji motor (5, 3L- V12/ 250 KS/ 210 km/ h) bio je i osjetno uglađeniji od manjih šestocilindraša, tako da i danas kada se u obzir uzme cjelokupan utisak sa ove vremenske distance, XJ12 prve generacije mnogi stručnjaci nazivaju najboljom Jaguarovom limuzinom.

Onima kojima se Jaguar XJ sviđao, ali su imali potrebu za nečim još otmenijim, za nešto više novca u ponudi je bila varijamta sa produženim međuosovinskim rastojanjem ili još luksuznija verzija Daimler Sovereign i Daimler Double- Six. Jaguar je aristokratski brend Daimler kupio 1960. godine.

Loša završna obrada druge serije i Coupe modela

Nakon gotovo sto hiljada prodatih primjeraka, 1973. godine stiže novi model (Series 2) koji donosi novi motor (3, 4L/ 161KS), elektronsko ubrizgavanje goriva, modifikovanu masku, branike, instrument tablu, ali u osnovi ostaje vjerna originalu. Jaguar XJ je i dalje predstavljao možda i najsportskiju luksuznu limuzinu, ali na žalost, kvalitet izrade je bio značajno ispod nivoa prethodnika i Jaguar je zbog toga lagano ispao iz lige najboljih. Aljkavost u ovom segmentu autoindustrije ipak, nije dozvoljena.

Zahvaljujući Jaguarovom imidžu, pad kvaliteta se nije drastično odrazio na prodaju. U sljedećih šest godina proizvedeno je 92. 000 primjeraka druge serije. Pored limuzine, 1975. godine tržištu je predstavljena i Coupe varijanta. Suštinski, ovaj model je predstavljen dvije godine ranije, ali zbog jako loše izolacije od vjetra i kiše ovaj automobil je morao na popravni i sa njegovom prezentacijom se kasnilo.

Nakon dorađenih spojeva prozora sa vinilskim krovom, problem i dalje nije bio skroz riješen, ali je barem koliko- toliko smanjen, pa je do 1978. godine prodato deset i po hiljada XJ- C- a. Iako užasno nekvalitetan, ovaj Jaguarov model danas predstavlja vrlo vrijedan kolekcionarski primjerak.

Proizvodnja u manjim serijama trajala sve do 1992. godine

1979. godine stiže treća serija (Series 3). U osnovi i dalje vjeran originalu, novi XJ je tek neznatno modifikovan, ali kvalitet izrade je i dalje ostao na nižem nivou nego što se to od jednog Jaguara očekivalo. Bez obzira na to, i dalje zavodljiv dizajn, vrhunska vozna svojstva i odlični motori privlačili su kupce. Istina, velika većina XJ- a nije napuštala domovinu.

Britanci su itekako bili i ostali ponosni na svoju "veliku mačku". U ponudi je i dalje bila najluksuznija varijanta sa Daimlerovom značkom, samo što je od 1983. naziv Sovereign pripojen uz Jaguar, dok je Daimler označen kao poznati, 4, 2 Double- Six.

Proizvodnja konačne, treće serije Jaguara XJ6 trajala je do 1987. godine, dok se snažniji XJ12 na proizvodnim trakama, istina, u malim serijama zadržao sve do 1992. godine. Ukupno ih je proizvedeno oko 133. 000.

Nasljednik, model XJ40 uveo je pravougaona svjetla, ali već sljedeća generacija XJ- a iz 1994. godine vraća linije i detalje vjerne originalu iz 1968.

Bonus video: