Novi mercedes M klasa - cicija na pumpi

Novi sportski terenac iz Štutgarta uz luksuzniji i kvalitetniji enterijer donosi i izuzetno štedljivu paletu motora, od kojih najmanji dizel trši samo šest litara.
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 08:51h

Popularnost SUV modela u posljednjih desetak godina raste širom svijeta. Međutim, standardi o emisiji gasova, ali i visoke cijene goriva su nešto što je u kontrastu sa veličinom i namjenom ovih automobila. Međutim, i to se mijenja.

Mercedes je ponudio rješenje ovog rebusa novom M klasom, koja uz luksuzniji i kvalitetniji enterijer donosi i izuzetno štedljivu paletu motora, od kojih najmanji dizel trši samo šest litara.

Kada se krajem godine nađe u prodaji, M klasa će ponuditi kombinaciju određenih terenskih predispozicija i voznih osobina koje se više očekuju od neke Mercedesove limuzine.

Kad je u pitanju dizajn nove M-klase, prije se može upotrijebiti riječ evolucija nego revolucija. Nova M-klasa izgleda dosta poznato, i sadrži neke detalje velikog GL-a i kompaktnog SUV modela GLK.

Vjerovatno najzanimljiviji detalj spoljašnjosti je staklo na petim vratima koje na ekscentričan način ulazi duboko u C nosače krova. U Mercedesu kažu da su probali različita rješenja, ali da su željeli da zadrže neke odlike prve generacije.

Kad bacite pogled da fotografije unutrašnjosti, odmah će vam biti jasno da je došlo do značajnog povećanja osjećaja luksuza. Kabina M klase sada liči na unutrašnjost S-klase više nego ikad, ali uz određene detalje koji ipak jasno stavlaju do znanja da sjedite u SUV vozilu.

Mercedes je poznat po dugoj listi opcija, a vlasnici će na raspolaganju imati gomilu kombinacija materijala i boja. Bez obzira na opremu, svaka M-klasa će biti namijenjena za prevoz četiri osobe.

M-klasa će biti opremljena najmodernijim bezbjednosnim tehnologijama. Pored paketa koji može da sadrži i do devet vazdušnih jastuka, tu je i sistem upozorenja na umor Attention Assist.

Šasija je podešena još sportskije nego ranije. Prvi put kod M klase ugrađeni su dinamički amortizeri sa hidrauličnim stabilizatorima, i to u kombinaciji sa vazdušnim ogibljenjem. Vozač će imati pomoć gomile elektronskih sistema, kao što su tempomat sa autonomnim kočenjem, upozorenje za napuštanje trake i pomoć za nadgledanje mrtvog ugla).

Cijene će ostati na nivou prethodne generacije, a najjeftiniji model će koštati nešto preko 50.000 eura.Pod haubom mjere štednjeMožda najvažnija karakteristika novog Mercedesovog SUV modela je paleta štedljivih motora.

Bazni dizel model ML 250 CDI pod haubom ima četvorocilindarski dizel motor zapremine 2,1 litar, koji se bez problema nosi sa velikim SUV-om zahvaljujući snazi od 204 konja i obrtnom momentu od 500 Nm.

On može da potjera M-klasu do maksimlane brzine od 210 km/h, dok mu je prosječna potrošnja samo šest litara na 100 kilometara. U odnosu na prethodni model potrošnja mu je 28 odsto manja.

Elektronski sistem koji pruža šest načina rada: automatski, dva terenska i tri moda za vožnju asfaltom, čime su obuhvaćeni svi uslovi, zimski, sportski i vuča prikolice

Ko o potrošnji ne vodi baš toliko računa, u ponudi će moći da nađe V6 CDI sa 258 KS i 620 Nm, koji kao i manji dizel, zadovoljava Euro 6 standarde koji na snagu stupaju 2014. Potrošnja je smanjena i kod jedinog benzinca u ponudi. ML 350 Bluefficiency troši samo 8,8 litara na 100 kilometara, umjesto ranijih 12 litara. Snaga mu je porasla sa 272 na 306 KS, a maksimalni obrtni moment sa 350 na 370 Nm.

Oni kojima ni to nije dovoljno moraju malo da se strpe, jer će kasnije na raspolaganju biti i V8-biturbo iz S klase koji razvija 408 KS. Ne boji se preprekaMercedes tvrdi da kupci mogu da očekuju i visok nivo terenskih sposobnosti. Specijalni off-road paket će biti ponuđen početkom naredne godine, a u okviru njega dolaze zaštite podvozja, zaključavanje centralnog diferencijala i poboljšano vazdušno ogibljenje koje omogućava udaljenost od tla od 28,5 cm i prelazak vodene prepreke dubine od 60 cm.

Tu je i elektronski sistem koji pruža šest načina rada: automatski, dva terenska i tri moda za vožnju asfaltom, čime su obuhvaćeni svi uslovi, zimski, sportski i vuča prikolice.

Čak i da se ne odlučite za te dodatke, svaka M klasa ima 4MATIC pogon na sve točkove sa kontrolom trakcije i ABS sistem prilagođen radu na terenu.

Bonus video: