Aston Martin One 77: Ručni rad vrijedan 1,4 miliona dolara

Svaki dio je izrađen od najfinijih materijala, a apsolutna pažnja je posvećena svakom detalju. Za izradu svakog automobila, pojedinačno, 27 radnika uložilo je 2.700 radnih sati
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 23:28h

Aston Martin je početkom godine počeo proizvodnju ograničene serije modela One-77 i to po cijeni od 1,4 miliona dolara.

Snaga, ljepota, duša… slogan kompanije Aston Martin, koji svoje definitivno otjelotvorenje pronalazi u ovom modelu. Ovo je definitivno sportski automobil koji mami uzdahe.

Jezgro modela One-77 je lagana i izuzetno čvrsta jednodjelna karoserija od ugljeničnih vlakana. Iako su funkcionalnost i efikasnost bili u fokusu inženjera prilikom konstruisanja modela Aston Martin One-77, nije zanemarena ni estetika, što se ogleda u ljepoti dizajna.

U tom cilju svaki dio je izrađen od najfinijih materijala, a apsolutna pažnja je posvećena svakom detalju. Za izradu svakog automobila, pojedinačno, 27 radnika uložilo je 2.700 radnih sati.

Britanska manufaktura ima još desetak ovih automobila na lageru

Pirelli je razvio specijalne pneumatike, koji omogućavaju prenošenje cjelokupne isporučene snage na asfalt, bez gubitaka, preko novog šestostepenog mjenjača.

Vozilo je teško 1.500 kg, Maksimalna brzine je 320km/h, a 3,5 sekunde potrebno je za postizanje brzine od 100km/h.

Aston Martin je još jednom predstavio intenzitet i uzbuđenje vožnje bez premca u automobilu za koji se smatra da je čista umjetnost automobilske industrije.

Sada i jedna dobra vijest, ukoliko ste potencijalni kupac. Britanska manufaktura ima još desetak ovih automobila na lageru.

Do usporavanja prodaje došlo je zbog nemogućnosti kompanije da zainteresovanim mušterijama, koji žele probati vozilo prije nego potroše 1,4 miliona dolara, omogući testno vozilo za probu. Interesovanje je toliko da bi bila potrebna cijela jedna flota testnih automobila.

U Aston Martinu će morati nešto brzo smisliti kako bi u budućnosti izbjegli ovakve bizarne marketinške propuste.

Bonus video: