Folksagen polo za reli staze

Njemački proizvođač je najavio petogodišnju kampanju u jednom od najzahtjevnijih autosport takmičenja sa modelom polo R WRC, koji će prvi put zvanično nastupiti 2013. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 08:39h

Folksvagen je objavio dugo očekivanu vijest o ulasku u Svjetski reli šampionat (WRC). Njemački proizvođač je najavio petogodišnju kampanju u jednom od najzahtjevnijih autsport takmičenja sa modelom Polo R WRC, koji će prvi put zvanično nastupiti 2013. godine.

Šef Folksvagen motorsporta, Kris Nisen, potvrdio je da Folksvagen sljedeće godine neće u formi fabričke ekipe učestvovati na reliju Dakar. Sve snage biće usmjerene na novi polo R WRC, čije testiranje će početi već krajem tekuće godine. Nakon dvije godine razvoja, njemački tim će tri godine zvanično nastupati u kompletnom programu Svjetskog reli šampionata. Prema riječima Nisena, jedna sezona u WRC-u, njemačku kompaniju će koštati kao jedan fabrički start na reliju Dakar.

“U prošlosti smo slavili sportske uspjehe u pustinji, kada smo 2009. godine, kao prva fabrička ekipa osvojili Dakar sa dizel motorom. Sada jedva čekamo direktnu borbu sa timovima Sitroen, Mini i Ford.” - izjavio je dr Ulrih Hakenberg, član predsjedništva kompanije Volkswagen.

Ovoj odluci Folksvagena, kao i nedavno Minija, kumovala je odluka Svjetske automobilske federacije da za WRC automobile propiše turbo motore zapremine 1.600 kubika. Polo WRC će dobiti 1.6 TSI motor tjuniran na 300 KS i pogon na sve točkove.

Zanimljivo je da na konferenciji za štampu šefovi Folksvagena nijesu objavili imena vozača koji bi mogli da brane boje njemačke ekipe u Svjetskom reli šampionatu.

Kris Nisen je istakao da bi u timu rado vidio brzog njemačkog vozača.

Inače, odluka Folksvagena da ne startuje u formi fabričkog tima na reliju Dakar 2012, ne znači da se na ovom maratonskom takmičenju neće pojaviti rejs tuareg. Spekuliše se da će na Dakaru 2012. pojaviti ista vozačka postava, ali pod kontrolom nekog moćnog privatnog tima. Pod znakom pitanja ostala je i budućnost Škode u autosportu. Stiže i civilna varijantaNakon što je potvrđen razvoj trkačkog modela polo R WRC, gotovo je sigurno da će se Folksvagen odlučiti i na izradu civilne varijante ovog automobila.To je potvrdio i Ulrih Hakenberg, koji je dodao da će za to ipak biti potrebno određeno vrijeme, što znači da se polo R na tržištu neće naći prije 2013.

Polo R nastao iz WRC programa bi smanjio troškove razvoja i donekle opravdao ulaganje u sportski model.

Naravno, polo R ne bi dijelio isti motor kao WRC model. Za razliku od trkačkog auta od 300 konja, drumska varijanta bi mogla da dobije 1.4 TSI motor podešen na preko 200 KS i možda neće dobiti pogon na sve točkove, kao na primjer golf R. Aktuelni polo GTI ima 1.4 TSI motor od 180 KS i 249 Nm.

Bonus video: