Toyota Land Cruiser: Jedan od najboljih automobila prošle decenije

Masom od dvije tone robusan je poput tenka, prema kojem mnogi SUV- ovi djeluju kao igračke. Uz blage izmjene ovaj terenac bi se lako mogao pretvoriti u vozilo za posebne namjene
322 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 06:33h

Toyota Land Cruiser jedan je od najcjenjenijih, ako ne i najcjenjeniji teški terenac. Mogu mu se suprotstaviti jedino Mitsubishi Pajero i Mercedes-Benz G- klase (ne GL), možda i Nissan Patrol. Kultni off- roader, predstavljen u prvoj generaciji 1951.godine, a proizvodi se u kratkoj i produženoj verziji.

Land Cruiser je klasičan terenac teške kategorije, što treba shvatiti doslovno. Masom od dvije tone robusan je poput tenka, prema kojem mnogi SUV- ovi djeluju kao igračke. Uz blage izmjene Land Cruiser bi se lako mogao pretvoriti u vozilo za posebne namjene.

Ubjedljiv Toyotin kvalitet, je očigledan već pri prvom sustetu sa polovnim Land Cruiserom, koji iako star sedam, osam godina, najčešće izgleda kao tek razrađen.

Višedecenijska tradicija u proizvodnji terenaca

Prvi Land Cruiser proizveden je 1951. godine. Napravljeno ih je više od dva miliona, a slavu su stekli u surovim afričkim bespućima. Druga generacija je predstavljena 1989. godine, a na proljeće 2003. predstavljena je treća generacija, koja je 2008. blago redizajnirana. Tada je robusni četvorocilindarski turbodizelaš zapremine 2982 ccm osnažen sa 166 na 190 KS.

Iako je ovo klasičan terenac, preporučljivo je prilikom kupovine polovnog, da je većinu kilometara prošao na asfaltu. Dakle, da su terenska vozna svojstva bila "za šminku". Bez obzira što ima jake adute za off- road vožnju, sigurno je, ipak, sigurno. Zbog toga ga treba najprije pregledati na dizalici ili kanalu, kako bi se utvrdilo koliko je kilometara prešao po lošem terenu i je li pod izgreban. Ima li lufta u kuglastim zglobovima? Jesu li gume nepravilno potrošene? Takođe treba utvrditi stanje izduvnog sistemaa i kočionih diskova.

Jedan od najpouzdanijih polovnjaka na tržištu

Land Cruiser je u trećoj generaciji zadržao proslavljeni kvalitet. Tako su, prema statistikama njemačkog TÜV- a, modeli iz 2004. godine u prošloj godini Imali 5, 4 kvarova na hiljadu vozila, modeli iz 2004- 3, 7, a iz 2005. - 2,8. Sve je to najbolji pokazatelj onoga što dobro znamo o Toyotinom kvalitetu i pouzdanosti. Ovo je nesumnjivo, ne samo jedan od najkvalitetnijih terenaca na tržištu, nego i jedan od najboljih automobila uopšte.

Lista mogućih kvarova je kratka, a spominju se samo problemi sa pregrijavanjem dizel motora i posljedičnim oštećenjima glave motora, što je riješeno već prve godine proizvodnje. Problemi sa brizgaljkama bili su posledica lošeg goriva, a trošenje prednjih diskova može se očekivati samo kod modela koji su često voženi oštro. Prenosni mehanizam je vrlo izdržljiv, pa ako se uoče problemi, to je posledica česte vožnje u teškim uslovima. Land Cruiser je izvrsno vučno vozilo, ali ako je kuka ugrađena, to nije dobra preporuka za kupovinu.

Motor bez greške

Pogonski agregat je četverocilindarski common- rail dizelaš, koji iz zapremine od 2982 ccm izvlači 166 KS pri 3400/ min. Motor najpovoljnije radi u području od 2000 do 2500/ min. Ako se može birati, za ovakav auto je bolji automatski mjenjač, jer štiti prenosni mehanizam i motor od preopterećenja. Unutrašnjost automobila obiluje kvalitetnim materijalima i vrhunskom izradom, pa ukoliko je automobil bio u dobrim rukama, enterijer izgleda kao nov.

Automobil star sedam- osam godina, već je izgubio dvije trećine svoje vrijednosti, pa je za očekivati da budući pad vrijednosti bude umjeren. Zbog toga je kupovina vrlo isplativa, a ne treba zanemariti da ovaj automobil još uvijek bez obzira na godište, pruža osjećaj pripadnosti tranzicionoj eliti, a sve to za relativno malo novca.

Bonus video: