Jeep Wrangler: Žilavi kauboj koji izaziva najveće

Mercedes G-klase je nesumnjivo u prednosti po pitanju performansi, ali je sasvim jasno da Wrangler Pentastar pristojno drži korak sa 65.000 eura skupljim njemačkim terencem
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 21:15h

Današnje auto-tržište naprosto je preplavljeno "terenskim" vozilima. Poplava je pogotovo intezivna u poslednjih desetak godina, ali dva veterana off-road vožnje već decenijama ostaju neprevaziđena po pitanju voznih osobina.

Iako se njihov izgled od nastanka do danas nije bitnije mijenjao, Mercedes G-klasa i Jeep Wrangler su i dalje među najšarmantnijim automobilima koje možete sresti na ulicama širom svijeta.

Staviti ih jednog naspram drugog, "oči u oči", i uporediti njihove performanse pravi je novinarski izazov u koji su se upustili na stranicama "Autolatest" magazina.

Prvi Wranglerov Euro 5 motor i nova transmisija

Chrysler je već ove godine predstavio facelift Jeep Wranglera za 2012. godinu. Rađeno je na ergonomiji komandne table, ali je i proširen izbor Euro 5 motora. Kupce u Evropi posebno će zanimati novi 2,8-litarski dizelaš koji je dobio još snage i sada razvija 200 KS i 450 Nm.

Ako stavimo ova dva agregata "licem u lice" Mercedesov motor je neprikosnoven

Ovaj agregat ima najveću snagu od 286 KS i uparen je sa automatskim mjenjačem sa šest stepeni prenosa koji je potpuna novina u odnosu na automatik koji se ugrađuje u dizel varijantu.

Obrtni moment od 340 Nm dostupan je u intervalu izmađu 2.800 i 4.500 obrtaja u minuti, što ga čini znatno upotrebljivijim u uslovima gradske vožnje u odnosu na prethodnika, koji je, blago rečeno, bio jako naporan u gradu.

G-klasa dobija 5,5-litarski V8 za 2012. godinu

Sa druge strane Mercedes nudi novi V8 benzinski motor Euro 5 standarda, snage 388 KS za razliku od prethog V8 koji je imao 300 KS.

Automatski mjenjač 7 G-Tronic tipa, je jedan od najboljih, ako ne i najbolji automatski mjenjač, u ovom trenutku na svijetu. Prefinjen osjećaj promjene stepena prenosa je nedostižan konkurenciji i ne ostupa od superluksuzne S-klase.

Wrangler od 286 KS

Sa druge strane Atlantika, Amerikanci su konačno shvatili da je vrijeme 3,7-litarskog V6 agregata sa 200 KS prošlo, a novi Pentastar agregat je prava alternativa.

Želite li premijum ili kaubojski osjećaj u vožnji stvar je izbora

Prenos je ručnim ili automatskim šestostepenim mjenjačem koji je daleko precizniji i konforniji u vožnji nego do sada. U stvari, to je hirbid transimisija Chryslerove i Mercedesove tehnologije, mnogi elementi su peuzeti sa stare Mercedesove 5 G-Tronic mjenjačke kutije.

Performanse

Ako stavimo ova dva agregata "licem u lice" Mercedesov motor je neprikosnoven.

Ogromni 5,5-litarski V8 ima nevjerovatnu snagu i pravog takmaca će dobiti tek iduće godine, kada se očekuje Hemi Wrangler sa 450 KS.

Mercedesova prednost u performansama je nesumljiva, ali je takođe savršeno jasno da novi Wrangler Pentastar sasvim pristojno drži korak sa oko 65.000 eura skupljim njemačkim terencem.

Ukusi su različiti, ali i cijene

Mercedes G-klase je trenutno jedini autombil iz Stuttgarta koja se radi ručno, ali ipak, 100.000 eura je previše, čak i za superopremljenog Mercedesa G 500, punog detalja koji prosto mame ekskluzivnu klijentelu već decenijama.

U komparativu, Jeep nudi vozilo vrhunskih performansi sa benzinskim motorom, koji je po prvi put dostojan renomea. Osjećaj "Premium off-road" automobila svakako izostaje, ali to je svakome jasno pukim uvidom u cijenovnik.

Njegovi terenski kvaliteti su i do sada bili svima vrlo dobro poznati. Sada, sa novim benzinskim motorom u stanju je pružiti pravi kaubojski stil vožnje.

Želite li premijum ili kaubojski osjećaj za volanom stvar je izbora, ali samo za one kojima razlika od 65.000 eura u cijeni i nije neki problem.

Ukusi su različiti, ali jedno je sigurno, Wrangler se sa novim agregatom uspio približiti i postati prihvatljiva alternativa mitskom Mercedesu G.

Bonus video: