Opel Astra: Zvijezda kompaktne klase

Opeli su manje pouzdani od Toyota, Mazdi i Hondi, ali je i održavanje jeftinije. Kupci su mjerilo i ako oni masovno kupuju Astre, definitivno je postignut dobar odnos cijene i kvaliteta
243 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 07:28h

Kompakt iz Rüsselsheima tradicionalno je jedan od najprodavanijih automobila na našem tržištu i najveći protivnik Golfa.

Njena treća generacija uspješnija je od prethodnih, a za njen tržištni uspijeh su najzaslužniji brojni kupci koji iz godine u godinu poklanjaju svoje povjerenje ovom modelu.

Prva Astra je naslijedila slavnog Kadetta krajem 1991. godine. Nakon početnih problema kvalitet se počeo poboljšavati, posebno nakon 1999. godine, pa su novi modeli vratili nekad prepoznatljiv Opelov kvalitet.

Astrini motori, dugo vremena nisu baš bili sinonim za kvalitet. Benzinci sa 16 ventila (posebno 1.4 i 1.6) imali su problem sa zupčastim remenom i otkazivanjem elektronike, a Opelovi dizelaši 1.7 nisu bili nimalo trajni, a ni pouzdani.

Bilo je problema i sa širenjem traga prednjih točkova, zbog nesolidnog prednjeg dijela karoserije, koja je nakon 5- 6 godina upadljivo rđala (pragovi i blatobrani). Kvalitet je poboljšan nakon 1995. godine, a najmanje problema bilo je sa osnovnim benzincem 1.4/ 60 KS i Isuzuovim turbodizelašima 1.7/ 75 KS. Treba izbjegavati obične dizelaše 1.7 (1700 ccm), a kod turbodizelaša nije preporučljiv 2.0 DITD zbog osjetljivosti turbine.

Svi koji se sjećaju kvaliteta legendarnog Kadetta, posebno do 1980. godine, bili su neprijatno iznenađeni lošim kvalitetom Astre I. Taj je model, zajedno sa problematičnom Vectrom II, gotovo uništio Opel.

Opel Astra G: Povratak prepoznatljivog kvaliteta

Druga serija značajno je kvalitetnija, ali nije bezgrešna. Najzastupljenija je u benzinskoj verziji 1.4 16V sa 90 KS.

Prve serije imale su problema sa preskakanjem zupčastog remena, što je izazivalo havarije (sudaranje klipova i ventila). Uzrok su bili nepouzdani zatezači zupčastog remena. Iako je sve riješeno krajem 1998. godine, nakon kupovine ovog polovnjaka nikako se ne smije propustiti zamjena zupčastog kaiša, zajedno sa zatezačem.

Drugi problem je sa osjetljivim upravljačkim modulom, što može biti skupo. Osjetljiv je i elektromotorni ventil za podešavanje rada u praznom hodu kao i njegov senzor. Novi motor 1.4 16V ima lanac umjesto zupčastog remena i zasad se pokazao vrlo dobrim i pouzdanim.

Problema je bilo i sa servouređajem volana, a i pouzdanošću klime i to prvenstveno kod modela proizvedenih prije 2001. godine, a posebno na onima iz 1998.

Vrlina Astre je solidna karoserija otporna na rđanje, kao i stabilna i čvrsta šasija, a osjetljiviji su jedino prednji amortizeri. Kvalitet je rastao iz godine u godinu proizvodnje, a najkvalitetniji su modeli iz 2003. Posebno ako su napravljeni za njemačko, belgijsko i švajcarsko tržište.

Opel Astra treće generacije: Pouzdanija od prethodnika

Astra treće generacije, koja je na tržištu od 2004. godine, možemo reći da je najavila povratak starog Opelvog kvaliteta. Astre proizvedene u pogonima u Gliwicama u Poljskoj, nešto je lošije nego iz njemačkog Bochuma.

Najčešća benzinska verzija Astre treće generacije je motor 1.4 i po pravilu je najisplativiji. Štedljiv je, a osjetno jeftiniji od dizelaša. Treba reći i da su rizici skupog održavanja i kvarova znatno manji.

Model 1.9 CDTI je solidan izbor. Turbodizelaš, kojeg je izvorno Fiatov, sada se u koprodukciji Fiata i GM- a proizvodi u Poljskoj. Vrlo je solidne izrade i nešto je bučniji od većine konkurenata, ali je zato vrlo trajan i pouzdan. Posebno se to odnosi na verziju sa jednim bregastim vratilom, osam ventila i 120 KS, koja je izdržljivija od DOHC sa 16- ventila sa 150 KS. Jedini veliki problem ovog motora je zamajac sa dvije mase, koji rijetko izdrži više od 80.000 km. Osjetljive su opruge koje povezuju spoljačnji dio (vijenac) i unutrašnji (jezgro).

Problem može biti i sa brizgaljkama, a nakon 150.000 km mogu se očekivati problemi sa turbopunjačem. Osjetljivi su i upravljačka elektronika Bosch pumpe i turbopunjača (često je problem samo u konektorima) i zupčasti kaiš (nakon kupovine preporučljivo ga je zamijeniti.

Kod svakog polovnog dizelaša važan je temeljan pregled kod specijaliste za dizel motore, jer možete naletjeti na primjerak sa znatno više kilometara od deklarisanog. Vrlo je važno da je servisna knjižica uredno ispunjena, jer u protivnom može biti svega.

Ali, ako se sve detaljno pregleda, problema ne bi trebalo biti. Većina polovnih dizelaša koji se prodaju na tržištu prešlo je više od 100.000 km, a nerijetko i nekoliko puta više. Vlasnici ih prodaju kad se približe skupi servisi i povećaju rizici kvarova (turbopunjač, brizgalice...).

Opeli su manje pouzdani od Toyota, Mazdi i Hondi, ali je i održavanje znatno jeftinije. Kupci su najbolje mjerilo i ako oni masovno kupuju Astre, definitivno je postignut dobar kompromis cijene i kvaliteta.

Bonus video: