Na Zemlji postoji 1.000.000.000 automobila

Kina je danas najveći proizvođač automobila na svijetu, a do kraja dekade će ih proizvoditi više od 50 miliona godišnje
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 19:11h

Američki specijalizovani časopis Ward objavio je rezultate svog istraživanja koje je pokazalo kako je u svijetu krajem 2010. godine na planeti bilo 980 miliona vozila, što znači da smo, s obzirom da na tržištu nije bilo nikakvih kataklizmičkih događanja, početkom ovog ljeta prešli i tu „magičnu" brojku od jedne milijarde.

Ovi podaci nimalo ne čude ako uzmemo u obzir da je kinesko tržište automobila posljednjih deset godina bilježilo dvocifreni rast, a predviđa se da će Kinezi do kraja ove decenije proizvoditi 50 miliona novih automobila godišnje.

Kina još uvijek ima znatno manji broj automobila po stanovniku nego što je to slučaj sa zapadnim zemljama, što znači da ima i puno prostora za rast. U Kini trenutno dolazi jedno vozilo na svakih 17 stanovnika, dok u Indiji tek dva čovjeka na stotinu imaju automobil.

Ukoliko bi Kinezi imali isti odnos automobila i stanovnika kao SAD, samo bi u Kini trenutno bilo 1,1 milijardi vozila.

Ovakve potencijalne brojke otvaraju mnoga ekološka i etička pitanja, posebino o tome na koji će način takva količina izduvnih gasova jednog dana uticati na okolinu. S druge strane, ima li iko moralno pravo da brani prosječnom Kinezu ili Indijcu da žive jednako dobro kao i stanovnici zapadnog svijeta?

Ostavljamo vas da sami razmislite o odgovorima.

Bonus video: