Tojota predstavlja novu generaciju jarisa koji se proizvodi u Francuskoj

Novi jaris će u početku biti dostupan sa dva mala benzinska i jednim dizel motorom, a novina je multimedijalni sistem Toyota Touch Go.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 08:07h

Tojota je objavila prve fotografije i podatke koji se tiču evropske verzije nove generacije modela jaris.Novi gradski model je 10 cm duži, i 2 cm niži od starog, međuosovinski razmak mu je produžen za 5 cm, a prostor na zadnjim sjedištima povećan za 3,5 cm. “Novi jaris predstavlja Tojotinu najjaču ponudu do sada u vrlo bitnom segmentu malih gradskih automobila. Sa novim stepenom genijalnosti, efikasnosti i kvaliteta, ubijeđeni smo da će on nastaviti stazama uspjeha svog prethodnika i pomoći Tojoti da pojača svoje prisustvo u Evropi”, rekao je Didije Liroj, predsjednik i izvršni direktor Toyota Motor Europe.

Novi japanski gradski model će napraviti iskorak u svom segmentu jer nudi pristupačnu multimedijalnu konekciju uvođenjem sistema Toyota Touch & Go, koja se sastoji od displeja dijagonale 6,1 inč osjetljivog na dodir (touch screen).

U početku će na raspolaganju biti tri motora, od čega su dvije opcije benzinci, a jedna dizelaš. Bazni agregat će biti trocilindarski 1.0 VVT-i od 68 konja, a tu su još i benzinski 1,3-litarski četvorocilindraš od 93 KS sa start-stop funkcijom, dok boje dizela brani poznati 1.4 D-4D. Svi evropski modeli će serijski biti opremljeni petostepenim manuielnim mjenjačem.Jaris će se proizvoditi u Tojotinoj fabrici u Valensijenu u Francuskoj, a proizvođač ističe da će kvalitet izrade biti na najvišem nivou. Tojota bi trebalo da zvanične detalje i cijene objavi tokom idućeg mjeseca.

Bonus video: