Mercedes SLS AMG u kabriolet verziji

Verziju sa platnenim krovom će pokretati isti motor od 570 KS kao u kupe varijanti, a najveća razlika je nedostatak vrata u obliku galebovih krila.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2011. 12:31h
Mercedes OBJAVIO PRVE FOTOGRAFIJE SUPERSPORTSKOG roadstera
N SLS kabriolet ostao bez krila
Mercedes je objavio do sada najjasnije fotografije svog novog modele SLS AMG Roadster. Novi superautomobil sa platnenim krovom je još uvijek u fazi testiranja i razvoja, a svjetsku premijeru će imati u septembru na sajmu automobile u Frankfurtu.
Iako su farovi, zadnja svjetla i maska i dalje zamaskirani, sada se jasno vidi kako će kabrio verzija SLS-a izgledati.
Mercedes je potvrdio da će ga pokretati isti motor kao u kupe varijanti, atmosferski V8 zapremine 6.208 cm3.
Naravno, najveća razlika u odnosu na kupe je nedostatak vrata u obliku galebovih krila, retro detalja preuzetog sa legendarnog prvobitnog modela. Umjesto njih ugrađen je platneni krov koji može da se otvori ili zatvori za samo 11 sekundi, i to do brzine od 50 km/h.
Mercedes navodi da je lagani aluminijumski okvir SLS-a bio odlična osnova za planiranje kabriolet verzije od samog starta. Zato su bočni pragovi ojačani da bi se poboljšala dinamika i povećala krutoća.
Karoserija roadstera je samo dva kilograma teža od one kod kupea, ukupno 243 kg, a dodatna težina je rezultat upravo pomenutih ojačanja, među kojima su i elementi koji povezuju centralni tunnel sa okvirom vjetrobrana, i konstrukciju krova sa rezervoarom.
SLS Roadster će do 100 km/h iz mjesta ubrzavati za okruglo četiri sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 309 km/h. Nakon debija u Frankfurtu polovinom septembra, automobil će se u prodajnim salonima naći već na jesen. Cijena još nije najavljena.

Mercedes je objavio do sada najjasnije fotografije svog novog modele SLS AMG Roadster.

Novi superautomobil sa platnenim krovom je još uvijek u fazi testiranja i razvoja, a svjetsku premijeru će imati u septembru na sajmu automobila u Frankfurtu.

Mercedes je potvrdio da će ga pokretati isti motor kao u kupe varijanti, atmosferski V8 zapremine 6.208 cm3 snage 570 konja.

Najveća razlika u odnosu na kupe je nedostatak vrata u obliku galebovih krila, retro detalja preuzetog sa legendarnog modela iz 1954.

Umjesto njih ugrađen je platneni krov koji može da se otvori ili zatvori za samo 11 sekundi, i to do brzine od 50 km/h.

SLS Roadster će do 100 km/h iz mjesta ubrzavati za okruglo četiri sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 309 km/h. Nakon debija u Frankfurtu polovinom septembra, automobil će se u prodajnim salonima naći već na jesen. Cijena još nije najavljena.

Bonus video: