Auto revolucija: Laseri su budućnost

Originalni plavi laserski snop će pomoću fluoroscentnog fosfornog materijala biti promjenjen u jasno bijelo svjetlo
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 06:43h

Svjetlosna efikasnost LED dioda iznosi 100 lumena po wattu (100 lm/W), a kod laserskih svjetlosnih grupa će iznositi oko 170 lumena po Wattu.

Zahvaljujući boljoj efikasnosti, laser svijetla će biti prvi put primenjena kod plug- in hibrida BMW i8, koji će se u proizvodnji pojaviti 2014. godine.

Laser je izvor monohromatskog i koherentnog svijetla, koje ima samo jednu boju i jednu talasnu dužinu, a takva talasna dužina svijetla ima konstantnu faznu razliku. Rezultat ovakvih karakteristika, jeste činjenica da laser emituje paralelni snop, čiji inetenzitet je gotovo hiljadu puta veći od onog koji prave aktuelna LED svijetla.

Svijetlo lasera će biti prilagođeno za korišćenje u svakodnevnom saobraćaju. Originalni plavi laserski snop će pomoću fluoroscentnog fosfornog materijala biti promjenjen u jasno bijelo svijetlo.

Takav intenzitet laser svijetla neće biti nebezbjedan za ostale učesnike u saobraćaju. BMW čak tvrdi, a oprtal carbuzz. com prenosi, da će laser svijetlo biti prijatno za oko drugog učesnika u saobraćaju.

Sledeća prednost lasera biće dimenzije samih laserskih dioda, koje će biti veličine 10 mikrometara, što znači da su hiljadu puta manje od kvatratnih LED dioda.

Zahvajujući malim gabaritima laserskih dioda, glavne svijetlosne grupe će u budućnosti biti značajno manje nego danas, a obzirom da prednja svijetla imaju važnu ulogu u dizajnu automobila, možemo očekivati promjene i u ovoj sferi.

Nova svijetla neće biti "duboka" kao sadašnja, a moći će da se smjeste i na nove pozicije na automobilu.

Pored veće efikasnosti osvjetljenja i manje potrošnje energije, jedna od važnih prednosti su dimenzije laserskih dioda. Veličina laserskih dioda će iznositi 10 mikrometara, što ih čini hiljadu puta manjim od kvadratnih ćelija LED dioda.

Bonus video: