Audi A3 u finalnoj fazi razvoja

Njemački proizvođač je nedavno na sajmu u Šangaju, kroz hibridni koncept A3 e-tron, pokazao kako će izgledati nova trovolumenska mala limuzina koja stiže krajem godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 07:52h

Audi je nedavno na sajmu automobila u Šangaju predstavio novu verziju koncepta limuzine A3. Ovog puta je riječ o hibridnom automobilu, ali ono što je mnogo važnije je to što će serijski model čija se premijera očekuje na jesen u frankfurtu izgledati upravo ovako.

Audi A3 i-tron (e-tron), kako je zvanično ime ovog koncepta, za razliku od modela predstavljenog u Ženevi, nije potpuno električni auto. Riječ je o plag-in hibridu, što znači da posjeduje i mogućnost punjenja na utičnici.

Hibridni pogon kod A3 i-trona se sastoji od 1.4 TFSI motora snage 211 konja i elektromotora od 27 KS, što stvara ukupnu snagu sistema od 238 KS. Za transmisiju je zadužen sedmostepeni S tronic, a ovaj pogon čini A3 e-tron dosta bržim u ubrzanju do 100 km/h u odnosu na raniju električnu varijantu.

Tako A3 e-tron sedan sa četiri sjedišta ovu brzinu dostiže za 6,8 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 231 km/h.

Kada se kreće samo na struju, A3 e-tron plug-in hibrid ima domet od 54 km, što ostvaruje uz pomoć litijum-jonskih baterija smještenih iza zadnjih sjedišta.

Bonus video: