Njemci najzadovoljniji mazdom 3

Nakon temeljitog ispitivanja, pokazalo se da su vozači na najvećem auto tržištu u Evropi najzadovoljniji izgledom, kvalitetom i troškovima održavanja japanskog kompakta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 12:13h

Kvalitet, atraktivnost, servis, troškovi - ovo su četiri kategorije na osnovu kojih organizacija za istraživanje tržišta J.D. Power ocjenjuje zadovoljstvo vlasnika automobilom.Nakon temeljitog ispitivanja vlasnika vozila u Njemačkoj, pokazalo se da su vozači u ovoj zemlji najzadovoljniji Mazdinim modelom mazda 3. Njena pouzdanost je na najvećem nivou, dizajn je izuzetno privlačan, a troškovi posjedovanja i održavanja su niski.J.D. Power je poznata američka organizacija koja se bavi istraživanjem tržišta, koja ispituje vozače širom svijeta koliko su zadovoljni svojim automobilom. Drugi auto u ukupnom plasmanu je honda akord, a na treće mjesto se pozicionirao volvo V50.Istraživači J.D. Power su tokom ispitivanja anketirali ukupno 17.158 vozača putem interneta u vezi sa njihovim iskustvima kad je u pitanju automobil i proizvođač. Koliko je ovo veliki uzorak, pokazuje podatak da se za istraživanje gledanosti televizijskih stanica uzima tri puta manji broj domaćinstava.

U anketi su mogli da učestvuju vozači koji su za volanom konkretnog modela automobila proveli dvije godine. Ovogodišnji ispitanici su u prosjeku prešli po 38.700 kilometara.

Ocjenjivali su se samo modeli za koje su istraživači prikupili najmanje 50 ispitanika. Za ocjenjivanje proizvođača bilo je neophodno najmanje 100 odgovora. Ovakav pristup čini izvještaj organizacije J.D. Power vrlo reprezentativnim i relevantnim. Kako se može izmjeriti zadovoljstvo vlasnika? Čini se vrlo teško. Ali, sve se svodi na osnovno pitanje, a to je da li su očekivanja koje je neko imao kada je kupovao automobil ispunjena?Od četiri kategorije pomenute na početku teksta najviše je na ocjenu uticala atraktivnost određenog modela (32 odsto), slijede kvalitet i pouzdanost (26 odsto), troškovi održavanja (22 odsto) i servis (20 odsto). Na osnovu odgovora u svim ovim kategorijama, istraživači su došli do ocjena izraženih u procentima.Zašto je korisno ovo ispitivanje? Vozači će na osnovu iskustava drugih moći da imaju uvid u ono šta ih očekuje, dok proizvođačima ovi podaci ukazuju na šta treba da se usredsrede pri razvoju određenih modela. Iako ovo istraživanje ne može 100 odsto da se preslika i na naše tržište, jer vozači u Crnoj Gori možda nijesu na isti način zadovoljni servisnim uslugama pojedinih brendova kao oni u Njemačkoj, ono može da bude značajan reper pri izboru novog vozila.Inače, od proizvođača najbolji rejting ove godine ima Volvo, koji je prije samo dvije godine u ovom ispitivanju bio na 11. mjestu. Prošlogodišnji dobitnik Mercedes je ove godine na drugom mjestu, treća je Mazda, dok su nekada visokoplasirani japanski proizvođači Nisan i Suzuki skliznuli nekoliko mjesta.Kad je riječ o pobjednicima po klasama, u kategoriji najmanjih vozila Njemci su najzadovoljniji fijatom 500, a u B segmentu je na vrhu mazda 2.

U srednjoj nižoj klasi pobjednik je mazda 3, a u srednjoj klasi honda akord. Pozicija broj 1 u premijum srednjoj klasi pripala je mercedes C klasi, a titulu u višoj klasi je osvojila E klasa. U svijetu MPV-a Njemci najviše cijene ford S-maks, dok je u klasi SUV vozila i terenaca na vrhu Mercedesova M klasa.

Bonus video: