VW UP! - novi adut njemačke auto industrije

U osnovi Up je zamjena za Lupo, a na tržištu bi trebalo da se pojaviti krajem ove, odnosno početkom iduće godine, nedugo nakon frankfurtske premijere.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 11:44h

Njemački auto gigant je predstavio model koji bi trebalo da postane najprodavaniji model u ponudi i najznačajnija poluga u preuzimanju vodeće pozicije u svjetskoj autoindustriji koju Volkswagen planira da preuzme do 2018.

U osnovi Up je zamjena za Lupo, a na tržištu bi trebalo da se pojaviti krajem ove, odnosno početkom iduće godine, nedugo nakon frankfurtske premijere.

VW Up!, koji će silaziti sa fabričkih traka se neće previše razlikovati od konceptnog modela. Kutijasti dizajn će ovog mališana učiniti vrlo praktičnim, prije svega zbog velike iskorišćenosti prostora putničke kabine.

Dimenzijama 3.540 / 1.640 / 1.480 mm, Up! je 430 mm kraći, 40 mm uži i 20 mm viši od trovratne verzije Pola.

O iskoristivosti interijera dijelom govori i međuosovinski razmak od 2.420 mm koji omogućava ugodno smještanje do četiri putnika.

Dalje, Up! u osnovi nudi 251 l prostora za prtljag, odnosno 951 l u slučaju preklapanja zadnjih sjedišta.

Najveću razliku u odnosu na prototip čini promjena po pitanju pogonske jedinice.

Konceptni model je imao pozadi smješteni motor i pogon na zadnje točkove, ali su se Njemci za serijski model ipak odlučili za konvencionalnije rješenje sa naprijed poprečno smještenim motorom i pogonom na prednje točkove. Inače, Up! se temelji na MQB platformi.

Up! će biti dostupan s novim 1,0-litrenim 3-cilindričnim benzinskim motorom u varijantama sa 60 i 80 KS.

Standardno će s njima biti uparen 5-stepeni ručni, a po želji i automatski mjenjač.

Potrošnja će se kretati oko 4 l/100 km, dok će emisija CO2 biti manja od 100 g/km.

Za sada nema planova za lansiranje dizel verzije, a na tržištu će se pojaviti verzija koja ide na plin isto kao i plug-in električni model koji se očekuje tokom 2013 i zvaće se VW e-UP! .

Prerano je govoriti o cijeni, očekuje se da će Up! koštati oko 10.000 eura, dakle biće nešto jeftiniji od pomenutog Pola.

Bonus video: