Analiza motornog ulja

Kvalitet motornog ulja i stanje motora se može utvrditi ispitivanjem motornog ulja na osnovu uzorka uzetog između servisnih intervala.
286 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 14:44h

Izdvojili ste dosta novca da kupite automobil i želite da ga održavate na najbolji mogući način? Naravno, jedna od osnovnih stavki u programu održavanja je redovni servis zamjene ulja i ne želite da štedite na tome. Međutim, koje ulje izabrati. Kako da budete sigurni da je u flaši koju kupujete zaista proizvod renomiranog proizvođača čiji je logotip istaknut na etiketi. U suštini, pošto kod nas postoje direktni zastupnici nekih svjetski poznatih kompanija iz ove oblasti, kupovina takvog ulja je dosta sigurna investicija.

Ipak, za kvalitet motornog ulja su mnogo više zainteresovana velika preduzeća koja za svoj posao koriste radne mašine i kamione koji rade u teškim uslovima. Takođe, pošto se ova ispitivanja vrše za sve vrste motornih ulja, ova stavka je vrlo interesantna i za ostale grupe korisnika, kao što su servisi i servisni centri, da bi se u realnim uslovima eksploatacije vozila dale konkretne preporuke o vrsti i intervalima zamjene ulja, koje nijesu kataloške i “odokativne”.

Da bi njih, a kroz njih i ostale klijente, dodatno uvjerili u kvalitet proizvoda koji zastupaju, i omogućili da imaju uvid u realno stanje motora, neki uvoznici se trude da i u praksi pokažu performanse ulja u uslovima eksploatacije. Tako na primjer firma “Efel travel”, koja distribuira ulja proizvođača Mobil na našem tržištu, svojim klijentima omogućava da iskoriste sve prednosti programa analize ulja koju ovaj proizvođač sprovodi u saradnji sa holandskom firmom “Signum”.

“Analiza motornog ulja u fazi korišćenja je odličan pokazatelj ne samo funkcije motornog ulja, već i stanja u kojem se nalazi motor određenog vozila.” - kaže Vesko Stanković iz “Efel travela”. “Mi ovakve analize sprovodimo kad su u pitanju klijenti koji koriste ulje u teškim uslovima ekspoloatacije kao što su radne mašine i kamioni i slično, da bi firme koje ih koriste obezbijedile dugovječnost i produktivnost opreme.”

Ovakva vrsta analiza se obavlja na osnovu uzorka, koji se putem specijalne opreme koju obezbjeđuje “Signum” izvlači direktno iz motora vozila, a zatim šalje u specijalizovane laboratorije u Holandiji.

Rezultati analize obuhvataju detaljne podatke o degradaciji ulja i djelova motora , to jest o vrsti i koičini svih kontaminanata (stranih materija) koji su se u trenutku uzimanja uzorka našli u motoru. Na osnovu tih podataka mašinski inženjeri mogu da otkriju eventualne nepravilnosti i nedostatke u motoru, čijim blagovremenim otklanjanjem mogu da produže upotrebni vijek vozila.

“Dešavalo se da nakon analize klijenti uoče uzroke prekomjerne potrošnje ulje ili nepravilnosti u radu motora” - kaže Stanković. “Istovremeno, ponavljanje analiza ih je uvjerilo u kvalitet motornih ulja Mobil, jer je količina kontaminanata, koji odražavaju habanje pojedinih unutrašnjih djelova motora opadala nakon duže upotrebe ovog maziva”.

Bonus video: