Aston V12 Zagato

Model se temelji na V12 Vantageu i njime se ustvari obilježava pedeseta godišnjica prvog zajedničkog projekta Astona i Zagata - modela DB4GT.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2011. 17:52h

AstonMartin je predstavio prve detalje i fotografije zajedničkog modela razvijenog s italijanskom dizajnerskom kućom Zagato.

Rad na ovom modelu je započet još od 2002. i modela DB7. Model se temelji na V12 Vantageu i njime se ustvari obilježava pedeseta godišnjica prvog zajedničkog projekta Astona i Zagata - modela DB4GT.

Najveću i najvažniju razliku u odnosu na standardni model čini nova karoserija, posebno zadnj dio kao i vizuelni i aero dodaci, poput raznih ukrasa, novih svijetala ili pak zadnjeg difuzora.

Pod aluminijskom karoserijom se krije isti 6,0-litreni V12 iz standardnog automobila koji razvija 515 KS i 575 Nm.

V12 Zagato je debitovao ovog vikenda na italijanskom jezeru Komo u sklopu programa ovogodišnjeg Concorso D'eleganza Villa D'este.

U skoroj bi budućnosti trebali postati poznati konkretni podaci o proizvodnji ovog modela. Očekuje se mala limitirana serija o veličini koje će biti odlučeno nakon što se vidi koliki je interes potencijalnih kupaca za ovaj automobil. Ovaj Aston Martin će koštati oko 250.000 eura.

Takođe, u proizvodnji će se naći i ogoljena trkačka verzija koja će se takmičiti i na 24 sata Nirburgringa.

Bonus video: