Citroen C3: Odličan "polovnjak" sa cijenom u okviru klase

Kada se pojavio na tržištu bilo je sumnji da će C3 uspjeti da parira Peugeotu 206. Ipak, ovaj Francuz je atraktivnim izgledom i širokom ponudom motora, uspio da se nametne
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 00:23h

Mali automobili su oduvjek bili francuski specijalitet. Priča je počela sredinom prošlog vijeka sa uspjehom Citroena 2CV i Renaulta 4, koji su prodati u višemilionskom tiražu. Dominacija francuskih proizvođača u ovom segmentu auto-industrije traje do danas.

Kada se pojavio na tržištu 2002. godine, malo ko je vjerovao da će Citroen C3 uspjeti da na tržištu parira Peugeotu 206. Ipak, ovaj Francuz je sa svojim atraktivnim izgledom, petovratnom karoserijom i širokom ponudom modela i motora, uspio da se izbori za svoje mjesto pod suncem.

Danas se ovaj automobil visoko kotira na tržištu "polovnjaka" prvenstveno zbog svog kvaliteta, ali i zbog i dalje izuzetno atraktivne i neobične spoljašnosti.

Ukoliko je C3 vaš izbor, evo nekoliko savjeta na šta treba obratiti posebnu pažnju, prije nego se odlučite za kupovinu:

  • Enterijer , kvalitet izrade unutrašnjosti je najveća zamjerka ovom vozilu. Plastika je vrlo podložna habanju .
  • Elektrika , centralni kompjuter je sklon kvarenju. Obratite pažnju na ponašanje motora u leru, prenosu snage na točkove i osvjetljenju na tabli.
  • Kočnice, provjerite prednja kočiona kliješta i da li automobil vuče na neku stranu pri jakom kočenju.
  • Vrata, provjerite zaštitnu gumu na vratima, podložna je propadanju.

Porodičan automobil malih dimenzija

Zamjenjujući Citroen Saxo, C3 je ponudio mnogo više od predhodnika. Kao što se očekivalo oslanjanje je mnogo bolje. Najveća kritika modelu Saxo je bio manjak komfora u kabini, ali sa visokom linijom krova i širim međuosovinskim rastojanjem C3 ima čak i veći prostor u kabini od rivala.

Upravo to čini C3 porodičnim automobilom.

Dinamika podređena udobnosti

Izbor motora je širok, 1.4 je adekvatan, 1.6 je živahan ali najbolji izbor je prefinjen i pouzdan 16v HDi. Izbjegavajte 8v HDi i 1.1 benzinca jer su jako spori.

C3 je Citroenov automobil sa najmanje grešaka, što je potvrdila i dugogodišnja eksploatacija.

Preporučujemo vam paket opreme SX, a što se motora tiče, benzinski su popularniji od dizelaša.

1.6 Exclusive je podložan brzom padu vrijednosti na tržištu polovnih vozila, zbog svoje visoke početne cijene i isplati ga se kupiti polovnog. Pri kupovini birajte modele sa metalik bojom, alu felnama i klimom, jer će te ih lakše prodati kada za to dođe vrijeme.

Lijep izgled, široka paleta motora i opreme kao i primjena savremenih tehničkih rešenja pozitivne su strane ovog mališana. Ipak, problematičan kvalitet izrade i vozne osobine, Citroen je uspio da riješi tek lansiranjem novog modela C3.

Bonus video: