Wiesmann GT MF 5: Njemački kvalitet i britanski šarm

Interijer i eksterijer su apsolutno vaš izbor, manje-više bez ikakvih ograničenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 15:59h

Ako ste kupac rijetkih, snažnih, jedinstvenih i automobila koji su individualizovani do krajnjih granica, onda znajte da u Italiji nije baš neki izbor.

Na sjeverozapadu Njemačke nalazi se grad Dülmen, a tamo vas čeka kvalitet po engleskom receptu. To je pravo mjesto za vas.

Njemački proizvođač Wiesmann pravi automobile kakve ne biste nikad očekivali da stižu iz Njemačke. Divlje performanse, ultralagane šasije, ekstravagantan dizajn i nevjerojatna ekskluzivnost nisu baš odlike njemačkih proizvoda.

Sa druge strane, efikasnost, kvalitet, ergonomija i tehnologija su odlike koje se očekuju.

"Što Njemac napravi..."

Njihova vizija, misija, filozofija, je u potpunosti okrenuta individualizaciji. Svaki automobil je krojen tačno onako kako ga vlasnik želi i nije čudno što je njihov moto: "There are no limits to your exclusive wishes". Što bi u prevodu značilo da ne postoji ograničenje vašim ekskluzivnim željama.

Fabriku su 1988. godine osnovali braća Wiesmann - Martin i Friedhelm kako bi proizvodili fascinantne sporske automobile, a danas, 22 godine kasnije prodali su samo 1000 automobila.

BMW, Mercedes i društvo prodaju 5-6 puta više samo na našim balkanskim prostorima.

Kad je već riječ o BMW- u, krenimo konkretno - Wiesmann GT MF 5 pod poklopcim motora krije V10 iz BMW M5-ice. Agregat od 507 KS preko zadnjih točkova gura aluminijsku monocoque šasiju prekrivenu kompozitnim materijalima do stotke za 3.9 sekundi i ne staje do 311 km/ h.

Enterijer i eksterijer su apsolutno vaš izbor, manje-više bez ikakvih ograničenja. Što vam više treba u životu, osim 154.000 eura koliko iznosi cijena polovnog primjerka kojeg trenutno prodaju.

Cijena je visoka, ali je na nivou italijanske konkurencije, koji su u odnosu na Wiesmann ipak samo obična serijska vozila.

P.S. Ako volite zvuk V10 motora, požurite pošto je BMW prestao sa njihovom proizvodnjom što znači kako ih ni Wiesmann neće više dobijati. Uskoro će ga u ovom bolidu zamijeniti V8.

Bonus video: