Novi BMW serija 1

Druga generacija premijum kompakta je još uvijek jedini auto u svojoj klasi sa pogonom na zadnje točkove, a ispod neobičnog izgleda se krije enterijer sa znatno više prostora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 14:29h

Nova runda borbe utroje u klasi premijum kompakt automobila. Prije nego što je Audi predstavio novu generaciju modela A3, i u vrijeme kad je Mercedes tek najavio novu A-klasu, BMW udara prvi. Bavarci su predstavili novu generaciju modela serija 1.

BMW ističe da je ovo i dalje jedini hečbek sa pogonom na zadnje točkove u ovoj klasi, i da je sada dosta prostraniji nego prethodni model. Što se tiče izgleda, osnovna koncepcija je ostala ista, ali je doživljaj koji posmatrač ima sada potpuno drugačiji. Mišljenja će, u svakom slučaju, biti podijeljena, makar u početku, pošto je proizvođač iz Minhena na svoj najmanji model nekako uspio da prenese prednji dio sa modela 5 GT i serija 7, što za posljedicu ima upečatljivu masku i nesrazmjerno velike farove. Ostatak automobila je dosta manje neobičan, a neki su već primijetili da pozadina pomalo podsjeća na folksvagen polo.

U svakom slučaju, BMW je prilikom stvaranja ovog modela više mislio na povećanje prostora u unutrašnjosti i na ubacivanje novih tehnologija. Nova serija 1 je 8,5 cm duža od dosadašnje, a međuosovinsko rastojanje je duže za 3 cm. Takođe, prednji trag točkova je proširen za 5 cm, a zadnji za 7 cm.

Visina je ostala ista, ali u kabini ima dosta više prostora. Tako na primjer, putnici pozadi imaju 2 cm više prostora za koljena, dok je prtljažnik narastao za 30 litara, i sada ima ukupno 360 litara. Sa spuštenim naslonima zadnjih sjedišta zapremina prostora za prtljag se može povećati na 1.200 litara. Takođe, nova serija 1 ima veći broj pregrada i prostora za smještaj sitnica, kao i veći broj držača za čaše u kokpitu.

U ponudi će biti dvije linije, BMW Sport Line i BMW Urban Line, što će osigurati dodatnu mogućnost personalizacije, kombinovanjem dizajnerskih elemenata enterijera i eksterijera.

Karoserija je vrlo otporna na torziono uvijanje, čime se poboljšavaju vozne osobine i bezbjednost putnika. Opsežna lista bezbjednosne opreme uključuje prednje i zadnje vazdušne jastuke. Kvalitet materijala i završna obrada je, kažu u BMW-u, na dosta višem nivou, a u ponudi je i opcioni iDrive sistem sa ravnim kontrolnim displejom.

BMW se hvali i značajno unaprijeđenom udobnošću i jedinstvenim svojstvima upravljivosti, za šta su zaslužni pogon na zadnje točkove, dobro izbalansirana raspodjela težine i napredne tehnologije podvozja.

Njemci su iskoristili priliku da u najmanji model ubace što više tehnologija, pa nova serija 1 može da se pohvali pomoćnim sistemom prilagođavanja velikih svjetala, adaptivnim osvjetljenjem u krivinama, tempomatom sa funkcijom kočenja i internet konekcijom. Tu je i prilagođavanje voznih osobina sopstvenom ukusu, pa vozač elektronskim putem može prema svojoj želji da podesi karakteristike motora, upravljača i automatskog mjenjača. Pored posebno sportskog načina rada, tu je i mod za najmanju potrošnju.

Druga generacija BMW serije 1 će debitovati na sajmu automobila u Frankfurtu. Cijene za njemačko tržište su formirane, a prema njima možemo okvirno predvidjeti i kakve će one biti kod nas. Najjeftiniji model 116i košta 23.850 eura, a najskuplji je 120d turbodizel sa 184 KS, čija je cijena 29.250 eura.Turbomotori nove generacijeSvi motori kod nove serije 1 će da budu opremljeni novom tehnologijom BMW TwinPower Turbo. Benzinsku ponudu čine 1,6-litarski agregati, od kojih slabiji u modelu 116i razvija 136 KS, a u modelu 118i čak 170 KS.

Dvolitarski dizelaš je obimno redizajniran. U modelu BMW 116d nudi 116 KS, kod 118d razvija 143 KS, a najjača verzija pokreće BMW 120d koji raspolaže sa 184 KS. Kod svih motora je kao opcija dostupan osmostepeni automatski mjenjač.

U planu je i lansiranje modela BMW 116d Efficient Dynamics sa 116 KS, koga će pokretati 1,6-litarski dizelaš kombinovan sa dodatnom tehnologijom uštede goriva, što će donijeti potrošnju manju od četiri litra.

Bonus video: