Cadillac Eldorado: Simbol američkog sna

Danas ljubitelji oldtimera ne žale novca jer znaju da posjedovanjem jednog ovakvog Eldorada posjeduju jedan od najljepših i najekstravagantnijih automobila na svijetu
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 22:04h

Tridesetih godina prošlog vijeka američki Cadillac se predstavljao kao kompanija koja postavlja standarde u automobilskoj industriji. Bez obzira što neki mislili, to zaista nije bilo daleko od istine. Luksuznijih automobila je bilo, ali oni su bili i znatno skuplji (Rolls- Royce).

Poslije Drugog Svjetskog rata situacija se promijenila, standard Amerikanaca je skočio na bolje, a Cadillac odlučuje agresivnije nastupiti i ubrzo postaje predvodnik u dizajnu i snazi motora.

Vrhunac ekstravagantnog dizajna desio se 1959. godine kada se predstavlja ono najbolje što Amerikanci mogu napraviti, Cadillac Eldorado, tačnije njegova druga generacija. Model Biarritz je svojevremeno bio najbolje američko auto.

Jedan od najljepših automobila ikada

Zaista, fali pravih riječi da se dočara taj fenomenalan izgled. Hrpa dobro raspoređenog hroma na gotovo šest metara dužine, nazad podignuti repovi (najviši ikada na nekom serijskom automobilu) u kojima su filigranski integrisana svjetla, kao i još mnoštvo detalja sa pravom ovog Cadillaca svrstavaju među prava remek- djela automobilskog dizajna.

Po "amerima", ovaj Eldorado je najljepši automobil svih vremena dok Evropljani, naravno, takvu laskavu titulu čuvaju za svoje Alfe, Ferrarije, Mercedese, ...

Oprema na nivou savremenih limuzina

Kako se to i očekuje od ovakvog kolosalnog automobila, njime se moglo voziti šest osoba, po tri u svakom redu, a tu je bio i ogroman prtljažnik. Biti najbolji na svijetu nije lagan posao, a Eldorado Biarritz bio je upravo za taj zadatak. Zato Amerikanci ovog Eldorada postavljaju na vazdušno vješanje koje je osigurao nevjerojatno udobnu vožnju.

Centralno zaključavanje, električni prozori, električni podesiva sjedišta, električna vrata prtljažnika, grijana zadnja klupa, integrisane maglenke, radio, ... sve je to dolazilo serijski, a uz doplatu se ugrađivala i klima, koža, tempomat, te još pokoja "sitnica" za koju se i danas u novim automobilima dosta doplaćuje.

Veliki 6.4- litarski motor snage 345 konja se uz pomoć 3- stepenog automatika odlično snalazio sa gotovo 2, 3 tone teškim kolima. Velika težina i dimenzije (5, 7 metara dužine i dva metra širine) nisu bili baš idealni za bržu vožnju po zavojima. Ovo je bila "lađa" za opušteno krstarenje širokim američkim cestama.

Nasljednici, nedostojni slavnog imena

Naziv Eldorado pojavljuje se 1953 godine i ostaje u Cadillacovom programu sve do početka 2000- ih, ali upravo ga je ova, druga generacija koja se proizvodila od 1959. do 1964 godine proslavila, dok je sam automobil ostao najpoznatiji Cadillac svih vremena.

Proizvodio se u nekoliko serija. Serija 62 je bila osnovna i već ona je bila opremljena servo- kočnicama i prozorima na struju. Serija 63 bila je poznata i kao De Ville, a dolazila je kao kupe ili sedan. Pod nazivom Eldorado uobičajeno se nalazi serija 64. Kabriolet je bio najskuplji i svakako najljepši Biarritz, kupe je bio Seville, a sedan Brougham.

Uz ove serije dolazile su i specijalne serije 60, 67 i 75 koje su se nazivale i Fleetwood, a imale su pola metra duži međuosovinski razmak. Cijenom od 5.455 $ (osnovna verzija) do 7.400 $ (Biarritz), impresivni Cadillac je ipak ostao predmet obožavanja većine Amerikanaca. I ne samo njih.

Danas restaurirani primjerci imaju svoju cijenu, ali ljubitelji oldtimera ne žale novca jer znaju da posjedovanjem jednog ovakvog Eldorada posjeduju jedan od vječno najljepših i najekstravagantnijih automobila na svijetu.

Bonus video: