Volan je prljaviji od toaleta

Stručnjaci sa univerziteta Queen Mary su utvrdili da na svakom kvadratnom centimetru volana živi više od 100 bakterija, a na prosječnoj dasci WC školjke samo 10.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 08:12h

Kad ste posljednji put očistili svoj automobil? Vjerujemo da ćete nakon što pročitate ovaj tekst to raditi češće nego do sad.

Naime, najnovija studija čiji je predmet bio volan u automobilu pokazala je da je točak upravljača deset puta prljaviji od daske WC školjke u javnim toaletima. Do tog zaključka su došli stručnjaci sa londonskog univerziteta Queen Mary.

Oni su utvrdili da na svakom kvadratnom centimetru volana živi više od 100 bakterija, a na prosječnoj dasci WC školjke samo 10.Dr Ron Katler, direktor biomedicinskih nauka na ovom univerzitetu, kaže da je jedna od najraširenijih bakterija u unutrašnjosti automobila “bacillus cereus”. Ona može da izazove trovanje hranom, a najčešće se nalazi u tjestenini, krompiru i pirinču.

“Dok većina bakterija ne bi trebalo da izazove zdravstvene probleme, u nekim automobilima je pronađen veliki broj potencijalno opasnih vrsta,” objašnjava dr Katler. “Mnogi ljudi čiste svoje domove, ali odlažu čišćenje automobila i voze se u okruženju koje podsjeća na otirač za obuću,” dodao je on.

Kad je riječ o lošim navikama u vožnji, studija otkriva da 42 odsto vozača redovno jede u autu, a samo trećina njih čisti unutrašnjost vozila jednom godišnje. Istraživači ističu činjenicu da je najprljavije mjesto u vozilu prtljažnik, u kome na centimetru kvadratnom stanuje 300 bakterija.

“Auto je idealno mjesto za razvoj gljivica, posebno ako u vozilu ostanu ostaci hrane,” kaže dr Katler. "Da bi izbjegli potencijalni rizik za zdravlje bilo bi mudro da redovno čistite automobil spolja i iznutra,” zaključio je on.

Bonus video: