Obišao svijet autobusom kojeg pokreće iskorišteno ulje za prženje

Britanac Endi Peg, ekološki osviješteni avanturista, završio je juče put oko svijeta u starom autobusu kojeg pokreće upotrijebljeno ulje za prženje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2011. 09:45h

36-godišnji Pag skupljao je ulje iz friteza duž puta tokom kojeg je prešao 30.000 kilometara kroz 25 zemalja za volanom 22 godine starog školskog autobusa prepravljenog da umjesto benzina koristi kuhinjske masnoće.

Autobus ima rezervoar za ulje od 1.200 litara i odgovarajući sistem filtriranja, kao i solarni panel na krovu. Avanturista je krenuo iz Velike Britanije 29. septembra 2009. s namjerom da dokaže mogućnosti koje pruža recikliranje.

Uhapšen u Indiji zbog sumnje da je terorista

Endi Peg se vratio juče na mjesto a kojeg je krenuo nakon putovanje tokom kojeg je sreo američku novinarku Kristinu Amon, koja je željela da o njemu napiše članak. Peg i Amon su se zaljubili i zajedno završili putovanje.

Peg objašnjava da nije bilo teško pronaći ulje za prženje a ni popravke starog vozila mu nijesu bile problem. Par je uspješno prošao i dijelom Pakistana gdje su česti napadi na putevima.

U Indiji je Peg uhapšen, zbog sumnje da je povezan s terorizmom pošto je koristio satelitski telefon. Proveo je sedam dana u zatvoru, platio visoke troškove suda i morao da čeka šest mjeseci do zaključenja istrage.

Endi Peg je već ranije uspješno završio ekološko putovanje iz Velike Britanije do Timbuktua u Maliju u kamionu kojeg pokreće kakao maslac.

Bonus video: