Novi BMW M5 - bolid za biznis klasu

Peta generacija bavarske visokoperformansne limuzine je prvi put opremljena turbomotorom, koji će zadovoljiti i ljubitelje najekstremnije sportske vožnje.
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2011. 12:27h

Prije skoro 30 godina, BMW je stidljivo izveo jedan eksperiment. Na nevažnom salonu automobila u Amsterdamu 1084. godine, Bavarci su predstavili prvi M5. U Minhenu izgleda još nijesu bili sigurni da li će limuzina sa motorom snage 286 konja zabilježiti uspjeh na tržištu.Međutim, ispostavilo se da su sumnje bile potpuno neosnovane. M5 je tokom godina postao legenda i prodajni hit, a samo posljednja generacija sa V10 motorom snage 507 konja je proizvedena u preko 20.000 primjeraka.Na redu je peta generacija visokoperformansne limuzine, koja bi trebalo da nastavi mit o M5, a BMW je nedavno objavio zvanične fotografije i podatke o serijskoj verziji koju će javnost uživo moći da vidi na sajmu u Frankfurtu u septembru.Kad je u pitanju spoljašnji izgled, M5 je dosta sličan standardnom modelu serija 5. Ono po čemu ga možete prepoznati su prednji branik sa naročito velikim usisnicima vazduha za hlađenje motora i kočnica, izbočeni blatobrani i zadnji branik sa difizorom u donjem dijelu. Dvostruki završeci izduvne cijevi su postavljeni na lijevu i desnu stranu, a na poklopcu prtljažnika se vidi neveliki spojler. Dobro poznate “škrge” sa prethodnog modela su primjenu našle i kod novog M5, a na njima je uz logotip modela ugrađen i žmigavac.Novi M5 serijski dolazi sa 19-inčnim točkovima od lakog metala sa M dizajnom, a kao opcija se mogu poručiti i felge od 20-inča.Vrata su izrađena od aluminijuma, u cilju smanjenja ukupne težine, pa novi M5 ima odnos težine i snage od 3,3 kilograma po konjskoj snazi. Unutrašnjost svakog M5 će biti presvučena kožom. Specifičnosti ove visokoperformansne verzije su specijalni aranžman instrument-table, aluminijumski detalji i novi izgled centralne konzole.

Displej sa glavnim informacijama o vožnji koji se projektuje na vjetrobransko staklo je uključen u cijenu. Osim brzine i navigacije, on pokazuje i brzinomjer i indikator koji ukazuje na pravovremeno mijenjanje stepena prenosa koji je sličan onome koji postoji u bolidu Formule 1.Snaga se prenosi na zadnje točkove putem sedmostepene transmisije sa duplim kvačilom. U manuelnom načinu rada mjenjača, uz pomoć dugmeta na centralnoj konzoli, vozač može da podešava karakteristike motora trenutnim uslovima i svojim sopstvenim željama. Na raspolaganju su mu načini rada za štedljivu vožnju (Efficient), srednje sportski (Sport) i ekstremno sportski (Sport Plus).Pored toga, novi M5 ima i kontrolu startovanja, takozvani “lanč control” i M kožni volan sa polugicama za ručno šaltovanje.BMW obećava izuzetno agilno upravljanje, a dobar argument Bavaraca je specijalno razvijeni diferencijal pod nazivom Active M na zadnjoj osovini koji vozaču omogućava sve prednosti pogona na zadnje točkove. Active M u velikoj mjeri eliminiše i gubitak trakcije prilikom dvostruke promjene pravca pri velikoj brzini, kao što je slučaj u takozvanim S krivinama, kada automobil ima tendenciju ka podupravljanju, a iznenadna promjena opterećenja teži da izbaci auto iz putanje.Ako želite malo veću slobodu u vožnji, možete aktivirati M Dynamic mod, kada ćete mnogo više kontrole nad automobilom preuzeti na sebe, a za one najspretnije i najiskusnije, tu je i mogućnost potpunog isključivanja kontrole stabilnosti.BMW je već objavio i cijene novog M5. U Njemačkoj će ova visokoperformansna limuzina da košta 102.700 eura.Prvi turbo u M5Novi M5 je još u proljeće 2011. prikazan u formi studije, ali je pogon sve do danas ostao pod velom tajne. Sada je, međutim, potvrđeno da će se umjesto nekadašnjeg desetocilindarskog agregata pod haubom, prvi put kod jednog M5 naći turbomotor.

Radi se o V8 agregatu zapremine 4,4 litra sa duplim turbopunjačem i TwinScroll tehnologijom. Efikasnosti motora doprinose i direktno ubrizgavanje goriva i potpuno varijabilno upravljanje ventilima.

I pored eliminisanja dva cilindra, podaci o performansama će ostaviti bez argumenata i najveće ljubitelje nekadašnjeg V10 agregata. Novi motor razvija 560 KS u rasponu od 6.000 do 7.000 obrtaja, uz maksimalni obrtni moment od 680 njutnmetara koji je dostupan od 1.500 do čak 5.750 obrtaja. Blokada stupa na scenu na 7.200 o/min. Novi motor razvija 10 odsto više snage nego prethodni i obrtni moment 30 odsto veći, pa nije ni čudo što su performanse bolje.Novi BMW M5 iz mjesta do 100 km/h sprinta za 4,4 sekunde, a nakon 13 sekundi pod punim gasom, kazaljka će na brzinomjeru doći do brojke 200. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h, a uz opcioni M Driver's paket M5 može do 305 km/h.

Muk na semaforuSpecijalne mjere štednje su izgleda morale da zahvate i M5. Jedna od njih je obnavljanje kočione energije, a ono što se mnogima neće svidjeti je start/stop sistem zbog koga će na semaforima zamuknuti grmljavina motora i čuveni zvuk auspuha.

Srećom, ova funkcija se može i isključiti. Ipak, ona može da doprinese dodatnom smanjenju potrošnje. Novi M5 po fabričkim podacima troši 9,9 litara na 100 kilometara, što je daleko manje od prethodnog modela kome je za isto rastojanje trebalo 14,8 litara benzina.

Bonus video: