Pežo 508 - vakcina protiv pasata

Francuzi su smirili dizajn svoje nove limuzine, koja će zahvaljujući štedljivim motorima, kvalitetnijem i prostranijem enterijeru i povoljnoj cijeni biti vrlo poželjan izbor.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 08:38h

Ono što je u drugoj polovini 19. vijeka na polju medicine uradio francuski mikrobiolog i hemičar Luj Paster pronalaskom vakcine protiv bjesnila, njegovi zemljaci iz Pežoa već dugo pokušavaju da urade u svijetu automobila – da izmisle način da Evropljane izliječe od „bolesti zavisnosti“ u klasi limuzina više srednje klase koja se zove folksvagen pasat.

Čini se da su sada bliži nego ikad ostvarenju tog cilja. Nešto dužu pauzu u izbacivanju novih velikoserijskih modela Pežo je iskoristio da preformuliše strategiju u D segmentu, u klasi u kojoj glavnu riječ imaju njemačke limuzine, prije svega pasat. Model 407 koji je bio predstavnik francuske marke je bio automobil koji svojim dizajnom osvaja na prvi pogled, ali koji upravo zbog toga, ali i zbog manje prostrane kabine nije mogao da od njemaca preotme klijentelu kojoj je auto ove klase bio potreban. Imajući to u vidu, kao i neisplativost velike limuzine kao što je 607, u Pežou su došli na ideju da ova dva modela naslijedi jedan, koji će nuditi dosta prostora, elegantan, ali ne previše napadan dizajn i povoljnu cijenu. i tako je rođen 508, automobil koji je tako upakovan da čelnici Folksvagena sigurno nijesu ostali ravnodušni.

Prvi susret sa ovim autom smo imali tokom vikenda, na prezentaciji tokom koje nam je ovlašćeni distributer Pežoa za ove prostore, „Verano Motors“, omogućio da steknemo prve utiske o novoj francuskoj limuzini.

Nakon prvog pogleda na pežo 508 nećete ostati bez daha, niti će vas proći jeza, ali to je upravo bio i cilj francuskog proizvođača – ljubav na drugi pogled. „Neki kažu da podsjeća na njemačke automobile, iako se ja ne bih složio sa tim. U svakom slučaju, zadržao je neke crte prepoznatljive za Pežo“, kaže Nemanja Živojinović, direktor marketinga „Verano Motorsa“. „Međutim, najvažnije je to što sada imamo automobil koji osim prepoznatljivog dizajna i udobnosti, zaista ima više prostora od 407-ice, tako da pored uloge menadžerskog auta može da zadovolji i porodične potrebe. Samim tim očekujemo da će tržište Crne Gore biti zainteresovano za ovaj automobil. Ono što već sada znamo se poklapa sa tradicijom na ovim prostorima - najviše interesovanja postoji za automobile sa najjačim paketom opreme i najjačim motorima, tako da već od jeseni očekujem dosta 508-ica na crnogorskim putevima“ – kazao je Živojinović i ostavio nas da „uživamo“, kako je rekao, u novom Pežoovom proizvodu.

Nijesmo se mnogo opirali toj ponudi i evo šta smo uspjeli da primijetimo tokom kratkog upoznavanja sa 508.

Na stranu dizajn, koji se nama učinio kao fuzija njemački robusnih kontura i francuskih detalja, crna boja spoljašnjosti je podsvjesno uticala da prije i nego što smo ušli u automobil stvorimo osjećaj elegancije i luksuza. A onaj ko je dizajnirao unutrašnjost, odabrao materijale i utvrdio standarde završne obrade „krivac“ je što se taj osjećaj dodatno pojačava kada uđete u auto.

Najvažnija posljedica preimenovanja modela u 508 (a ne u 408), je činjenica da je nivo kvaliteta značajno porastao. Kao neko ko je dosta vremena proveo za volanom 407-ice, autor ovog teksta tvrdi da ne samo što je napravljen veliki korak naprijed u odnosu na prilično „jeftinu“ kabinu 407-ice, već da enterijer 508-ice ne zaostaje puno za novim Audijevim modelima, dok su BMW-ovi standardi već dostignuti. Pored preglednog i lijepog rasporeda, svi prekidači, poklopci i kontrole funkcionišu tako glatko i tiho da ćete zbilja pomisliti da ste u nekom BMW-u. i ne samo zbog izgleda komandne table, već i zbog sjedišta koja se sastoje od dosta odvojenih elenmenata da bi se postigao savršen smještaj putnika i istaknute centralne konzole.

Za dublju analizu i probu nijesmo imali vremena, to ćemo uraditi kada budemo imali priliku da duže testiramo 508, ali ono što smo uočili je prijatno jednostavan izgled instrument table sa kombinacijom analognih mjerača i displeja u sredini.

Kad su u pitanju vozne osobine, teško ih je ocijeniti nakon samo nekoliko kilometara vožnje, ali dok čekamo duži test, napomenućemo da je nivo buke koji dolazi do ušiju putnika izuzetno nizak, a položaj za volanom, koji inače reaguje vrlo direktno i precizno, zaista izazovan. Uprkos većim dimenzijama i gomili elektronskih sistema, 508 je lakši od 407-ice za oko 35 kg, zavisno od izabranog paketa opreme, što takođe obećava dobru upravljivost.

Po ovome što smo vam prenijeli, i sami zaključujete da će 508 biti vrlo poželjan auto za domaće ukuse, čemu se nadaju i u “Verano Motorsu”. „Očekivanja su zaista velika, što je prije svega zasnovano na rezultatima iz prethodnih par mjeseci što se tiče prodaje u čitavoj Evropi. Svi su jedva čekali da vide automobil koji će naslijediti čuvenu 407-icu i mislim da su njihova očekivanja itekako ispunjena.“ – rekao nam je Nemanja Živojinović nakon što smo mu prenijeli povoljne prve utiske.

„Na kraju, imamo i prijatno iznenađenje za sve one koji su nakon svega očekivali astronomske cijene. Pežo 508 će imati više nego primamljivu cijenu za ovaj segment automobila, koja će u Crnoj Gori za bazni model iznositi 19.740 eura“, otkriva Živojinović ovu, za današnju finansijsku situaciju, vrlo važnu stavku u opisu automobila.

Uz snažne i štedljive motore, modernu tehnologiju laku za upravljanje i lijep dizajn, koji ipak ostavlja dosta prostora u unutrašnjosti, 508 zaista može da puca na vrh klase.

Komotno i pozadi

Možda najznačajnija prednost modela 508 u odnosu na 407 je prostor u unutrašnjosti koji je prije svega rezultat velikog rastojanja između osovina od 2.817 mm, što je skoro 10 cm više nego kod 407, ali i 11 cm više nego kod novog pasata. Zato u komforu francuske limuzine bez obzira na konstituciju mogu da uživaju putnici i na prednjim i na zadnjim sjedištima, a čak ni dvometraš koji sjedne pozadi neće morati da se saginje da bi izbjegao dodir kose sa tapacirungom krova.

Zapremina prtljažnika iznosi 515 litara, i to uz komplet za reparaciju gume, dok bi sa rezervnim točkom ona bila smanjena za dodatnih 48 litara. Uz visoku donju ivicu i relativno nepravilne linije otvora gepek je možda najslabija tačka ovog auta. Inače, obaranjem zadnjih sjedišta dobijate mogućnost ubacivanja dužih predmeta i oko kubik prostora. Motori za sve ukusePod haubom 508-ice koju smo imali priliku da vozimo se nalazi poznati 2.0 HDi dizelaš PSA grupacije sa tehnologijom ubrizgavanja putem zajedničkog voda (komon-rejl). Snaga od 140 konja je sasvim prikladna za 508, kao i solidni obrtni moment od 320 Nm pri 2.000 obrtaja.

Iako će ovaj agregat vjerovatno ostati na vrhu popularnosti, treba razmisliti i o novoj, snažnijoj verziji ovog motora koja razvija 163 KS, dok je na vrhu dizel ponude 2.2 HDi od 204 KS. Oni koji žele maksimalnu uštedu na raspolaganju imaju i 1.6 HDi sa 112 konja.

Ponudu benzinaca čine dva turbomotora zapremine 1,6 litara sa 120 i 156 konja.

Opremljen za komfor i bezbjednostZanimljivo, u cjenovniku za crnogorsko tržište za sada nema cijene testiranog dizelaša od 140 konja, ali s obzirom da model sa jačim motorom od 163 KS i istim nivoom opreme Active košta 24.350 eura, računajte da će ovaj prvi koštati bar nekoliko stotina manje. Inače, u sklopu pomenutog paketa opreme dobijate sve što je potrebno za komfor i bezbjednost - električni paket, dvozonsku automatsku klimu, kožni trokraki volan, putni računar, radio CD MP3 sa 8 zvučnika, šest vazdušnih jastuka, ABS, ESP, elektronsku raspodjelu sile kočenja, podršku hitnom kočenju, a tu su i aluminijumski točkovi od 16 inča. Za dodatne karakteristike luksuza kao što su koža, navigacija, šiber ili LED svjetla tu su jači paketi ALLURE i GT, i lista doplatnih opcija.

Bonus video: