Svoj novi model Toyota nazvala po Draganu Stojkoviću

Toyota Pixis je model sa kojim ovaj proizvođač želi ući u segment japanskih mini-automobila, ili kako se na lokalnom tržištu popularno zovu "Kei" automobili
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 17:41h

Dragan Stojković je u Japanu božanstvo.

U Nagoji postoji ulica koja nosi Piksijevo ime, jedna tribina stadiona šampiona „zemlje izlazećeg sunca“ zove se po srpskom treneru, a i novi stadion Nagoje zvaće se po jednom od najboljih fudbalera bivše Jugoslavije.

Najnovije priznanje koje je šef struke prvaka Japana dobio jeste činjenica da su Toyota i Daihatsu u saradnji napravili model automobila - Pixis!

Kupcima svakako neće biti uskraćen ni pogon na sva četri točka kao vrh ponude

Bili su i sponzor Crvene zvezde

Uradio je Stojković mnogo za Nagoju, u periodu od 1994. do 2001. odigrao je 183 utakmice za Grampus ejt i postigao 57 golova. Piksi je 1995. proglašen za MVP igrača Džej lige. Kao trener japanske ekipe osvojio je 2010. prvu šampionsku titulu u istoriji kluba.

Što se same kompanije Toyota tiče, oni su od samog početka uz Stojkovića.

Zbog njega je svojevremeno bila generalni sponzor Crvene zvezde, a tokom karijere ga je obavezno zasipala najnovijim modelima automobila koji su izlazili iz njihove fabrike.

Nije poznat tačan broj vozila koje Piksi ima, ali je ovaj poslednji model - Pixis - svakako jedan od najdragocijenijih zbog imena koje nosi.

Verzija Custom RS, imaće mnogo snažniji turbo- benzinski motor radne zapremine 660 kubika

Toyota će kupcima ponuditi osnovnu verziju u dva nivoa opreme "L" i "X". Zahtijevniji kupci imaće na raspolaganju tri sportske varijante: Custom X, Custom G i Custom RS.

Verzija Custom RS, imaće mnogo snažniji turbo- benzinski motor radne zapremine 660 kubika i biće uparen sa CVT mijenjačem poslednje generacije.

Kupcima svakako neće biti uskraćen ni pogon na sva četri točka kao vrh ponude.

U Japanu besplatan parking

Proizvodnja "Kei" automobila je u okviru Toyota grupacije bila rezervisana za pod-brend Daihatsu. Ovim modelom Toyota će se prvi put direktno obratiti kupcima u ovom tržištnom segmentu.

Japanska regulativa "Kei" automobile definiše kao vozila sa maksimalnom zapreminom motora od 660 kubika, te visinom od 2 metra, širinom od 1,48 metara i dužinom od 3,4 metra. U ove dimenzije Toyota Pixis se savršeno uklapa.

Beneficije koje se nude kupcima ovih vozila ogledaju se u nižim troškovima registrcije i osiguranja, kao i besplatnom parkingu u pretrpanim japanskim megalopolisima.

  • Proizvođač: Toyota
  • Motor: 660 kubika
  • Visina: 2 metra
  • Dužina: 3,4 metara
  • Širina: 1,48 metara
  • Početak prodaje: 26. septembar
  • Proizvedeno: 60.000 komada

Bonus video: