Problemi sa EGR ventilom

Neravnomjeran rad motora, slaba vuča i dosta dima iz auspuha su simptomi kvara na EGR ventilu koji dio izduvnih gasova vraća u usisnu granu radi smanjenja emisije štetnih gasova.
321 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 13:29h

Briga o zaštiti životne sredine i smanjenju izduvnih gasova kod automobila nije tekovina 21. vijeka. Još prije 30 godina, američka agencija EPA je bila zabrinuta zbog pretjerane emisije azotnog oksida (NOx), na šta su inženjeri GM-a reagovali jednomjednostavnom, ali efikasnom idejom.

Oni su shvatili da će proces sagorijevanja u motoru biti kompletniji, njegova temperatura manja, a samim tim i emisija NOx niža, ako se dio izduvnih gasova ponovo vrati u usisnu granu i iznova prođe kroz proces sagorijevanja.

Ovaj proces, koji je nazvan recirkulacija izduvnih gasova (eng: Exhaust Gas Recirculation) je omogućen ugradnjom jednostavnog ventila, koji kratko nazivamo EGR ventil.Ovaj ventil radi po principu vakuuma i nalazi se između izduvne i usisne grane, gdje je postavljen kao svojevrsni bajpasa njegovim radom upravlja kompjuter.

“EGR ventil obično ne zahtijeva održavanje ili zamjenu kao preventivu. Ali, dešava se da se u njemu vremenom pojave naslage ugljenika, koje u jednom trenutku mogu da blokiraju njegov rad, pošto je prostor u kome funkcioniše sistem otvaranja i zatvaranja vrlo mali.” - kaže Slobodan Boki Popović iz ovlašćenog servisa Pežoa “PSC Knežević”.

“Najveći krivac za to je nedostatak vožnje otvorenim putem, jer se tokom dugotrajne gradske vožnje naslage ne mogu otkloniti prirodnim putem”, dodaje on. Pošto mnogi automobili kod nas najviše vremena provode u gradskoj vožnji i na kratkim rastojanjima kada je sagorijevanje nepotpuno, a nemamo brzih autoputeva gdje bi se ovi ventili “produvali” na visokom broju obrtaja, ovaj problem je dodatno izražen.

“Simptomi problema sa EGR ventilom su otežano paljenje, grub rad motora u praznom hodu, slaba ili skoro nepostojeća vuča i ubrzavanje, ako i veća potrošnja goriva”, objašnjava Popović. “U takvim situacijama se na instrument tabli može upaliti i lampica koja ukazuje na problem, a iz izduvnog sistema izlazi velika količina dima” .

Opširnije o problemima sa EGR ventilom čitajte u sjutrašnjem štampanom izdanju "Vijesti", u okviru specijalnog izdanja "Auto".

Bonus video: