Najbolji automobil svih vremena

Upravo u vrijeme predstavljanja njegovog prethodnika 1968. godine, počeo je rad na modelu W123, sa idejom kreiranja automobila koji će trajati vječno
349 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 03:04h

Koliko je zapravo W123 bio dobar automobil možda najbolje govori anegdota iz osamdesetih, kada su njemački taksisti, toliko razočarani padom kvaliteta, nasljednika W124, u protestnoj koloni došli do Mercedesove fabrike u Sindelfingenu.

One iste ispred koje su njemački trgovci i švercu skloni gastajbarteri sa naših prostora ranije sačekivali radnike koji su jeftinije, po cijenama dostupnim samo radnicima koncerna, kupovali W123, nagovarajući ih da im prodaju tako kupljene automobile uz dobru zaradu.

Zanimljivo je da je tokom čitavog proizvodnog vijeka ovog modela postojala lista čekanja, iako ni kao nov ovaj model nije baš bio revolucionaran. Dosta je dijelova preuzeto s ranijeg modela W114.

Nuđen je sa čak sedamnaest različitih benzinskih i dvanaest dizelskih motora

Širina game tolika je da nema smisla ulaziti u detalje, automobil je nuđen sa čak sedamnaest različitih benzinskih i dvanaest dizelskih motora, u rasponu od slabih 54 do sportski impresivnih 185 KS. Među proizvedenih 2.696.915 primjeraka najčešći su 240D sa 454.780 komada.

Devedeset posto proizvodnje otpadalo je na limuzine sa četvoro vrata, no serijski su rađeni i kupe bez srednjeg stuba, produžena limuzina sa tri reda sjedišta i, po prvi put u Mercedesovoj istorijii, karavan.

Danas ovaj model poneki nazivaju i 'taksističkim' Mercedesom, ali ovo je nekad bio jako skup automobil, omiljen kod ondašnjeg jet seta. Poznato je tako da je John Lennon bio vlasnik prvog primjerka modela 300TD uvezenog u Ameriku. I Franz Beckenbauer vozio je W123.

Mercedes W123 je vozio i bivši predsjednik SAD George Bush

Za kolelcionare danas je pravo vrijeme za kupovinu W123. Na tržištu je mnogo primjeraka, a čak ni najbolji među njima nisu skupi, jer ovaj automobil još nije prešao iz sfere polovnih vozila u oldtimere. Što će se neminovno dogoditi u godinama koje dolaze.

Ruku na srce, kada prođemo pokraj nekog parkiranog Mercedesa W123 rijetko će nam skrenuti pažnju. Ne zato što nije lijep, njegova linija i dan danas odiše vanvremenskom jednostavnošću i elegancijom. Još manje zato što nije star, proizvodili su ga od 1975. do 1984. Problem modela W123 je upravo u tome što ga viđamo.

Ne jednom u godini, poput Ford Granade ili Audija 100, ni jednom mjesečno poput BMW-a serije 5 ili Opel Senatora, već svakodnevno, na desetine njih.

Ovaj je Mercedesov model preživio na spektakularan način i nikada nije prestao biti svakodnevno vozilo. Ima li veće pohvale od ove?

Ne samo u zemljma nižeg standarda, od Crne Gore do Namibije. Ne, i na ulicama Berlina, Londona, Pariza, Los Angelesa... Nećete dugo čekati, neki će primjerak dostojanstveno proći pored vas.

Bonus video: