BMW 328 - roadster za sva vremena

U srijedu, 15. juna, će se navršiti 75 godina otkad je svjetlo dana prvi put ugledao BMW-ov prvi pravi sportski model, automobil koji je odredio budući imidž kompanije.
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 08:48h

Iako je serijska proizvodnja verzije za javni saobraćaj počela godinu kasnije, BMW 328 – prvi pravi sportski automobil u istoriji bavarskog proizvođača – pojavio se prvi put u javnost i na ljeto 1936, prije 75 godina. Njegovi tvorci u to vrijeme nijesu ni slutili da će mali roadster za sva vremena promijeniti imidž kompanije.

Mada neki kao glavnog dizajnera navode Kurta Joakimsona, pravi tvorac karoserije ovog automobila je Peter Šimanovski, dok je tehnički dio odradio Fric Fidler. Njihov proizvod je postavio standarde koji se mogu pronaći u velikoj mjeri kod svih BMW-ovih roadstera proizvedenih do danas: prije svega dinamika, veliki odnos snage i težine i savršeno balansirani redni šestocilindarski motor koji je smješten iza prednje osovine. Drugim riječima, 328 je prvi auto u istoriji koji je sadržao sve BMW-ove suštinske vrijednosti, čime je utabao put budućim luksuznim karakteristikama kompanije.

U vrijeme kada se borba za primat u njemačkom autosportu uglavnom vodila između srebrnih strijela Dajmler-Benca i Auto Uniona, u igru je ušao i mali proizvođač koji je više bio poznat po motociklima nego po automobilima, i ubrzo im pomrsio konce. Dakle, BMW 328 je bio prvo lansiran u svojoj trkačkoj verziji, a tek kasnije prenio iskustva iz trka na putničku varijantu koja je predstavljena godinu kasnije.

Sa težinom od samo 800 kilograma i sa atmosferskim visokoturažnim motorom sa šest cilindara u liniji, zapremine dva litra, postavljenim pod dugom zaobljenom haubom, trkačka verzija 328-ice je bila antiteza superpunjenim čudovištima sa većim brojem cilindara sa kojim je trebalo da se nadmeće. David je, međutim, u svojoj prvoj trci nadvisio Golijate.

Bilo je to 14. juna 1936. Većina od četvrt miliona gledalaca prisutnih na Međunarodnoj Ajfel trci na stazi Nirburgring nijesu imali pojma šta sprema patuljasti BMW-ov roadster. Razlog za to je bio to što, za razliku od većine njemačkih automobila tog vremena, BMW za 328 nije izdao čak ni propisno saopštenje za štampu. On se jednostavno pojavio na stazi, spreman da pobijedi u svojoj klasi.

Od pet vozila sa kojima je BMW nastupio u klasi automobila sa motorom od dva litra, samo jedan je bio 328, ali je to bilo dovoljno da se pobijedi konkurencija. Zahvaljujući snažnoj kiši koja je tog dana natopila stazu, velika razlika u performansama između klasa je pala u drugi plan, pa je BMW-ov autsajder uspio da pobijedi i u generalnom plasmanu.

Bio je to, međutim, samo početak, jer je u sljedećoj deceniji ovaj auto pobijedio na više od 200 trka, i tako postao najuspješniji BMW-ov trkački model u istoriji. Znanje iz trka preneseno je i na putničku verziju, koja je u svojoj oblasti takođe sijala punim sjajem.

Loptasti prednji dio, obilježen tipičnim BMW-ovim dvostrukim bubrežnjacima, farovima ugrađenim u karoseriju zbog boljeg protoka vazduha i dugačka hauba, sve su to dizajnerski elementi koji su se nekako prenosili iz generacije u generaciju BMW-ovih modela sve do danas. Ipak, revolucija koju je on donio nije bila vezana za dizajn, već za napredne tehničke karakteristike.

Riječ je o cjevastom okviru šasije i osobini koja je kasnije postala sininim za moćne Krajzlerove mašine: hemisferične komore za sagorijevanje. Iako je prvobitno dizajniran samo za trke, putnički 328 roadster je bio “snažni svakodnevni auto za putovanje i sport”, kako ga je BMW reklamirao. Tokom prve godine serijske proizvodnje, napravljeno je 200 primjeraka, a produkcija je obustavljena 1940, do kad je fabriku napustilo samo 464 vozila. Tako je 328 sada pravi raritet u krugovima kolekcionara klasičnih automobila, posebno što ih je ostalo par stotina, od kojih je oko 120 na prostorima Njemačke.

BMW će sa današnjim vlasnicima 14. juna sa stilom proslaviti rođenje svoje legende, što ovaj roadster svakako zaslužuje.Inspiracija za specijalne edicijeTokom svog proizvodnog vijeka, BMW 328 je dobio mnoštvo specijalnih verzija, od kojih su neke postale poznate po svojim specifičnostima, ali čiji je uspjeh ipak zasluga originalne verzije. Najljepši od njih je vjerovatno bio 328 kupe koji je izradila kuća “Carrozzeria Touring Superleggera”.

Aerodinamični kupe je inspirisao bavarske inženjere da naprave sopstvenu verziju, i tako je nastao BMW 328 Kamm Coupe. Sa koeficijentom otpora vazduha od samo 0,25, ova varijanta je bila još aerodinamičnija od standardne verzije.

Još jedna legendarna edicija modela 328 je bio Mille Miglia roadster, koji je čak uspio da pobijedi 1940. na legendarnoj italijanskoj trci, iako je opet bio u ulozi autsajdera zbog svoje veličine i ukupne snage.

Bonus video: