Britanija: Ferrari odustaje od manuelnih mjenjača

Olakšavanje same vožnje postalo je pitanje napretka, ali tu je i onaj magični osjećaj koji se javlja kada jednom savladate tehniku manuelnog mijenjanja brzina, koji je proslavio Ferrari
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 19:18h

Ferrari je nedavno rastužio sve tradicionalne ljubitelje automobila na britanskom ostrvu, saopštivši da ovom tržištu više neće nuditi manuelne mjenjače na svojim modelima. Međutim, čini se da mnogima takva odluka nije teško pala.

Izlaskom na tržište nove Californije, Ferrari je je odlučio da iz ponude izbaci manuelni mjenjač, zbog slabog interesovanja. Naime, od 260 prodatih vozila u prošloj godini, samo jedan model je naručen sa manuelnim prenosom.

Takav trend je prisutan kod gotovo svih modela. Interesantan je podatak da poslednjih pet godina, koliko se nalazi u prodaji na britanskom tržištu, nije prodat nijedan model Ferrarija 599 sa manuelnim mjenjačem.

Sami proizvođači automobila vole automatski prenos, prije svega jer naplaćuju više za njega, i sa druge strane njihovi modeli imaju brutalno brzo mijenjanje brzina, koje se ne može postići manuelnim mjenjačem

Tu je i pitanje da li su Ferrarijevi manuelni menjači zaista toliko dobri, jer većina modernih modela iz Maranela je automatska u nekom obliku, korišćenjem novih tehnologija.

Čini se da je olakšavanje same vožnje postalo pitanje napretka, ali tu je onaj magični osjećaj koji se javlja kada jednom savladate brzine (primjer za to je Ferrari 355 iz 1990. godine sa tvrdim kvačilom i mjenjačem koji je tražio dosta snage pri promjeni stepena).

Realnost se mora prihvatiti, a ona glasi da većina proizvođača super- automobila polako prelazi na automatske mjenjače.

Poslednje glasine iz Njemačke govore da će i Audi R8 sa manuelnim mjenjačem uskoro u istoriju.

Bonus video: