I Maserati priprema luksuzni SUV

Italijani neće razvijati novu tehnologiju, već će se poslužiti postojećim i dostupnim američkim rješenjima, pa će ovaj SUV biti sklapan na traci Jeep-ovog modela "Grand Cherokee"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 11:17h

Maserati priprema svoj prvi SUV model, a njegova najavna, koncept varijanta mogla bi da se pojavi već na ovogodišnjem frankfurtskom auto salonu koji će svoja vrata otvoriti za koju nedjelju.

S obzirom da su nedavno postali Krajzlerov većinski vlasnik jasno je da Italijani neće razvijati novu tehnologiju, već će se poslužiti postojećim i dostupnim američkim rješenjima, pa će ovaj SUV biti sklapan na traci Jeep-ovog modela "Grand Cherokee".

Ova će dva modela dijeliti zajedničku platformu, vješanje, elektronske komponente i osnovne sigurnosne sisteme. S druge strane Maseratijev model će imati jedinstveni eksterijer i interijer, a i motor će se razlikovati u nekim detaljima.

Takođe, premium cijenu će biti potrebno opravdati i premium komponentama, pa se mogu očekivati i dodatne izmjene u odnosu na "Grand Cherokee", kao što su razni dodaci elektronskih sigurnosnih sistema, prilagodljivo vješanje, dodatni vazdušni jastuci, Brembo kočnice, bogata informaciona oprema i sl.

Izabrana su dva modela motora: 3,0-litarski V6 Pentastar snage oko 350 KS i 3,9-litarski Ferrarijev bi-turbo V8 snage oko 450 KS.

Rušenje tabua donosi i dizel varijanta za evropsko tržište, 3.0- litarski motor snage oko 250 KS. Svi bi motori standardno trebali biti upareni sa ZF-ovim 8-stepenim automatskim mjenjačem.

Ovj će SUV biti težak oko 2.300 kg što znači da će naglasak prije svega biti na luksuzu, a ne na performansama. Dolazak na tržište se očekuje tokom 2013.

Bonus video: