Nisan patfajnder 3.0 dCi - Moć na drumu i van njega

Suptilno redizajnirani Nisanov robusni terenac, zahvaljujući snažnom V6 motoru i odličnom 4x4 pogonu, sa lakoćom savladava sve prepreke, ali je dosta čest gost na benzinskim pumpama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 10:17h

On nije terenska ikona kao tojota lend kruzer ili lend rover difender, ali ima dobre šanse da to postane.

Nisan patfajnder, veliki terenac japanskog proizvođača je u Evropi predstavljen 2005. godine i od tada je stekao veliki broj poštovalaca među ljubiteljima vožnje neutabanim stazama.

Koliko god da je konkurencija u ovoj klasi malobrojna, nakon pet godina tržišnog života, Nisan je odlučio da malo osvježi patfajndera.

Spoljašnjost je samo malo dorađena, da bi se naglasila snaga karaktera, bez mijenjanja poznate robusnosti.

Najveća izmjena se dogodila ispod haube. Nisan kod obnovljenog modela sada osim 2,5-litarskog dizel agregata nudi i šestocilindarski turbodizel zapremine tri litra koji razvija 231 KS i 550 Nm. Mi smo od zastupnika Nisana u Crnoj Gori, firme „Alliance“ dobili upravo taj model, i pokušali smo da otkrijemo šta dobijate kupovinom jedne ovakve grdosije.

Prije svega, na prvi pogled, redizajnirani patfajnder vam neće donijeti posebnu vizuelnu razliku u odnosu na dosadašnje modele. Najznačajnije promjene su nova hauba, drugačija maska hladnjaka, zaobljeni prednji branik i obnovljeni zadnji koji ima oštrije ivice.

S obzirom na dimenzije automobila, koji je dug skoro pet metara, a visok skoro koliko i širok, i njegov kutijast dizajn, možda je suvišno napominjati koliko je on prostran unutra.

U kabini je predviđen prostor za smještaj sedam osoba, a prostora za odlaganje raznih stvari u kabini takođe ima mnogo. Za veće transportne zadatke, pa i manju selidbu, moguće je sklopiti drugi red sjedišta, kada se dobija potpuno ravan utovarni prostor.

Kad je u pitanju vožnja, u patfajnderu ćete se osjećati zaista moćno. Pokreće ga šestocilindarski motor stare škole koji puca od snage, a istovremeno ispušta i zvuke nalik na tihu grmljavinu. On će vas impresionirati svojim masivnim obrtnim momentom pri malom broju obrtaja.

Jedina mana mu je potrošnja, koja se u realnim uslovima u prosjeku u najboljem slučaju može svesti na oko 12-13 litara.

Sedmostepena automatska transmisija mijenja brzine vrlo lako i tečno, a šaltovanje možete i sami preuzeti u manuelnom modu. Na otvorenom putu vožnja je vrlo tiha i tečna, a zbog odlično podešenog mjenjača i velike snage kotora, i u malom broju obrtaja se postižu velike brzine.

Proporcije i visina patfajnderu možda malo smetaju na parkingu i u krivinama, ali je sve to vrijedno kada shvatite kako se ovaj automobil ponaša u terenskim uslovima. Zahvaljujući čuvenom 4x4 pogonu, koji podrazumijeva i reduktor, a pomaže mu kontrola spuštanja na nizbrdicama, patfajnder će vas dovesti u situaciju da postanete zavisnik od off-road avantura, na koje ćete sa njim moći da povučete i kamp kućicu ili prikolicu do 3,5 tona težine.

Patfajnder 3.0 dCi V6 sa bogatim LE paketom opreme košta 52.290 eura, što uz 690 eura koliko treba doplatiti za metalik boju rezultira cijenom testnog primjerka od 53.000 eura. Crnogorski zastupnik na ovu cijenu daje popust od 2.500 eura...

Bonus video: