Istorija na 4 točka: Tito je volio "Amerikance"

Pogrešno se misli da je Josip Broz bio ljubitelj Mercedesa, bio je daleko veći fan Cadillaca, ali je odluka da se vozi u Mercedesu bila možda malo i politička
159 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2011. 16:09h

Poznat kao veliki ljubitelj automobila, Tito je imao sve i svašta, a forumaši još raspravljaju o modelima koje je najviše volio.

Po priči istoričara koji se bavio Titovim vozilima, uz njegovo ime se spominje oko 1.000 automobila, koje je tokom svoje karijere vozio ili je bio vožen u njima.

Titova "automobilska karijera" navodno je počela tokom 30-tih godina, dok je bio ilegalac- komunista i vozio razne automobile, koji su najčešće bili u vlasništvu njegove prve žene.

Poslije Drugog svjetskog rata preselio se na zadnje sjedište, mada je sa vremena na vrijeme volio da se provoza sam, najčešće na Brionima.

Tito je svoje automobile kupovao preko četri instance. Skupstine (čiji je bio predsjednik), Vojske (čiji je bio maršal), Protokola i Milicije (ali samo za pratnju).

Od Staljina dobio Pacarda

Polovinom 60-tih stižu Mercedesi 600 Pullmani i Tito, se tih godina najčešće služi njima

Već početkom 50-tih počinje ozbiljnija nabavka automobila za sve službe ( Oldsmobil, Ford i Chevrolet su bile najpopularnije marke ), a Tito dobija na korišćenje dva '53 Eldorado Cadillaca i jedan Fleetwood koji je kasnije rijetko vožen.

Josip Broz se tih godina, najčešće vozio u Rolls Royceu, a dio pratnje su činile i dvije Imperial Crown produžene limuzine iz 1956. sa vojnim tablicama. Već početkom 60-ih Tito se vraća svojoj najvećoj ljubavi Cadillacu i nabavlja model 1960 Series 75 convertible by Ghia.

Posljednje veliko trebovanje iz Detroita Tito je napravio polovinom 70-ih

Tokom 60-tih, kao nezaobilazan dio pratnje se vozilo jos nekoliko Cadillaca kao i flota od 8 - 10 crnih Chevrolet Bel Aira 1957. za potrebe paradiranja generala.

Gdje su Titovi omiljeni i najvrijedniji kabrioleti?

Polovinom 60-tih stižu Mercedesi 600 Pullmani i Tito, se tih godina najčešće služi njima. Pogrešno se misli da je on bio ljubitelj Mercedesa, bio je daleko veći fan Cadillaca, ali je odluka da se vozi u Mercedesu bila možda malo i politička.

Cadillac u vlasništvu Dada Topića

Godine 1965. predsjednik dobija na poklon od Zagrebačkog velesajma Lincoln Continental Convertible. Za taj Lincoln i za još par nevažnih automobila se jedino zna gdje su završili.

Svi se dobro sjećamo fotografija posjete kraljice Elizabete i Tita za volanom Lincolna iz 50-tih kao i Imperiala Cabrio iz 65-66, ali se tim vozilima gubi svaki trag.

Posljednje veliko trebovanje iz Detroita, a za potrebe svih državnih službi, Tito je napravio polovinom 70-ih.

Bilo kako bilo, svi ovi otmeni i prelijepi automobili su savršeno pristajali bivšem predsjedniku, kao što i "ovim današnjim" savršeno pristaju hladne, zatamnjene, blindirane i odbojne njemačke limuzine.

Bonus video: