Opel: 150 godina postojanja i milioni vjernih kupaca

Adam Opel sasvim sigurno 1862. godine nije mogao ni zamisliti da će njegova fabrika jednog dana biti među najvećim proizvođačima automobila u Evropi
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 21:26h

U ponoć na samu Novu godinu opelovi radnici će dizati čaše šampanjca u čast godine u kojoj se slavi 150- godišnjica od osnivanja Opela. Naime, 1862. Adam Opel sasvim sigurno nije mogao ni zamisliti da će njegova fabrika jednog dana biti među najvećim proizvođačima automobila u Evropi.

Godine 1862. Adam Opel je u očevoj bravarskoj radionici u njemačkom gradu Rüsselsheimu počeo sa proizvodnjom šivaćih mašina, koja je ubrzo prerasla u vrlo uspješan poslovni poduhvat.

Uskoro počinje prodavati i bicikle, a 1886. godine na tržištu se pojavljuje model Velociped.

Bicikli iz Rüsselsheima brzo postaju popularni i do sredine dvadesetih godina 20. vijeka Opel je postao poznat kao najveći proizvođač bicikala na svijetu.

U međuvremenu su spisku proizvoda dodati i motocikli. Opel se počinje baviti automobilima 1899, čime je ova kompanija drugi najstariji proizvođač automobila, odmah nakon Daimler- Benza.

U jesen 1902. godine Opel predstavlja Lutzmann motorcar patent sa motorom od 10/ 12 KS. Ovi su automobili uskoro postali vrlo popularni. Do 1906. ih je sa proizvodne linije sišlo preko hiljadu. Do 1914. godine Opel je nadmašio sve konkurente i postao najveći proizvođač automobila u Njemačkoj, a marka je stvorila imidž proizvođača popularnih i cjenovno pristupačnih modela kao što su “Doktorwagen” (1909.) ili “Puppchen” (1914.).

Predstavljanjem Insignije 2008. godine Opel se repozicionirao kao marka. Sa novim modelom sa vrha ponude stigla je i nova filozofija: spoj umjetničke skulpturalnosti sa njemačkom preciznošću. Ova je ideja utjelotvorena u svim kasnijim modelima, uključujući i najnovije, Zafiru Tourer i Astru GTC.

Opel i njegov britanski podbrend Vauxhall sada prodaju automobile u preko 40 zemalja. Kompanija zapošljava oko 40.500 radnika u svojim fabrikama i inženjerskim centrima u šest evropskih država. Samo u 2010. godini Opel je prodao preko 1,1 milion putničkih i lakih komercijalnih vozila, čime je u Evropi osvojio 6,2 % tržišnog udjela.

Predstavljanjem Ampere ovaj je brand utemeljio nov segment u evropskoj automobilskoj industriji i učvrstio svoju poziciju lidera u području naprednih rješenja za mobilnost budućnosti.

Bonus video: