Ford privremeno otpušta 4.000 radnika iz fabrike u Valensiji

Kako je prenio "Ekonomist" privremenim otpuštanjem radnika u Fordovoj fabrici proizvodnja će se smanjiti za 34 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 14:06h

Američka kompanija Ford privremeno će otpustiti 4.000 radnika 2012. u fabrici za montažu automobila u Valensiji zbog pada potražnje za njihovim kolima u Evropi i promjene programa proizvodnje.

"Kompanija će dati radnicima odmor od 39 radnih dana tokom 2012.", rekao je portparol Forda za evropske poslove Adrian Šmit, navodeći da španska fabrika zapošljava 6.200 radnika.

"Slanje radnika na prinudni odmor vezano je za promjene proizvoda u fabrici i očekivanjima da će potražnja ostati slaba naredne godine u čitavoj Evropi", kazao je Šmit.

Montaža Fordovog modela Fiesta prestaće u španskoj fabrici 2012. a proizvodnja će se prebaciti na kompaktni sportsko-terenski automobil Cougar i dostavno vozilo tipa Transit Connect, prenosi "Biznis vik".

Podsjetimo, Peugeot-Citroen će smanjiti broj stalno zaposlenih za 3.600, a američki General Motors (GM) i francuski Renault objavili su privremeno obustavljanje proizvodnih linija u Francuskoj i Španiji.

Kako je prenio "Ekonomist" privremenim otpuštanjem radnika u Fordovoj fabrici proizvodnja će se smanjiti za 34 odsto.

Inače, Ford je pretekao Fiat ove godine i postao peta najveća autokompanija u Evropi, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Bonus video: